Bloggpost

2020-08-06

Fotohistoria: Konica Hexar

Jag gissar att många tänker: Äh, bara Konica... och kanske inte läser vidare... men Hexar är en riktig klassiker!

Konica börjar sin historia redan 1873, vilket är tidigare än Kodak. Konica förtjänar absolut att nämnas i fotohistorien och vi återkommer till mer om Konica om två veckor, men just nu så hoppar vi över all historia fram till 1992 då Konica Hexar lanseras. Övrig historia är att 2003 gick Konica ihop med Minolta och blev KonicaMinolta. 2006 stängde de ner all kameratillverkning. Tragiskt att två historiskt viktiga märken försvann från marknaden.

Den vanligaste versionen av Konica Hexar är den i svart, också den som jag tycker är mest diskret. 1993 kom en Konica Hexar Classic i silver i 200 exemplar. 1997 kom även en serieproducerad version i silver men den saknade den så viktiga funktionen Silent Mode. 1993 kom Konica Hexar Gold, som tillverkades i 300 exemplar. Någon gång däromkring lanserades Hexar Titanium som tillverkades i 1000 exemplar. 1994 kom Konica Hexar Rhodium som var svagt rosa. Det finns också några med brun läderklädsel men dessa fanns inte officiellt. Rhodium är konstigt nog den som ligger högst i pris i skrivande stund, de ligger mellan 10000-15000kr. Den i guld kring 8000-10000kr. Silver och Classic som också var i silver ligger kring 4000-6000kr, så också den svarta. Konica Hexar finns även i en version i Titan men det finns inte mycket information om den.

Objektivet i Konica Hexar är en 35/2, som anklagades för att vara en kopia av Leicas 35/2 då den gav liknande bildkänsla men faktum är att konstruktionen mer liknar Nikons 35/1,8 till deras tidiga S-serie från 50-talet. Hur som helst så har Hexar en fin optik. Hexar hade möjlighet till helt automatisk eller tidsautomatik samt helt manuell.

Kameran var fantastisk medan bruksanvisningen var dålig. Det finns några "omärkta" funktioner på kameran och för att nämna en så för att aktivera det tysta läget så stänger du av kameran, håller in MF-knappen, startar kameran, håller in MF-knappen tills ett L tänds i displayen. Sedan har du tysta läget tills du stänger av kameran och då nollställs den funktionen.

Konica Hexar var i mina ögon det absolut bästa som Konica producerat. Jag kan gå så långt som att det var en av marknadens bästa kameror på sin tid. Den var då vad Sony RX1 är idag, eller kanske Fujifilm X100V. En liten smidig kamera med en ljusstark och skarp optik. Perfekt för resor, streetphoto och när du behöver vara diskret. Den var väldigt tyst så den användes gärna på bröllop och begravningar. Den hade nämligen ett tyst läge där kameran smög fram filmen. Jag skulle nog säga att det var en av de tystaste analoga kamerorna med inbyggd frammatning någonsin.

Du kan se 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas