Tips för bilfoto!

Bilfoto är mycket mer än att ställa en bil framför kameran och trycka av. Vi har några tips till dig för att ta snygga bilder på din eller någon annans bil.

Val av objektiv

En av de första valen man gör när man ska fota är vilket objektiv man ska använda, och allt är självklart beroende på vilken typ av bild du vill ta. Jag testade att ta samma motiv med alla brännvidder, 24mm, 35mm, 50mm, 85mm, 135mm och 200mm. Det är självklart stor skillnad på utseendet av bilderna men efter ha testat alla brännvidder tycker jag att längre brännvidd typ 200mm får en snyggare helhet då bakgrunden försvinner och mer fokus blir på bilen. En längre brännvidd ger också ett snävare perspektiv på bilen, dvs den blir mer kompakt och framhäver de aggresiva linjerna.

2D5A8669 2000px.jpg
Bild tagen med Canon 5D Mark IV + Canon EF 24/1,4 L II USM

Här har du ett exempel på en bild inom samma område men med en annan bil, annan kamera och annan optik, Canon EF 24/1,4 L II USM. Allt beror på vilket typ av perspektiv du vill åt, har du ett zoomobjektiv typ en 24-70 eller 24-105 så kan du lätt ta någon bild med vidvinkel och någon med tele, personligen tycker jag bättre om looken man får från längre brännvidder. Vid senare tillfälle ska jag försöka prova fota bilar med en 400mm eller 600mm för att blåsa bort bakgrunden helt. Men allt hänger naturligtvis på tycke och smak.

Bilens position

När du parkerar bilen vill du helst att bilen ska ha minst 80% av fokusen, parkerar du bilen där du kommer få med mycket annat i bilden så se till att ha några ledande linjer som visar vart bilen är, det kommer göra att ögat har lättare att se bilen. Beroende på vilken del av bilen du ska fota måste du tänka på att göra det antingen spikrakt eller med följande linjer, tex. fotar du bilen rakt framifrån så se till att du står exakt rakt framifrån bilen annars kommer du garanterat att störa dig på att du stog några cm snett vilket förstör hela bilden och det går oftast inte att redigera då hela perspektivet är snett. Se även till att linjer på sidan eller bakom bilden är raka annars kan bilden också upplevas skev.

Ska du fota en detalj av bilen, typ halva fronten eller halva baken så ska du se till att du riktar kameran mot ledande linjer för att framhäva detaljen. Du bör även tänka på att i detaljbilder vill du ha 100% fokus på detaljen så håll koll på var kameran fokuserar

M3_2.jpg
Bild tagen med Sony A7R IV + Sony FE 70-200/2,8 GM OSS

Ljus och glans

Ljuset är självklart viktigt även när du fotar bilar. Fotografera inte en bil mitt på dagen i direkt solljus, då alla linjer, detaljer, kontraster i bilen kommer försvinna och det blir sannolikt inte en bra bild. Helst vill du att det är ganska ljust ute men moln som täcker solen då de bildar världens största diffusor, och du får ett mjukt ljus som ger mjuka övergångar i skuggor och framhäver linjer på bilen på ett mycket bra sätt. Det är också populärt att fota bilen vid solnedgång under "den gyllende timmen" för att få ett snyggt motljus, i princip alla bilder blir bra under den tiden.

En bil har många reflektioner på sig då lacken oftast är glansig, samt att alla glasrutor reflekterar ljuset. För att undvika oönskade reflektioner använder du dig av ett polarisationsfilter, själv använder jag mig av Dörr Cirkulärt polarisationsfilter då det är mycket prisvärt och ger motsvarande bildkvalitet som dyrare filter från Nisi eller B+W tack vare ett högkvalitativt optiskt Japanskt glas. Effekten av ett polariserande filter går inte att redigera i efterhand så det är ett måste när du fotar bilar! Tittar du på första bilden i detta inlägg så ser du att glaset på bilen är helt genomskinligt och man ser bara den mörka insidan av bilen utan reflektioner, om jag inte hade använt ett polarisationsfilter så hade det varit en hel del reflektioner och bilden hade inte alls haft samma effekt på den som ser den.

Förgrund

M3_4.jpg
Bild tagen med Sony A7R IV + Sony FE 70-200/2,8 GM OSS

Bilfoto kan lätt bli väldigt samma sak, du ställer upp bilen framför kameran och tar en bild. Se dig omkring på platsen du står, se om det finns något som kan ge djup i bilden. Ställ dig nära en vägg, en stolpe eller liknande. Eftersom du fokuserar på bilen kommer ditt objekt i förgrunden vara ofokuserat. Bilden kommer kännas mer levande istället för att vara iscensatt.

Oavsett vilken kamera du använder, till och med om det är din telefon, så försök att hitta din egen stil på bilderna. Du kan ta inspiration och tips från tex. instagram men försök att blanda dessa stilar för att skapa din egen. Du behöver inte heller redigera dina bilder på exakt samma sätt utan experimentera med din redigering på olika bilder. 

Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Kritisera aldrig andras bilder såvida de inte ber om det. Var inte rädd för att göra misstag. Lär. Se. Lek. Ha kul. Fotografering är en konstform!