• Nytt från Fujifilm!

  Nyhet

  Nu lanserar Fujifilm ett nytt objketiv, GF 30/3,5 R WR samt mjukvaruuppdatering till alla tre GFX kameror!

  Fujifilm GF 30/3,5 R WR är ett vidvinkelobjektiv som passar perfekt till bl.a landskap och arkitektur. 30mm brännvidd på mellanformat motsvarar 24mm på fullformat vilket är en mycket populär brännvidd för många landskapsfotografer då du får en bred vy men ingen förvrängning i bilden. Objektivet har en snabb, tyst och träffsäker autofokus vilket fungerar perfekt till både foto och video. 

  Men en längd på under 10cm och en vikt på 510g är objektivet smidigt med tanke på att den är anpassad för mellanformat och har en upplösningsförmåga på över 100 megapixel. Det är uppbyggt utav 13 linselement i tio grupper inkl. två asfäriska element och två ED-linselement för att effektivt kontrollera olika avvikelser som sfärisk och kromatisk aberration.

  Objektivet beräknas att finnas tillgängligt i augusti 2020.

  Läs mer och beställ redan nu: Fujifilm GF 30/3,5 R WR

  Nu släpper även Fujifilm mjukvaruuppdatering till alla tre GFX kameror varav nya Film simulationer, bättre autofokus, fler smarta funktioner samt att GFX100 får stöd för RAW video om du filmar med en Atomos. Du kan uppdatera din kamera genom din smartphone/surfplatta eller via minneskort, du hittar mer infromation om varje kamerauppdatering här:

  FUJIFILM GFX 50S(Ver. 4.00)
  FUJIFILM GFX 50R(Ver. 2.00)
  FUJIFILM GFX100(Ver. 2.00)

 • Vilken kompaktkamera passar dig? - Live med Sony

  Nu på torsdag kommer vi livesända ett webinar tillsammans med Sony.

  Detta webinar kommer handla om Sonys RX100 kompaktkamera. Dennis från Sony kommer gå igenom kameran och dess funktioner för att du ska få bättre koll på en av marknadens mest populära kompaktkameror. Det kanske är den perfekta kameran för dig eller en present till någon som vill ta högupplösta bilder med en mycket smidig kamera! 

  Följ livesändningen tillsammans med oss och ställ dina frågor så får du svar direkt efter genomgången av kameran.

  Datum: Torsdag, 2 juli
  Tid: 15:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändningen >

 • Drönarsöndag: Sandbank

  Här var det djupt en gång i tiden och flottningen var i full gång. Idag står betongplintar kvar som monument över en svunnen era. Sand som släpats med älven har lämnats vid plintarna just här och en sandbank har bildats.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Flyg

  Min vän tornfalken kastar sig ut från trädet och flyger graciöst vidare. Den är expert på att ryttla och när den väl går in för att fånga ett byte så missar den nästan aldrig.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 med en Canon EF 500/4, 1/1000s, f/5,6, ISO 320. Bilden är kraftigt beskuren och är redigerad. Jag är ingen fågelfotograf och denna bild är inte perfekt men jag gillade den ändå, och jag har blivit smått förtjust i tornfalkar. De är både söta och stiliga på samma gång och är grymma luftakrobater. Håller jag på att bli en fågelskådare? 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Tamron 28-200/2,8-5,6 Di III RXD

  Test

  Tamron fortsätter utöka sin serie med objektiv för Sonys spegelfria fullformatsmodeller med E-fattning. Denna gång handlar det om en kompakt superzoom, eller "All-in-one-zoom" som Tamron kallar det, med ett brännviddsområde på 28-200 mm.

  Mats skriver: En egenskap som gör optiken mer eller mindre unik på dagens marknad är en ljusstyrka på ner till f/2,8 i vidvinkelläget ~ ett halvt steg bättre än de flesta konkurrenter. Tamron 28-200 RXD är skyddad mot fukt och damm genom strategiskt placerade tätningar runt om objektivet. Det har dessutom en tätning mot kamerans bajonett, så att inte fukt eller smuts kommer in i kamera eller objektiv den vägen. Måste bara erkänna att jag är superimponerad över hur bra Tamron lyckats med denna All-in-one-zoom. Jag trodde faktiskt inte det var möjligt att skapa en bra 28-200mm zoom som tecknar ut för fullformat och med en ljusstyrka som börjar på f/2,8 i detta otroligt kompakta format. Helt klart beundransvärt!

  Se alla testbilder och läs hela testet här: Tamron 28-200/2,8-5,6 Di III RXD

 • Fotohistoria: Fujica HD-1

  Här har vi en av de första allväderskamerorna som kom ut på marknaden. 1979 så lanserar Fuji sin Fujica HD-1. En kompaktkamera med automatisk exponering och manuell fokusering.

  Objektivet, sökaren och ljusmätaren skyddas av ett glas på 4 mm på kamerans front. Objektivet är ett Fujinon 38mm f/2,8. Det fanns två stora kundgrupper för denna typ av kamera. Äventyrare och till byggarbetsplatser.

  Det fanns en extern blixt till Fujica HD-1 som utlöstes via IR-ljus. Redan 1980 så kom Fujica HD-S som var typ samma kamera men med inbyggd blixt. Det gjorde att de flesta köpte den istället så det finns inte så många HD-1 på marknaden. Både en gummitätning i kamerans botten och den kring avtryckaren har en tendens att åldras och smälta. Det har gjort att många HD-1 har slängts under åren och det är ytterst få kvar idag.

  Fujica HD-1 såldes endast i svart i Sverige och troligen så i hela Europa. Men den fanns även i olivgrön, gul och röd. Dessa är ännu mer sällsynta. Olivgrön är den absolut coolaste av dem och självklart är det just en sådan som vi har i vårt museum. Kamerahuset är byggt i polykarbonat. Vid underexponeringen så lyser en röd lysdiod i sökaren när avtryckaren trycks ned halvvägs.

  1984 så lanseras HD-M som hade inbyggd motor. 1986 så lanserades Fujica HD-R, typ samma kamera som HD-M men med manuell frammatning. Tydligen så var inte motordriften i HD-M så tillförlitlig. Båda dessa kameror siktade in sig mest mot byggbranchen som tåliga och bra kameror för dokumentation. 1990 lanseras HD-P som i stort sett var en HD-R men med möjlighet till panoramabilder. Ska du skaffa denna typ av kamera så är HD-P smartaste köpet om du ska använda den, och HD-1 intressantast om du ska ha kameran till din samling.

  Du kan se 5 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  Här är de senaste "vintage lenses" som jag testet:

  Minolta M-Rokkor 40/2 >>
  Konica Hexanon AR 85/1,8 >>
  Nikkor GN 45/2,8 >>

  /Thomas

 • Ny vloggkamera från Panasonic!

  Nyhet

  Nu lanserar Panasonic en helt ny systemkamera som inriktar sig för vloggare och kreativa videoskapare.

  Panasonic Lumix G100 är speciellt designad och tillverkad för vloggande. Det är självklart möjligt att vlogga med alla typer av kameror men tack vare hög video- & ljudkvalitet samt ett mycket litet format så ska denna kamera vara betydligt lättare att använda för alla. G100 klarar av att filma i 4K 30/25p eller Full HD upp till 50p och du kan även filma i 4x slowmotion eller upp till 8x snabbare för time laps video. För dig som är mer erfaren med video så har kameran även V-LogL inbyggt för att få ut ett extra djup av dynamiskt omfång.

  Selfie Mode är ett läge som automatiskt ändrar mängden av bakgrundsoskärpa utan att du ska behöva ändra bländaren, kameran gör det åt dig vilket är mycket smidigt när du fokuserar på att prata framför kameran. När du går samtidigt som du vloggar skakar kameran ofta väldigt mycket, Lumix G100 har därför 5-axlig bildstabilisering för att minska detta.

  Panasonic har utrustat G100 med helt nya mikrofoner för att dels få ut bästa möjliga ljud men också ny mjukvara som har flera olika lägen beroende på hur du vill att ljudet ska hanteras, och det finns självklart ett automatiskt läge som styr allting utan att du behöver göra något. Detta är toppen för dig som vill skapa bra vloggar utan att behöva bekymra dig så mycket om det tekniska.

  Det medföljande DMW-SHGR1 handgreppet ger ett mycket bättre och säkrare grepp vid många typer av användning, samtidigt som det kan bidra till ökad stabilitet. Förutom som handtag kan man även använda det som stativ, t ex vid uppställning i vlogg- eller selfie-sammanhang.

  Läs mer och förbeställ kameran redan nu: Panasonic Lumix G100

 • Infonsdag: Ljuset

  Att ljuset är viktigt för fotografering är en självklarhet. Inte då bara att ha tillräckligt med ljus, utan också typ av ljus, riktning av ljus samt färgtemperatur på ljuset. Ämnet är för stort för en enda blogginlägg även om vi bara berör naturligt ljus denna gång, men vi ska i alla fall gå igenom grunderna. Vi förutsätter att du fotograferar i RAW.

  Mängd ljus
  Vi börjar med det mest fundamentala, nämligen att styra mängden ljus till bildsensorn. Det bästa är att exponera så korrekt som möjligt oavsett hur du vill ha bilden i slutänden. Om du överexponerar så är risken att du fräter ut delar av bilden, och om du underexponerar så får du mycket brus i de mörkaste delarna. Mätta sensorn så får du mest information för att redigera senare i Capture One, eller vad du använder för program. Då kan du välja om du vill ha en ljus (High Key) bild eller en mörk (Low Key) bild, eller vad som helst därimellan.

  Hårt eller mjukt ljus
  Beroende på den effekt du vill ha i bilden så väljer du hårt eller mjukt ljus. Ofta vill man ha mjukare ljus vid porträttfotografering. Kort kan man säga att direkt solsken ger hårt ljus medan skugga ger mjukt ljus. Vad du väljer är tycke och smak men det viktiga är att du faktiskt väljer, och inte bara tar bilden där och då för att det är bekvämt. Hela idén med vår serie "Infonsdag" är att uppmuntra till att tänka efter lite extra innan du tar bilden, att se att det finns många alternativ, och detta leder då till att du tar fler bilder, och i fler variationer, och du kommer därmed att få bilder som du kommer att bli ännu mer nöjd med, och det blir ännu roligare att fotografera.

  Temperatur på ljus
  Under dagen så kommer färgtemperaturen att variera kraftigt från väldigt gult till väldigt blått. Nu kan du styra färgtemperaturen i t ex Capture One så att du kan få den känsla i bilden som du är ute efter. Vi ska nu ta upp två tillfällen med väldigt stor skillnad i färgtemperatur.

  Gyllene timmen
  Det är den stund på dagen precis efter solen just gått upp eller just innan den går ner. Då lyser solen genom jordens atmosfär och ljuset blir väldigt varmt och behagligt. Då uppstår också det som kallas för släpljus där den låga solen ger långa mjuka skuggor av allt som sticker upp.

  Blå timmen
  Det är den stund på dagen precis innan solen går upp eller just efter att solen gått ner. Det är ett mycket mjukt ljus. Denna tid är lämplig för stämningsfulla bilder.

  Riktning av ljus
  Detta är oftast den enklaste parametern att kunna styra. Tar du en bild på en person så är det ju bara att ni flyttar er runt för att få medljus, motjus eller sidoljus.

  Bilden du ser ovanför är tagen exakt vid midnatt i Ilulissat på Grönland med Fujifilm GFX 50S + GF250/4. Den tid på sommaren då det finns en gyllene timme men ingen blå timme på den platsen. Solen går aldrig ner.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Lacie lanserar!

  Nyhet

  Lacie lanserar nu en ny "BIG" serie som är riktade för professionella fotografer och videofilmare som är snabbare än någonsin!

  Lacies professionella serie av hårddiskar heter "BIG", det finns flera olika varianter som 2Big, 5Big, 6Big och 12Big. De olika siffrorna anger hur många hårddiskplatser den har, denna nyhet från Lacie är 1Big. Det innebär att den har en (1) hårddisk vilket gör den smidig och finns nu med både HDD eller SSD. De tidigare "BIG" har endast funnits med HDD. Denna nya 1Big finns med SSD och klarar av hastigheter upp till 2800mb/s vilket är snabbare än någon tidigare "BIG" hårddisk klarat av. 

  Extra praktiskt för fotografer och filmare är att 1Big-diskarna har inbyggd kortläsare för SecureDigital-, CFexpress- och CFast-kort. SecureDigital-delen stöder alla varianter av SecureDigital, d v s SD, SDHC och SDXC. Den har även stöd för UHS-II-specificerade kort.

  • HDD-baserade versionen av 1Big når upp till ~280 MB/s läshastighet och ~240 MB/s skrivhastighet
  • SSD-baserade versionen av 1Big når upp till ~2800 MB/s läshastighet och ~2100 MB/s skrivhastighet

  Läs mer och beställ redan nu: Lacie 1Big

 • Vinnaren är utsedd i Claras fotoskola

  Vi är oerhört glada för engagemanget kring Claras fotoskola, det har varit ett nöje att få se bidragen och hur ni har testat de olika tipsen. Tävlingen i samband med detta är avslutad och en vinnare är utsedd.

  Clara är en kunnig bloggare och en duktig fotograf som får fram en härlig och genuin känsla i sina bilder. Hon driver den omtyckta bloggen Underbara Clara. Vi är så glada för möjligheten att få presentera en fotoskola med hennes bästa fototips och hoppas att du har hittat inspiration för dina sommarminnen.

  Har du ännu inte hunnit med att läsa fotoskolan så hittar du den här: Claras fotoskola
  Vi tipsar i samband med fotoskolan även om kameror för dig som vill utvecklas som fotograf. Canon EOS M50 är en mycket fin kamera att starta med, Canon EOS M6 Mark II är en lite mer avancerad systemkamera och smidiga Canon Powershot G7 X Mark III har en praktiskt vloggingfunktion.

  Fram till den 30 juni finns erbjudanden på dessa kameror, ange koden CLARA i kundvagnen. 

  Vinnarbilden i fototävlingen ser ni här i vårt inlägg och har tagits av Malin. Hon vinner en Canon EOS M50 med två objektiv. Värde 7890:- Stort Grattis, Malin, hoppas att du får stor glädje av din nya kamera!

 • Nytt från Elgato!

  Nyhet

  Elgato fortsätter att släppa spännande produkter som gör det enklare att skapa högkvalitativa livestreams och podcasts. De erbjuder sedan tidigare bl.a. videokort, LED-belysningar, kontrollpaneler och green screens, som alla har varit mycket populära. Och nu kommer de alltså med två stycken mikrofoner - Wave:1 och Wave:3.

  Wave:1 är Elgatos instegsmodell med enkel installation och användning samt en bra ljudkvalitet. Mikrofonen har en inbyggd 3,5 mm hörlursutgång för monitorering av ljudnivån. Via ett vred på framsidan kan du sedan justera monitoreringsvolymen samt avaktivera mikrofonen. Den indikerar även om mikrofonen är aktiv eller inte.

  Wave:3 är Elgatos premiummodell med förbättrad ljudkvalitet och större mixningsmöjligheter. Mikrofonen har en inbyggd 3,5 mm hörlursutgång för monitorering av ljudnivån. Via ett vred på framsidan kan du sedan justera monitoreringsvolymen, mikrofonvolymen samt mixa mellan mikrofonens- och datorns ljud. På toppen sitter en kapacitiv mute-knapp som gör att du tyst kan avaktivera ljudet.

  Vad är skillnaden mellan de två modellerna?

  Wave:1 och Wave:3 är i mångt mycket snarlika mikrofoner. De är båda kompatibla med Wave Link-mjukvaran, har inbyggd teknik som motverkar överstyrning, monitorering av ljudnivåerna via 3,5 mm hörlursutgång samt ett högpassfilter.

  Wave:3 har däremot en högre samplingsfrekvens på 96 kHz (jämfört med 48 kHz) vilket gör att mindre information går förlorad och ger bättre ljudkvalitet. Den har även ett mer funktionsrikt vred på framsidan som dessutom kan kontrollera mikrofonens ljudnivå och mixa mellan mikrofonen och ljudet från datorn. Wave:3 har också en kapacitiv mute-knapp som gör att du tyst kan avaktivera ljudet, vilket Wave:1 ej har.

  Läs mer och beställ här:
  Elgato Wave:1
  Elgato Wave:3

 • Drönarsöndag: Hjärta

  Det är fascinerande att hitta mönster med hjälp en drönare. Gräsmattor, åkrar, älvar, ja, det finns mönster överallt när man ser det rakt uppifrån. Här ser du ett hjärta på en åker. Mönstret har säkerligen kommit till av en ren slump.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro. Lite vinjettering tillagd.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: C-117

  Jag testade Luminar 4 och tog en bild på måfå för att se hur bra programmet var på vissa saker. En funktion som programmet verkligen briljerar på är hur enkelt det är att byta ut himlen.

  Bilden på flygplanet har jag tagit själv på Island förra året. Den bilden är tagen mitt på dagen. Bakgrunden är någon standardhimmel i Luminar 4. Ser galet bra ut. Inte bara att den byter ut bakgrunden utan den påverkar även resten av bilden så att den ska passa bra med den nya himlen. Fusk, magi eller helt okej är upp till dig att ha åsikter om. Snygg bild blev det i alla fall.

  Fotografering är en konstart. Om du tar en enda bild, eller om du tar hundra bilder för att få en bra bild, eller om du bygger en bild av hundra bilder så är det helt okej. I det senare fallet så bör du tala om att det är flera bilder satt ihop till en.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Glad midsommar!

  Imorgon på midsommarafton har vår butik och telefon ledigt, du kan självklart maila till oss när som helst så svarar vi som tidigast på måndag när vi är tillbaka full med energi!

  Vår hemsida är självklart alltid öppen om du vill läsa om nyheter eller kika på våra fina kampanjer.

  Ha en trevlig midsommar!

 • Fotohistoria: Voigtländer Bessa-L

  En grymt cool kamera som absolut behövdes i vårt museum. Ingen sökare eller mätsökare men däremot en inbyggd ljusmätare som mäter mot filmplanet. Den är olivgrön. Kanske det är färgen som är allra coolast med den.

  Voigtländer Bessa-L lanserades 1999. Det är en systemkamera utan sökare och med Leica M39-fattning. Den såldes i kit med Voigtländer 15mm eller 25mm. Nu kan man använda Leica, Canon, Nikon och Industar objektiv som har 39mm gänga också. Eftersom den saknar både sökare och mätsökare så är Bessa L mest avsedd för vidvinkelfotografering.

  Voigtländer Bessa L såldes i svart och silver över hela världen. 2002 lanserades två specialfärger i Japan, grå och olivgrön. Dessa var betydligt dyrare och såldes därför inte in några större kvantiteter. Voigtländer Bessa L tillverkades också i tre exemplar i guld. Kameran såldes även under namnet Cosina SW-107. Den fanns i svart eller i silver. Voigtländer Bessa L aka Cosina SW-107 slutade tillverkas 2003. 

  Voigtländer Bessa L har en mekanisk slutare som klarar 1/2000 - 1s + B. Ljusmätaren mäter mot filmplanet, dvs mot slutaren. Intressant är att Bessa L har dubbla slutare. En grå längst fram som ljusmätaren mäter emot och en svart slutare bakom den. Den klarar 25 - 1600 ISO, EV 1-19. Ljusmätaren indikerar på kamerans baksida med två röda LED-pilar med ett grönt LED-streck mittemellan.

  Ett hus i silver, svart eller grå ligger på 1500-3000kr. Ett grönt hus kring 3000-6000kr. Hus med Skopar 25/4 så ligger silver, svart eller grå ligger på 4000-6000kr och grön 6000-10000kr.

  Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Rengöring av sensor

  För eller senare så kommer du att behöva rengöra din sensor. Det är egentligen inte så komplicerat men det gäller att har rätt rengöringsmaterial och att vara försiktig. Du bör inte använda annat än det som är avsett just för att rengöra bildsensorer, för använder du fel materiel så kan du skada bildsensorn.

  Sätt rengöringsvätska på en rengöringsspatel och för den över sensorn tills den blir ren. Vi rekommenderar absolut att skaffa en lupp med belysning, det underlättar arbetet. Det är egentligen inte svårare än så. Rengöringsspatlar bör inte återanvändas.

  Se rengöringsvätska >>

  Se rengöringsspatlar (Swabs) >>

  Se lupp med belysning >>

  Använder du luft på burk så funkar det oftast bra för att blåsa bort damm men de har en tendens att spotta. Det är bara att rengöra men kan som sagt undvikas. Använd blåsbälg eller spatel istället. Det man inte vill göra är att blåsa dammet från sensorn till slutaren. Slutaren är finmekanik med mycket små toleranser och definivt inget som man vill få in damm i.

  Slutligen en varning. Precis som man inte kan torka en pudel i en mikrovågsugn så kan man inte heller rengöra en sensor med kniv eller skruvmejsel. Varför vi nämner just de exemplen med kniv eller skruvmejsel är självklart ingen slump. Det har hänt och de förstörde sina kameror. Det är sällan lönsamt att byta bildsensor. Så återigen, använd rätt produkter så är det inga problem.

  Känner du dig osäker så kan vi rengöra din bildsensor åt dig. Vi har rätt materiel och stor erfarenhet. Ring eller maila oss så hjälper vi dig.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Boya BY-MM1, kompakt videomikrofon

  Boya BY-MM1 är en kompakt mikrofon med njurformad (kardioid) karaktär, som är speciellt utformad för att förbättra ljudkvaliteten, jämfört med kamerors inbyggda mikrofoner.

  Mats skriver: Själva mikrofonen känns mycket välbyggd med ett chassi av metall. Det dämpade fästet som ingår känns däremot lite vekt och man bör nog inte vara alltför hårdhänt med det, men det fina är att fästet har även 1/4"-tums gänga, vilket annars är rätt ovanligt. Det totala frekvensomfånget är som väntat något lägre än hos några liknande mikrofoner som ligger i en högre prisklass, men så länge man inte har extremt höga krav så duger Boya BY-MM1 bra.

  Läs hela testet här: Boya BY-MM1, kompakt videomikrofon

 • Ricoh GR III Limited Street Edition!

  Nyhet

  Nu kan du förbeställa den mycket exklusiva Ricoh GR III Limited Street Edition!

  Ricoh GR III har funnits ute i drygt ett år nu och den är fortfarande väldigt populär. Det är många som uppskattar dess höga bildkvalitet, även vi, och det gör denna smidiga kamera till en favorit. Två viktiga saker som bidrar till den höga bildkvaliteten är dess stora sensor och dess skarpa optik. 

  griiistreet_3.jpg

  Nu släpper Ricoh en limiterad version "Street Edition" som endast tillverkas i 3500 exemplar i hela världen varav ca 30 st är tilldelad till Sverige. Beställ från oss redan nu för att säkra dig ett exemplar!

  Det som är speciellt med denna "Street Edition" är att själva kameran har fått en speciell grå färg som ska likna asfalt och en gul-orange ring runt objektivet. Det följer även med en svart ring om du vill vara lite diskretare. Specialutgåvan kommer även med en avtagbar sökare i samma färg som kameran och en mörkgrå läderrem varav båda är speciellt tillverkade för denna specialutgåva.

  griiistreet_2.jpg

  Specialutgåvor från tidigare Ricoh GR II står sig riktigt bra i pris som begagnad, så har du varit intresserad av en GR III ska du passa på att beställa denna då den kommer hålla sig bättre i värde än den "vanliga" modellen, fast du lär inte vilja sälja den då du sett bilderna som du får från den.

  Läs mer och förbeställ här: Ricoh GR III Street Edition kit

 • Sista chansen att vinna en Canonkamera!

  Vi påminner om att det är sista dagen att vara med i tävlingen. Missa inte chansen att vinna en Canonkamera värde 7890:-!

  Clara har fått mycket beröm för sin bildstil och nu lagom till sommaren delar hon med sig av sina bästa tips på hur vi kan ta bättre bilder på hemmaplan. Just nu kan du vinna en riktigt fin kameraCanon EOS M50, med två objektiv värde 7890:- i samband med vårt samarbete! Ladda upp en bild på din instagram och berätta vilket av tipsen du har använt dig av när du tog den. Tagga @cyberohoto.se och @canonnordic och använd hasthagen #clarasfotoskola så vi hittar igen ditt bidrag. Tävlingen pågår till 15 juni, vinnaren väljs utav CyberPhoto och kan inte överklagas. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.

  Läs hela artikeln här: Underbara Claras fotoskola

 • Drönarsöndag: Husvagn

  Husvagn säljes. Naturnära läge, takventilation, gummifria hjul och öppen dörrlösning. Endast 1 ägare. Snabbare pris vid bra affär.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Månen

  En god vän ringde en kväll och frågade om jag hade sett månen ikväll. De hade jag inte, så jag slet åt mig det vettigaste i kameraväg som jag hade hemma. Resultatet ser du här ovanför.

  När jag ska ta bilder av månen så vill jag ha så stort tele som möjligt. Vilket är självklart. Nu hade jag inget stort tele hemmavid så jag tog min Fujifilm GFX 100 med GF 250/4 + GF 1,4x. Det ger 350mm vilket motsvarar utsnittet på 276mm på fullformat. Det vill säga inte ens i närheten av den förstoring som man behöver. Här kommer upplösningen på GFX 100 verkligen till nytta. Jag har här beskurit bort 97% av bilden. Det du ser här är alltså bara 3% av ursprungsbilden. Rätt imponerande bra ändå.

