Drönarsöndag: Åska

Fredrik Larsson jobbar som fotograf i Umeå. Han har gjort många uppdrag åt Umeå Kommun och har fotograferat otaliga bröllop. Han är också en duktig "drönarfotograf" vilket du kan se på denna bild.

Fredrik berättar: - Jag satt uppe och jobbade sent en kväll när jag hörde åskan ute. Har aldrig testat att flyga drönare för att fotografera åska så tänkte jag skulle göra ett försök att få det på bild. Såg på radarbilderna att åskan drog precis norr om Umeå och verkade gå i ett stabilt band på behörigt avstånd. Jag skickade upp drönaren först med lite kortare slutartid men visade sig vara riktigt svårt hinna med att ta bilderna och få med blixtarna som kom väldigt slumpmässigt. 

Jag tog ner drönaren och monterade på ett polfilter för att få ned slutartiden lite till. Jag visste efter att jag fotograferat norrsken med drönaren vid tidigare tillfällen att runt en sekund är en sweetspot där jag kan få hyfsat stabila bilder utan alltför mycket rörelseoskärpa. Sagt och gjort, skickade upp drönaren igen och började hamra iväg bilder åt olika håll för att försöka få med blixtar. Det var omöjligt se i fjärrkontrollen om jag fick något på bild så det var bara att chansa. Som tur var nu under Coronatider så var det ingen flygtrafik på väg där mitt i natten så kunde vara uppe ett tag. Bilden har spridningstillstånd från Lantmäteriet.

Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.