Fotohistoria: Filmo

Detta är vår vackraste i kamera av alla tusentals som finns i vårt museum. En Bell & Howell Filmo Model No 75 från 1928.

Bell & Howell lanserade sin Filmo-serie 1923 med No 70. Den grundar sig på en prototyp från 1917 som använde 17,5mm film men med Kodaks inbjudan till 16mm film så såg Bell & Howell dess fördelar och hoppade på det tåget istället. De designade om sin prototyp till 16mm film och den blev då till slut Filmo 70. Denna kamera var också den första fjäderdrivna 16mm-kameran.

1928 så lanseras den vackra kamera som du ser på de 9 bilderna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Filmo No75 var en mycket smidig och platt kamera. Den använde 16mm film. Den var mycket vackert utsmyckad och marknadsfördes som en "watch-thin" kamera för kvinnor. 1931 kom en närbesläktad version, Filmo Field Camera, som fanns i både en vanlig version och i en utsmyckad version.

När Kodak introducerade 8mm film 1932 så var Bell & Howell långsamma att anamma detta format. När väl Bell & Howell lanserade 8mm så var det inte i Kodaks standard. Först 1935 så lanserades en Filmo för 8mm film, den hette Filmo 127-A, och kallades för Straight Eight. Den hade ingen framgång på marknaden så redan året därpå så lanserades en ny modell. Filmo 127-A modifierades till att ta Kodaks standard dubbel-8-film och fick namnet 134-A. Denna modell tillverkades ända fram till 50-talet.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas