Fotohistoria: Bencini Koroll II

Vi har fått denna kamera av en kund som skänkte den till vårt museum och det är vi tacksamma för. Det är vår första Bencini, ett märke som vi inte stött på i verkligheten tidigare.

Antonio Bencini föddes någon gång i slutet av 1800-talet nära Florens. Han deltog i första världskriget och under den tiden så tjänstgjorde han som tekniker i flygvapnet och hade bland annat hand om de kameror som användes för flygspaning. Detta var troligen franska kameror av okänt märke. Andra källor säger att de använde Lamperti kameror som tillverkades i Milano.

Hur som helst så återvände Bencini till Florens där han öppnade ett snickeri som specialiserade sig på kamerakonstruktioner. 1920 så startade Bencini och hans affärspartner företaget Fabbrica Italiana Apparecchi Macchine Materiali Accessori, FIAMMA, aka FLAME. Affärerna växte stadigt och 1931 så hade de 100 anställda och en fabriksyta på 3000m2. Bencini var deras tekniske chef och han såg potentialen i att tillverka och sälja lådkameror till amatörmarknaden. 1933 så producerade de Flammetta, en smidig träkamera som fanns i en version med 6x4,5 och en för 6x6 på 120-film. 

1935 så köpte Ferrania upp FIAMMA och Bencini flyttade till Turin där han startade FILMA som senare masstillverkade lådkameror. Deras första modell hette just Filma och tog 4,5x6cm negativ på 127-film. Den kameran hade fast bländare på f/11 och en Meniscus optik. Två år senare så köptes Filma upp av Ferrania, ett fotoföretag som expanderade stort i Italien.

Bencini grundar ICAF 1937 i Milano. Namnet ändrades inom kort till CMF. De tillverkade både ihopfällbara kameror och vanliga kameror. När andra världskriget bryter ut så stoppas tillverkningen av kameror och de tillverkar delar för flygindustrin och även delar till cyklar. 1946 så ändrades namnet igen, denna gång till CMF Bencini. Företaget nådde sin topp på 60-talet. På 70-talet så tillverkade Bencini en del billiga plastkameror samt Super-8-kameror, men de börjar bli frånkörda av japanska och tyska kameror och väl inne på 80-talet så läggs verksamheten ner. Bencini var en av Italiens mest innovativa och framgångsrika kameratillverkare.

Den kamera från Bencini vi ska titta på idag är deras Koroll II som lanserades 1961. Den har en Bencini Acromatic 55/8,0 optik. Det fanns hela två bländaröppningar att välja mellan, f/8 och f/16. Slutaren hade hisnande två exponeringstider, 1/100s och 1/50s + B. Så långt så är kameran tragiskt enkel men den har en sak som är mycket intressant. Den använder 120-film och de allra flesta kameror från denna tid hade ett negativformatet på 6x6cm men denna är en inte ens en "halvformatskamera" för 120-film. Den fick ut 24 exponeringar på en 120-rulle jämfört med andra som bara fick ut 12 exponeringar. Koroll II hade ett negativformat på 4,5x3cm vilket gör att den udda nog inte nyttjar hela filmens höjd, vilket är mycket egendomligt. Hade de använt 127-film istället så hade kameran kunnat göras kompaktare men med bibehållet negativformat. Detta kan du tydligt se på en av bilderna här ovanför.

En annan egendomlig funktion är dess dubbla slutare. När du trycker ner avtryckaren så förs ett "lock" bort från baksidan av objektivet och sedan utlöses slutaren i objektivet. Denna dubbla slutarfunktion är för att det inte ska läcka ljus från objektivets slutare och oavsiktligt exponera filmen. Det finns en bild här ovanför där jag tryckt ner avtryckaren till hälften och du kan se den bakre slutare påbörja att visa optiken. Koroll II har en egendomligt stor sökare och har också en mycket egendomlig detalj på sidan av sökaren. Där sitter en plåt som påminner om en ljusmätare av selen-typ. En inte alltför långsökt gissning är att de gjort plats för en ljusmätare men av någon anledning valde att inte montera någon. I så fall av kostnadsskäl, då det ju rent tekniskt faktiskt fanns plats för en ljusmätare.

Även om detta är en tämligen ovanlig kamera utanför Italiens gränser så ligger värdet ändå rätt lågt, ca 100-300kr. Du kan se 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas