Fotohistoria: Fuji Rensha Cardia

Här har vi en riktigt udda kamera. Den tar åtta bilder i rad, bredvid varandra, så slutbilden blir 8 småbildrutor på samma bild.

Fuji, som hette Fuji då och inte Fujifilm som de heter numera, lanserade denna udda kamera i slutet av 1991. Fuji Rensha Cardia har åtta objektiv, 20mm f/9,5, med åtta slutare som har fasta tider på 1/250s, vissa anger 1/125s. Den kan utlösa slutarna i tre olika hastigheter och du kan välja åt vilket håll som den ska utlösa slutarna. Frammatningen är manuell med en ratt på kamerans baksida. Återspolningen är också manuell med en vanlig vev på kamerans ovansida. Slutarna kräver batteri för att utlösas.

Kameran är avsedd för ISO 400-film. Den använder ungefär 75mm bredd av filmen för varje bild. Den är 166 x 75,5 x 41,4mm stor och väger bara 245 gram. 

Värdet ligger kring 700-1500kr. Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas