• Live: Panasonic Lumix S5

  Snart lanserar Panasonic nya Lumix S5 och vi kommer att sända live på Youtube strax efter kameran är lanserad.

  Följ med i livesändningen och ställ dina frågor så får du svar direkt från Panasonics produktspecialister. 

  Datum: Onsdag, 2 september
  Tid: 17:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändningen >

 • Drönarsöndag: Jupiter

  Är det någon fler än jag som tänker på Jupiter när du ser denna bild? Trädet blir verkligen som stormens öga på Jupiter även om det inte är samma färg.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Karantän

  Någon som inte gillar grannar eller någon som var förberedd för coronaviruset.

 • Pentax lanserar K-1 Mark II silver edition!

  Nyhet

  Pentax lanserar nu en limited "silver" edition av deras K-1 Mark II tillsammans med tre objektiv i samma färgkombination.

  Pentax K-1 Mark II lanserades för ett par år sedan och var en väldigt modern och framtidstänkande kamera med flera spännande funktioner. Idag är det fortfarande en bra kamera som nu får sig en snygg limiterad version som endast tillverkas i 1000 exemplar totalt och dessa är numrerade från 0000001 till 0001000, även objektiven är numrerade men dessa tillverkas det endast 600 exemplar utav.

  Med kamerahuset ingår ett batterigrepp i samma färg samt exklusiva batterier. Själva huset beräknas att finnas tillgänglig i oktober.

  Läs mer och beställ nu: Pentax K-1 Mark II Silver Edition

  Objektiven som nu lanseras i samma snygga limiterade upplaga är Pentax HD D FA* 85/1,4 SDM AWPentax HD D FA* 50/1,4 SDM AW och Pentax D FA* 70-200/2,8 ED DC AW

  70-200mm och 50mm beräknas att finnas tillgängligt i oktober och 85mm beräknas i januari 2021. 

 • Test: Canon RF 100-500/4,5-7,1 L IS USM

  Test

  Nu har vi testat Canons supertelezoom för spegelfria EOS R-kameror med ett zoomomfång från 100mm och upp till 500mm, i ett förhållandevis kompakt format och med en mycket fin bildkvalitet.

  Mats skriver: Canon RF 100-500/4,5-7,1 L IS USM känns precis lika välbyggt som Canons övriga yrkesanpassade L-objektiv med EF-fattning, och självklart är det vädertätat för att kunna användas även när vädret inte är det bästa. Skärpan är utmärkt till större delen av bilden genom hela zoomomfånget, vilket också gäller på respektive största bländaröppning. Man ser ser ingen större skillnad vid nedbländning bortsett från skärpedjup och eventuell diffraktion.

  Läs hela testet här: Canon RF 100-500/4,5-7,1 L IS USM

 • Ny uppdatering till Canon EOS R5!

  Canon släpper redan nu den första uppdateringen till Canon EOS R5.

  Du kan ladda ned uppdateringen till EOS R5 här >

  •  [Overheat control: on] settings are no longer disabled when HDMI display: Camera + External monitor is used and a message to inform users is shown
  • The in-lens image stabilization performance during movie recording has been improved for certain RF lenses
  •  Fixes a phenomenon in which the “Slow Synchro” setting screen is not displayed correctly when the language is set to English
  • Fixes a typo displayed on the communication setting screen, when the language is set to Korean
  • Connectivity during FTP transmission has been improved
  • Fixes a phenomenon, in which the card access time may take longer, when using certain CFexpress cards
  • In movie recording the remaining time displayed when powering the camera off/on frequently between recording consecutive short videos (at room temperature) has been made more accurate
  • A phenomenon in which the movie recording time available is not correctly displayed when the Date/Time/Zone is not set has been corrected

  Canon jobbar även på följande uppdatering som kommer inom kort för EOS R5:

  • Adding 119.88 fps option for Full HD (1080p) recording
  • Canon Log 3 option
  • Lower bit rate option for 5.5K RAW video recording
  • Lower bit rate option for all the IPB video recording modes

  Läs mer om kamerorna här: Canon EOS R5

 • Fotohistoria: Olympus M-1

  Olympus M-1 en kamera från den tid då Olympus kallade sitt OM-system för endast M-system. Leica hade åsikter om detta och Olympus var tvungen att döpa om sitt system till OM -system istället.

  Denna gång handlar det om en riktigt sällsynt kamera, Olympus M-1. Den tillverkades från 1971 fram till februari 1973. Detta är en helt manuell och en helt mekanisk kamera med inbyggd ljusmätare.

  Just på denna kamera är vi betydligt mer detaljerade i beskrivningen eftersom informationen finns tillgänglig och för de riktigt intresserade så är skillnaden mellan M-1 och OM-1 mycket större än de flesta tror.

  Leica ansåg att Olympus trampade in på namnet M-1 som Leica använt sedan 1959 så Olympus ändrade namnet till OM-1

  Systemet bestod av kamerahuset M-1 samt objektiven M-System Zuiko 28/3,5, 35/2,8, 50/1,8, 50/1,4, 55/1,2, 100/2,8, 135/3,5, 200/4,0, 75-150/4, VST-1, Auto Bellows och Varimagni finder. Det var ett rätt komplett system redan då. Dessa objektiv döptes senare om till OM-system men var samma konstruktioner.

  Olympus passade på att göra hel del tekniska förändringar i och med att OM-1 MD föddes. Till det yttre så är största skillnaden uttag för motordrift i bottenplattan på OM-1. M-1 använde ett annat bakstycke, eller filmlucka som en del kallar det, och själva tryckplattan är mindre på M-1: 51,5 x 38mm medan OM-1 har 60,5x 38,5mm. Avståndet mellan armarna som håller tryckplattan är 45mm på M-1 och 52mm på OM-1. På baksidan av tryckplattan finns en kod för vilken fabrik kameran är tillverkad i och även kod för tillverkningsmånad och år. Även mekanismen till lucköppningen skiljer något. Frammatningsarmen har lite annat tumgrepp. M-1 använder spårskruvar till bajonetten medan OM-1 använder kryss.

  På insidan skiljer en del. Det är då vissa förbättringar och en del förändringar som underlättar tillverkningen. På kretskortet under toppkåpan sitter fyra motstånd till ljusmätningen. På M-1 fanns även den fjärde resistorn, R4, som gjorde att man kunde justera ljusmätningen på 1/16 steg, men det ansågs onödigt så den fjärde resistorn ströks. Kretskortet var dock detsamma.

  På M-1 fanns en krets som gjorde att mätarnålen dök när ljuset var för lågt för att mätas korrekt. Den funktionen var avsedd för att varna fotografen att ljuset låg utanför mätcellens mätområde. Även om det fungerade så hände det ibland att mätaren slogs av permanent. Denna krets togs bort på OM-1. M-1 använde andra mätceller än OM-1. De som satt i OM-1 var lättare att kalibrera då de hade högre resistens. Det är lätt att identifiera vilken fotocell som är monterad då den äldre i M-1 hade röd-svart-grönt kablage medan i OM-1 var röd-svart-rosa. De senare M-1 hade hål i chassits nedre del, dvs innanför bottenkåpan, förberedda för att montera kontakter avsedda för motordriften.

  Alla M-1 och alla objektiv i M-serien tillverkades i Suwa Japan. M-systemet såldes framförallt i Japan och Hong Kong men också till Tyskland. Sedan dess har kamerorna och objektiven spridits över världen. Bilden är från vår egen samling.

  Här fick du alldeles för mycket detaljer vilket leder till ett härligt onödigt vetande. Ramlar du över en M-1 till vettigt pris så köp den, de är väldigt sällsynta.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Infonsdag: Håll rätt!

  Självklart har du din fria vilja att hålla kameran hur du vill, men vi vill verkligen uppmuntra dig att hålla den "rätt". Kanske lite väl grundläggande för de flesta, men alla har inte fått lära sig detta.

  Det handlar om att få bättre bilder. Håller du rätt så blir kameran betydligt stabilare och du får skarpare bilder.

  Sätt vänster hand under objektivet med tummen åt vänster och ta stöd med armbågen mot din mage/bröstkorg. Nu blir det riktigt stabilt.

  Det finns ett sätt till som vissa tycker är ännu bättre och det är att man håller vänstra handen typ under kameran med tumled och ringfingersled mot kameran med långfingrets och pekfingrets led mot objektivet.

  Nu är det bara att fylla minneskortet med skarpa bilder. Lycka till!

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Canon EOS R5

  Test

  Nu kan du läsa vårt test av den mycket efterlängtade Canon EOS R5 och enligt vår trogne testare Mats är det Canons absolut bästa kamera genom tiderna!

  Mats skriver: Helt nytt för Canon är att båda dessa modeller, EOS R5 och R6, har en integrerad sensor shift-baserad bildstabilisering. Denna är synnerligen effektiv och ger tillsammans med vissa RF-objektiv en total stabiliseringseffekt på upp till motsvarande hela 8 slutarsteg. Videokvaliteten i 4K HQ konkurrerar med de bästa spegelfria kamerorna idag, vilket även gäller för autofokusfunktionen. Bruset på höga ISO har minskat, det ser bättre ut än vad det brukar göra upp till ISO 12 800, jämfört med deras äldre kameror med tidigare Digic-processorer.​

  Läs testet här: Canon EOS R5

 • Säsongen har börjat!

  Äntligen har norrskenssäsongen startat på riktigt. Igår kväll var siffrorna låga och endast en svag båge låg över horisonten. Helt oväntat sprakade det till där uppe på himlen och fröken grön dansade vackert över fälten.

  Vill du läsa mer om norrsken klicka här >>

  Vill du läsa mer om hur du fotograferar norrsken klicka här >>

  Bilden är tagen med Sony A7R IV med Sigma 14/1,8.

  Produkttips för dig som vill börja fota norrsken:
  Objektiv: Samyang 14/2,8
  Stativ: Dörr Pro Black PB-165

  Lycka till där ute!

 • Drönarsöndag: Brandgräns

  Ser du brandgränsen? Vid första anblicken är detta inte så spännande bild, men om du tittar noga så ser du tydligt var det brunnit och var det inte brunnit. Gränsen är knivskarp.

  Längs Isälvsleden i Västerbotten så finns det många vackra platser. Detta är en av dem, Sundkammen. I söder delas Åmträsket i Djupsundssjön och Östersjön av Sundkammen, en rullstensås som är en del av Vindelälvsåsen. Åsen skiljer också Djupsundssjön från Långtjärnen. Åsen ligger 20 till 30 meter över sjöns yta och är enligt seismologiska undersökningar totalt 100 till 120 meter hög. På åsen finns det en stensättning samt vandringsleden Isälvsleden. Den södra delen av Sundkammen ingår i naturreservatet Kammen.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: En till sjö

  Mitt i ingenstans så fanns det en sjö till. Och en till. Och en till. Detta är Storsävarträsket. Även i mulet väder så är det en vacker plats.

 • Zhiyun lanserar Crane 2S

  Zhiyun har nu lanserat en uppföljare till sin mest populära gimbal.

  Crane 2S bygger vidare på föregångaren med en ny algoritm som ger förbättrad responstid och följsamhet, högre maxbelastning, modulär design, en ny låsmekanisk på varje axel för enklare balansering och transport, samt fler fästpunkter för montering av diverse tillbehör.

  Allt detta gör att du får en gimbal som är enklare att använda, klarar av större kameror (ex. BMPCC 6K, Panasonic S1H, Canon EOS 1DX Mark II m.fl.) och passar utmärkt för  professionella filmskapare.

  Crane 2S finns även tillgänglig i ett Combo-paket där extra batterier och ett extra handtag medföljer.

  Vi livesänder tillsammans med ambassadörer från Zhiyun nu precis vid lansering där du får all information om nyheten och allt som skilljer sig mot tidigare modeller. 

  Du hittar livesändningen på vår Facebook och Youtube

  Läs mer och förbeställ redan nu:
  Zhiyun Crane 2S
  Zhiyun Crane 2S Combo

 • Sony gör livesändning ännu lättare

  Nyhet

  Nu släpper Sony ett program som gör det möjligt att använda din Sonykamera som en webbkamera för livesändningar eller videomöten utan några extra tillbehör!

  Normalt när du ska använda din systemkamera till livesändningar eller videomöten så behöver du ha en adapter som t.ex. Elgato Cam Link 4K eller Elgato Game Capture men nu har Sony utvecklat ett program som gör att du kan använda din Sonykamera som webbkamera direkt över usb.

  Detta program fungerar med de flesta av Sonys system- och kompaktkameror för dig som använder en Windows 10, dvs det fungerar ej med macOS än så länge.

  Du kan ladda ned programvaran här: Sony Imaging Edge Webcam

 • Panasonic Lumix S5 kommer snart!

  Nyhet

  Panasonic berättar nu att de lanserar Lumix S5 inom kort!

  Lumix S-systemet har växt väldigt mycket i det sista med ett stort antal objektiv både från Lumix själva och Sigma samt fler på gång. Vi vet av många som använder detta systemet och är väldigt nöjda. 

  Vi vet ingenting om denna nya Lumix S5 förutom att det är en fullformatskamera. Se till att följa med här i bloggen onsdagen 2a september 14:00 för all information om nyheten!

 • Fotohistoria: Agfa musik

  Jag råkade köpa en Agfa reklamsingel från 1967 för 28kr. Den blir bra till vårt museum. Som du ser på omslaget så har modet förändrats en hel del sedan dess. Så idag blir det lite udda svensk fotohistoria i form av reklammusik. "Man ska plåta den man älskar" med Fabulous Four.

  Agfa hade på 70-talet kassetter med Pekka Langer ‎– Bättre Bilder Med Musik. Det var musikkassetter från Agfa med Pekkas Fototips. Levererades ofta med pocketkameror.

  Här kan du lyssna på singeln, och lyssna gärna också när de "snackar" i slutat av låten >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Skakningsoskärpa

  Skakningsoskärpa är inget man vill ha. Det finns flera anledningar till att man kan få det problemet och det finns likaså många åtgärder för att undvika skakningsoskärpa. Det finns en generell regel som vi ska berätta mer om.

  Den självklara lösningen är självklart ett stabilt stativ. Och att då använda självutlösaren eller en fjärrutlösare.

  Har du inte ett trebenstativ så är det näst bästa ett enbensstativ.

  Har du inte tillgång till, eller situationen tillåter inte stativ så är det viktigt att hålla kameran rätt. Det har har vi gått igenom tidigare i den här serien.

  En generell regel är att du på fri hand inte ska understiga den exponeringstid som motsvarar den brännvidd du använder. Dvs gå inte under 1/60s ifall du använder en 60mm optik, och inte under 1/250s om du använder 250mm, osv. Vissa fotografer är stabilare på handen medan andra är mindre stabila, men detta är en bra riktlinje. Med inbyggd bildstabilisering så kan du självklart hålla på längre exponeringstid. 

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Dubbel utmärkelse för Tamron

  Nu har EISA publicerat årets vinnare i alla kategorier och Tamron tar hem två utmärkelser!

  Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD tar hem utmärkelsen för bästa telezoomen, en utmärkelse som den verkligen är värd. Vi har självklart gett objektivet toppklass i vårt test samt Mats öppnade plånboken och gav en sådan ett hem i sin personliga fotoväska.

  Just nu får du en 500GB SSD på köpet med denna optik, Läs mer om kampanjen här >

  Tamron 28-200/2,8-5,6 Di III RXD tar hem utmärkelsen för bästa resezoomobjektiv och även detta har förtjänat sin utmärkelse. 

  I vårt test skriver Mats: Måste bara erkänna att jag är superimponerad över hur bra Tamron lyckats med denna All-in-one-zoom. Jag trodde faktiskt inte det var möjligt att skapa en bra 28-200mm zoom som tecknar ut för fullformat och med en ljusstyrka som börjar på f/2,8 i detta otroligt kompakta format. Helt klart beundransvärt!

 • Var ärlig med dina bilder!

  Oavsett om du har manipulerat bilden, varit på ett zoo eller bytt ut himlen i bakgrunden så uppmanar vi att vara ärlig med din bild. Ljug inte för dina vänner eller kollegor och berätta sanning om någon frågar.

  Denna bild på en väldigt söt apa är ett mycket bra exempel. Jag kunde utan problem säga att bilden är tagen i Tanzania på ett fotosafari utan att någon hade tänkt något annat, men det är inte sant. Bilden är tagen på Skansen i Stockholm med apan en meter bort. Bilden är lika häftig oavsett vad jag säger, men skulle du inte vara ärlig mot någon och den personen finner ut sanningen som kommer hen att misstro alla dina bilder framöver oavsett vad du säger. Frågar ingen vart bilden är tagen så behöver du inte säga något, vilket är ännu bättre för då tror de förmodligen att du faktiskt varit i Tanzania för att ta denna fina bild!

  Samma sak gäller när du manipulerar en bild. Klipper du in en björn i en skogsbild, svara då ärligt om någon frågar att du tyckte det passade så perfekt i bilden. Då kommer den som frågar garanterat säga "Absolut, det blev väldigt snyggt" eller liknande och ditt samvete kan vara intakt.

  Bild tagen med Sony A7R IV + Sony FE 85/1,4 GM samt redigerad med Capture One Pro 20

  Tycker om bilden så får du gärna gilla och kommentera det på vår instagram @cyberphoto_se

 • Vlogga som ett proffs!

  Att börja vlogga kan vara ett svårt steg för många dels för att det kan vara läskigt att stå framför en kamera men också för att du behöver så många olika kameradelar att det kan bli väldigt förvirrande. Som tur för dig så har Nikon satt ihop ett perfekt Vloggkit som har allt du behöver för att enkelt kunna skapa högkvalitativa vloggar!

  Vi har tillsammans med Axel Palm och Nikon gjort några filmer om Nikon Z50 vloggkit, hur det ser ut och varför det passar dig som ska börja vlogga. 

  Tryck här för att läsa mer och se videon: Nikon Z50 Vloggkit

 • Drönarsöndag: Lervulkan

  Längs Isälvsleden i Västerbotten så finns det många vackra platser. Detta är en av dem. Det är ett område med lervulkaner, vilket låter mer dramatiskt än vad de är. De är tydligen unika i Sverige. Det ska vara lera som pressas upp av grundvattnet och när det regnat mycket så är de mer aktiva. när vi var där så hade det regnat så pass mycket att hela området var mer eller mindre översvämmat vilket gjorde att de låg under vatten. Jag misstänker att de går djupare än så för det luktade definitivt svavel i området.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Skogsko

  Kor kan alltså vara sociala skogsdjur. På ett av våra fotoäventyr så var vi långt ute i skogen efter en skogsväg och där fick vi syn på vi ett gäng unga kor ligga inne i skogen, och när jag gick fram emot stängslet så kom de alla fram och var tämligen nyfikna. De var väldigt söta faktiskt.

 • Test: Boya BY-BM2021

  Vi har testat och jämfört Boya BY-BM2021 med flera olika mikrofoner i varierande prisklasser och vi är mycket imponerade av dess bra ljud och låga prislapp!

  Boya BY-BM2021 ger mycket större dynamik i ljudet, och det är framförallt inom basregistret som den största skillnaden märks. Det totala frekvensomfånget är som väntat något lägre än hos liknande mikrofoner som ligger i en högre prisklass, men så länge man inte har extremt höga krav så duger Boya BY-BM2021 utmärkt.

  Läs hela testet här: Boya BY-BM2021

 • Fotohistoria: Färgglad

  Här har vi en färgglad liten Actionsampler som tar fyra bilder i sekvens på samma bildruta. Kvalitetskänslan är obefintlig. Bildresultatet torde vara bedrövligt men det har vi inte testat. Helt byggd i plast. Alla möjliga färger på plastdetaljerna. Ändå blir man glad av att se den.

  Här har vi en kamera som det inte finns mycket att säga om. Men vi ville ända visa den. Kolla på bilderna. Kameran är kanske inte värd att användas men den är absolut värd att se. en använder vanlig 35mm film. Den har fast bländare och fast exponeringstid på 1/100s. Optiken är på 26mm och består av ett enda linselement.

  Du kan se 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Undvik damm

  Damm på sensorn är inget farligt bara lite irriterande och därför något man vill undvika. Damm är däremot farligt för slutaren, så det motiverar till större försiktighet. Undvik att byta objektiv på dammiga och smutsiga platser och när du byter objektiv så håll kamerahuset med sensorn nedåt så minskar risken för att damm trillar in i kameran.

  Det är varken dyrt eller krångligt att rengöra sensorn. Använd dock endast rengöring som är avsedd för sensorer, inget annat, och använd dem endast en gång. Här har du länkar till bra rengöring:

  Rengöring för fullformat >>
  Rengöring för APS-C och M 4/3 >>

  Vi vill passa på att utfärda en varning då det florerar ett "hack" hur man kan byta optik på Nikon Z-serien så att slutaren täcker sensorn. Vi tänker inte berätta hur man gör utan vill bara kraftigt avråda från att utföra denna faktiskt korkade handling. Slutaren är en mycket känslig och delikat mekanik där damm kan förstöra slutaren om man har otur. Damm på sensorn är ofarligt och om man behöver rengöra så kostar det 60 kronor vilket är försumbart jämfört med att byta slutare för kanske 6000 kronor.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Tips för bilfoto!

  Bilfoto är mycket mer än att ställa en bil framför kameran och trycka av. Vi har några tips till dig för att ta snygga bilder på din eller någon annans bil.

  Val av objektiv

  En av de första valen man gör när man ska fota är vilket objektiv man ska använda, och allt är självklart beroende på vilken typ av bild du vill ta. Jag testade att ta samma motiv med alla brännvidder, 24mm, 35mm, 50mm, 85mm, 135mm och 200mm. Det är självklart stor skillnad på utseendet av bilderna men efter ha testat alla brännvidder tycker jag att längre brännvidd typ 200mm får en snyggare helhet då bakgrunden försvinner och mer fokus blir på bilen. En längre brännvidd ger också ett snävare perspektiv på bilen, dvs den blir mer kompakt och framhäver de aggresiva linjerna.

  2D5A8669 2000px.jpg
  Bild tagen med Canon 5D Mark IV + Canon EF 24/1,4 L II USM

  Här har du ett exempel på en bild inom samma område men med en annan bil, annan kamera och annan optik, Canon EF 24/1,4 L II USM. Allt beror på vilket typ av perspektiv du vill åt, har du ett zoomobjektiv typ en 24-70 eller 24-105 så kan du lätt ta någon bild med vidvinkel och någon med tele, personligen tycker jag bättre om looken man får från längre brännvidder. Vid senare tillfälle ska jag försöka prova fota bilar med en 400mm eller 600mm för att blåsa bort bakgrunden helt. Men allt hänger naturligtvis på tycke och smak.

  Bilens position

  När du parkerar bilen vill du helst att bilen ska ha minst 80% av fokusen, parkerar du bilen där du kommer få med mycket annat i bilden så se till att ha några ledande linjer som visar vart bilen är, det kommer göra att ögat har lättare att se bilen. Beroende på vilken del av bilen du ska fota måste du tänka på att göra det antingen spikrakt eller med följande linjer, tex. fotar du bilen rakt framifrån så se till att du står exakt rakt framifrån bilen annars kommer du garanterat att störa dig på att du stog några cm snett vilket förstör hela bilden och det går oftast inte att redigera då hela perspektivet är snett. Se även till att linjer på sidan eller bakom bilden är raka annars kan bilden också upplevas skev.

  Ska du fota en detalj av bilen, typ halva fronten eller halva baken så ska du se till att du riktar kameran mot ledande linjer för att framhäva detaljen. Du bör även tänka på att i detaljbilder vill du ha 100% fokus på detaljen så håll koll på var kameran fokuserar

  M3_2.jpg
  Bild tagen med Sony A7R IV + Sony FE 70-200/2,8 GM OSS

  Ljus och glans

  Ljuset är självklart viktigt även när du fotar bilar. Fotografera inte en bil mitt på dagen i direkt solljus, då alla linjer, detaljer, kontraster i bilen kommer försvinna och det blir sannolikt inte en bra bild. Helst vill du att det är ganska ljust ute men moln som täcker solen då de bildar världens största diffusor, och du får ett mjukt ljus som ger mjuka övergångar i skuggor och framhäver linjer på bilen på ett mycket bra sätt. Det är också populärt att fota bilen vid solnedgång under "den gyllende timmen" för att få ett snyggt motljus, i princip alla bilder blir bra under den tiden.

  En bil har många reflektioner på sig då lacken oftast är glansig, samt att alla glasrutor reflekterar ljuset. För att undvika oönskade reflektioner använder du dig av ett polarisationsfilter, själv använder jag mig av Dörr Cirkulärt polarisationsfilter då det är mycket prisvärt och ger motsvarande bildkvalitet som dyrare filter från Nisi eller B+W tack vare ett högkvalitativt optiskt Japanskt glas. Effekten av ett polariserande filter går inte att redigera i efterhand så det är ett måste när du fotar bilar! Tittar du på första bilden i detta inlägg så ser du att glaset på bilen är helt genomskinligt och man ser bara den mörka insidan av bilen utan reflektioner, om jag inte hade använt ett polarisationsfilter så hade det varit en hel del reflektioner och bilden hade inte alls haft samma effekt på den som ser den.

  Förgrund

  M3_4.jpg
  Bild tagen med Sony A7R IV + Sony FE 70-200/2,8 GM OSS

  Bilfoto kan lätt bli väldigt samma sak, du ställer upp bilen framför kameran och tar en bild. Se dig omkring på platsen du står, se om det finns något som kan ge djup i bilden. Ställ dig nära en vägg, en stolpe eller liknande. Eftersom du fokuserar på bilen kommer ditt objekt i förgrunden vara ofokuserat. Bilden kommer kännas mer levande istället för att vara iscensatt.

  Oavsett vilken kamera du använder, till och med om det är din telefon, så försök att hitta din egen stil på bilderna. Du kan ta inspiration och tips från tex. instagram men försök att blanda dessa stilar för att skapa din egen. Du behöver inte heller redigera dina bilder på exakt samma sätt utan experimentera med din redigering på olika bilder. 

  Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Kritisera aldrig andras bilder såvida de inte ber om det. Var inte rädd för att göra misstag. Lär. Se. Lek. Ha kul. Fotografering är en konstform!

 • Vad är Capture One?

  Har du funderat på att börja redigera dina bilder eller ta ditt redigerande till nästa nivå? Då är Capture One ett fantastiskt program att använda. Vi ska förklara lite om hur du använder Capture One för att du ska kunna se om det passar dig.

  Går du från Lightroom till Capture One? Läs då "11 supertips för att byta från Lightroom till Capture One"

  Capture One är ett program där du konverterar och behandlar RAW-filer (Läs detta om du inte vet skillnaden på JPEG och RAW). Capture One tar in informationen från din RAW-fil och du kan sedan enkelt kan justera färgmättnad, nyanser, högdagrar, lågdagrar, kontrast, skärpa och mycket mer för att få din bild precis som du vill ha den. Ett redigeringsprogram är ett måste för professionella fotografer då kamerans inbyggda JPEG-konvertering och justering oftast inte gör ett tillräckligt bra jobb.

  raw2.jpg

  Capture One är inte bara ett redigeringsprogram utan också ett program när du kan fotografera med Tethering eller direktfångst som det ibland kallas på svenska. Det innebär att du kopplar din kamera till datorn och bilderna flyttas direkt in i Capture One istället för att lagras på ditt minneskort, du ser då direkt hur bilden ser ut i datorn och du kan börja redigera bilden direkt om du vill. Du slipper även att importera bilderna från minneskortet, vilket sparar tid. Tethering är väldigt vanligt i studio då fotografen lätt kan se om bilden blev bra eller om någon inställning behöver ändras för en perfekt bild. 

  Capture One skapades först för att redigera RAW-filerna från Phase One kameror, som är några av de mest avancerade och högst presterande digitala kamerorna på marknaden. Dessa kameror används mest för produktfoto, studioporträtt och reklam hos de största och bästa fotoföretagen i världen. Programmet har därefter utvecklats för att passa alla användare och alla kameror. 

  Har du en Sony, Nikon eller Fujifilm så kan du köpa en speciell version av Capture One Pro 20 som är gjord för din kamera, det är exakt samma programvara men det blir billigare och det kommer endast gå att använda med kameror från det specifika märket!

  Vill du ta dina bilder till nästa nivå och redigera som ett proffs? Köp Capture One Pro 20 nu med 25% rabatt! >

  För tips och inspiration om hur du använder Capture One Pro så har vi några artiklar du kan läsa här >

 • Drönarsöndag: Åska

  Fredrik Larsson jobbar som fotograf i Umeå. Han har gjort många uppdrag åt Umeå Kommun och har fotograferat otaliga bröllop. Han är också en duktig "drönarfotograf" vilket du kan se på denna bild.

  Fredrik berättar: - Jag satt uppe och jobbade sent en kväll när jag hörde åskan ute. Har aldrig testat att flyga drönare för att fotografera åska så tänkte jag skulle göra ett försök att få det på bild. Såg på radarbilderna att åskan drog precis norr om Umeå och verkade gå i ett stabilt band på behörigt avstånd. Jag skickade upp drönaren först med lite kortare slutartid men visade sig vara riktigt svårt hinna med att ta bilderna och få med blixtarna som kom väldigt slumpmässigt. 

  Jag tog ner drönaren och monterade på ett polfilter för att få ned slutartiden lite till. Jag visste efter att jag fotograferat norrsken med drönaren vid tidigare tillfällen att runt en sekund är en sweetspot där jag kan få hyfsat stabila bilder utan alltför mycket rörelseoskärpa. Sagt och gjort, skickade upp drönaren igen och började hamra iväg bilder åt olika håll för att försöka få med blixtar. Det var omöjligt se i fjärrkontrollen om jag fick något på bild så det var bara att chansa. Som tur var nu under Coronatider så var det ingen flygtrafik på väg där mitt i natten så kunde vara uppe ett tag. Bilden har spridningstillstånd från Lantmäteriet.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Som jag vill ha den

  En bild på ett ödehus, och redigerad som jag ville ha bilden. Hur tänker man när man redigerar en bild och ungefär hur gör man? Först måste vi ändra till "Hur tänker du när du redigerar en bild och ungefär hur gör du?" och jag kan bara svara på "Hur tänker jag när jag redigerar en bild och ungefär hur gör jag? Vi har alla olika stilar, olika tillvägagångssätt och även olika kunskapsnivåer. Svaret på just denna bild hittar du i länken här nedanför!

 • Fotohistoria: Konica Hexar

  Jag gissar att många tänker: Äh, bara Konica... och kanske inte läser vidare... men Hexar är en riktig klassiker!

  Konica börjar sin historia redan 1873, vilket är tidigare än Kodak. Konica förtjänar absolut att nämnas i fotohistorien och vi återkommer till mer om Konica om två veckor, men just nu så hoppar vi över all historia fram till 1992 då Konica Hexar lanseras. Övrig historia är att 2003 gick Konica ihop med Minolta och blev KonicaMinolta. 2006 stängde de ner all kameratillverkning. Tragiskt att två historiskt viktiga märken försvann från marknaden.

  Den vanligaste versionen av Konica Hexar är den i svart, också den som jag tycker är mest diskret. 1993 kom en Konica Hexar Classic i silver i 200 exemplar. 1997 kom även en serieproducerad version i silver men den saknade den så viktiga funktionen Silent Mode. 1993 kom också en version i guld som tillverkades i 500 exemplar, Konica Hexar Gold. 1994 kom Konica Hexar Rhodium som var svagt rosa. Det finns också några med brun läderklädsel men dessa fanns inte officiellt. Rhodium är konstigt nog den som ligger högst i pris i skrivande stund, de ligger mellan 10000-15000kr. Den i guld kring 8000-10000kr. Silver och Classic som också var i silver ligger kring 4000-6000kr, så också den svarta.

  Objektivet i Konica Hexar är en 35/2, som anklagades för att vara en kopia av Leicas 35/2 då den gav liknande bildkänsla men faktum är att konstruktionen mer liknar Nikons 35/1,8 till deras tidiga S-serie från 50-talet. Hur som helst så har Hexar en fin optik. Hexar hade möjlighet till helt automatisk eller tidsautomatik samt helt manuell.

  Kameran var fantastisk medan bruksanvisningen var dålig. Det finns några "omärkta" funktioner på kameran och för att nämna en så för att aktivera det tysta läget så stänger du av kameran, håller in MF-knappen, startar kameran, håller in MF-knappen tills ett L tänds i displayen. Sedan har du tysta läget tills du stänger av kameran och då nollställs den funktionen.

  Konica Hexar var i mina ögon det absolut bästa som Konica producerat. Jag kan gå så långt som att det var en av marknadens bästa kameror på sin tid. Den var då vad Sony RX1 är idag, eller kanske Fujifilm X100V. En liten smidig kamera med en ljusstark och skarp optik. Perfekt för resor, streetphoto och när du behöver vara diskret. Den var väldigt tyst så den användes gärna på bröllop och begravningar. Den hade nämligen ett tyst läge där kameran smög fram filmen. Jag skulle nog säga att det var en av de tystaste analoga kamerorna med inbyggd frammatning någonsin.

  Du kan se 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nyhet: Samsung Note 20 & Note 20 Ultra

  Nyhet

  Samsung lanserade idag de nya mobilerna Samsung Note 20 och Samsung Note 20 Ultra vid ett stort liveevent. De nya Galaxy-modellerna verkar bli mycket kompetenta verktyg med en modern och snygg design.

  Samsung Note 20 och Note 20 Ultra är mycket genomtänkta mobiler designade att underlätta livet i allt mellan arbete och underhållning. Klicka in på respektive modell för att läsa mer. 

  Samsung Note 20 kommer i tre läckra färger, har tre kameror på baksidan varav ett teleobjektiv på 64MP, 5G med mera
  Mystic Bronze, Mystic Green, Mystic Gray

  Samsung Note 20 Ultra kommer i två färger, har en skärm på 6,9", har tre kameror på baksidan varav en är en vidvinkelkamera på 108MP. 5G med mera.
  Mystic BronzeMystic Black

  Samsung Note 20 och Note20 Ultra börjar säljas i slutet av augusti - boka den hos oss redan idag!
  Förbokningskampanjer dyker snart upp här.

 • Infonsdag: Lämna öppet!

  De flesta har någon gång i all hast ryckt med sig kameran och sedan upptäckt att kameran saknar minneskort eller batteri, eller i värsta fall båda två.

  Vårt tips i dag är att när du tar ut minneskortet för att ladda över bilderna till datorn, så lämna minneskortsluckan öppen. Om du då tar kameran för att fotografera så upptäcker du att luckan är öppen och inser att du behöver stoppa tillbaka minneskortet.

  Samma princip gäller när du laddar batteriet. Lämna batteriluckan öppen.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Tamron 70-300mm till Sony E

  Idag har nyheten kommit om ett nytt fullformatsobjektiv, Tamron 70-300mm F/4.5-6.3 Di III RXD, som dyker upp på marknaden i höst. Tamron fortsätter att utveckla fina objektiv till Sony E-fattning.

  Objektivet är enligt Tamron världens minsta och lättaste 70-300mm zoomobjektiv för spegellösa fullformatskameror. Trots sin storlek utlovas en exceptionell bildkvalitet. Objektivet är vädertätat och fungerar utmärkt till fotografen som är ute i naturen och fotar. Objektivet passar för landskap, djurliv, porträtt, sport med mera.

  Om du vill läsa mer om Tamron 70-300mm F/4.5-6.3 Di III RXD för Sony E kan du klicka in här nedan. Som alltid hittar du information om de senaste nyheterna i fotobranschen hos oss. Vi uppdaterar produktsidan med information så snart vi vet mer, du kommer även att kunna läsa vårt test av objektivet längre fram.

  Tamron 70-300mm F/4.5-6.3 Di III RXD

 • Olympus lanserar E-M10 Mark IV

  Nyhet

  Nu lanserar Olympus E-M10 Mark IV och Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400/5.0-6.3 IS. Två nyheter som visar att Olympus fortfarande siktar framåt och vill fortsätta skapa välbyggda och lättanvända kameror för oss som uppskattar Olympus som märke!

  Olympus E-M10 Mark IV får en uppdaterad design som ger ett förbättrat grepp och hela kameran blir lättare än förra modellen. Skärmen är nu nedvikbar vilket är klockrent för vloggare eller dig som vill ta en selfie. Kameran har en nya Live MOS-sensor med 20 MP jämfört med förra modellen som endast hade 16 MP. Sensorn är självklart stabiliserad och klarar upp till 4,5 EV-stegs kompensation. Sensorn i kombination med den snabba processorn klarar kameran av 15 bilder/s i full upplösning samt video i 4K.

  Första leverans beräknas i mitten av augusti och du kan förbeställa kameran redan nu: Olympus E-M10 Mark IV

  Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400/5.0-6.3 IS är ett nytt telezoom som är mcyket smidigt för brännvidden man får. Du får 200-800mm i 35mm-ekvivalent och objektivet kan användas tillsammans med 2x konverter för att få upp till 1600mm i ett objektiv som växer strax över ett kilo. Objektivet är väderskyddat och är uppbyggt av fyra ED-glas för att minska kromatisk aberration, två Super HR-glas och två HR-glas för att få bästa möjliga bildprestanda. Olympus ZERO-beläggning minskar spök- och ljuseffekterna även i dåliga förhållanden, till exempel när motivet är bakbelyst.

  Första leverans beräknas i mitten av augusti och du kan förbeställa kameran redan nu: Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400/5.0-6.3 IS​

 • PhotoExpo 2020: Peter Lindgren

  Vi har den stora glädjen att meddela att Peter Lindgren - Innehållsskapare, Youtuber, Filmmaker kommer att föreläsa under PhotoExpo 2020!

  Peter berättar:
  -Jag plockade upp en kamera tillbaka 2014 eftersom jag tyckte att det var för dyrt att anställa en fotograf för att ta produktfoton. Ironiskt, eller hur?
  Min första Sony-kamera var A6300 som jag blev helt kär i. Den hade alla funktioner som jag ville ha i ett superlitet, kapabelt hus. Jag använde det för att producera mina första ”professionella” videos för klienter och YouTube. Då hade jag inte många prenumeranter och planen att vara YouTuber var inte riktigt på plats, men resan gick från 1000 prenumeranter i början av 2019 till över 320k just nu, vilket är ganska galet!

  Jag använder för närvarande Sony A7 III som min huvudkamera för videor och Sony A7R III som huvudkamera för foton / sekundärkamera.​

  Läs mer om årets PhotoExpo här >

  Se Peters Youtubekanal här >

 • Drönarsöndag: Grönt

  Längs Isälvsleden i Västerbotten så finns det många vackra platser. Detta är en av dem. En liten sjö där vattnet är väldigt grönt. Vad detta beror på vet jag inte, det kan vara kalkrikt eller om det är någon alg.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Sommardröm

  Lena Lee är en erfaren fotograf som har gjort sig känd i Umeå framförallt med sina porträtt- och bröllopsbilder. Hennes stora passion är att fotografera kreativa porträtt, alltifrån idéer till platser och utstyrsel.

  Den bild du ser föreställer Annika, en kvinna i sina bästa år som är intresserad av mode, kläder och hållbar konsumtion. Lena och Annika hade en magisk fotokväll i Baggböle nära Umeå.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>