  Egentligen så var månen ännu gulare och himlen ännu blåare i verkligheten men det såg photoshoppat ut så jag fick dämpa ner färgerna lite. Så bilden är lite mindre färg än vad verkligheten var. Och nej, det är inte fel vitbalans att månen är lite gul, det beror på att det är mycket atmosfär mellan kameran och månen. Det blir så när månen ligger lågt. Månen är i verkligheten mörkgrå men solens ljus gör att vi upplever den som ljusgrå.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Hasselblad till final

  Du kanske har sett att vi kör en turnering på Facebook. Nu är det dags för final! Hasselblad är en av finalisterna och vi tyckte att denna bild skulle passa bra. Den är tagen med Fujifilm GFX 100 + Kipon GFX-M42-adapter + gängadapter M39-M42 + Helios 58/2 version 1 i silver med M39 gänga.

  Det kan verka udda att använda en så "dålig" optik på en så bra kamera, men den optiken har en härlig virvelbokeh som du inte hittar på moderna objektiv, och genom att använda den på mellanformat så får du ytterligare effekt eftersom du fotograferar utanför objektivets egenntliga bildyta.

  Se bilden i full upplösning (42MB) >>

  Rösta fram din favoritkamera genom att reagera på inlägget med antingen "Hjärta" eller "wow".

  Var med och rösta i turneringen här >

 • Tamron lanserar!

  Nyhet

  Tamron lanserar nu ett nytt "all-in-one" zoom med ett omfång på 28-200mm och är den första "all-in-one" objektivet med en bländare som börjar på f/2,8.

  Tamron 28-200/2,8-5,6 Di III RXD finns i Sony E-fattning och precis som de flesta objektiv som Tamron har släppt i det sista är det mycket kompakt. Med en vikt på endast 575g och en längd på endast 117mm är det i princip samma storlek som deras mycket populära 28-75/2,8 fast i en optik med ett betydligt större zoomomfång. Objektivet är självklart vädertätat för att fungera i alla väder. På sidan av objektivet finns det en låsknapp som låser fast zoomen så du kan hålla objektivet i ett kompakt läge utan att zooma ut när du bär runt eller stoppar objektivet i väskan.

  a071_lifestyle_02_ig20200602.jpg

  Vi har haft möjligheten att packa upp och känna på ett förhandsexemplar. Vi är mycket imponerade av storleken på objektivet, helt perfekt som reseobjektiv eller för dig som bara vill ha ett objektiv till din Sony. Vi har även tagit några bilder med objektivet och allt vi sett så ser det riktigt bra ut, dock eftersom detta var ett förhandsexemplar kan vi inte betygsätta det innan vi får tag på ett produktionsexemplar.

  tamron_28-200mm_shooting_035_hiRES.jpeg

  Säljstart är 25 juni och vi beräknar att ha objektiv i lager för omgående leverans!

  Läs mer och beställ objektivet här: Tamron 28-200/2,8-5,6 Di III RXD

  28200_förboka_banner.jpg

 • Fotohistoria: Olbia och Gitzo

  Nu blir det dubbel fransk fotohistoria med bland annat något så välrenommerat som Gitzo. Den kamera du ser är en Olbia som tillverkades 1947-1955. Före 1949 fanns också under namnet Omega Eikon.

  Vi tar lite kort historia om Gitzo innan vi går vidare: Gitzo grundades i Frankrike 1917 av Arsène Gitzhoven. De tillverkade först trä- och metallkassetter till filmbakstycken. De utökade senare med kameror, slutare och trådutlösare. 1942-1944 tillverkade de stöd för militära ändamål. Det måste varit till tyskarna eftersom Frankrike var ockuperat under den tidsperioden. Efter kriget började Gitzo att tillverka både stativ och stativhuvuden. 

  Arsène Gitzhoven gick i pension 1960 och hans dotter Yvonne Plieger tog över företaget. Hon hade tidigare varit modell på en del reklambilder för Gitzo. Hon och hennes man fokuserade nu på att tillverka bra stativ. 1992 blev de uppköpta av Vitec, som numera heter Vinten, vilka också äger Manfrotto. Gitzo presenterade världens första professionella kolfiberstativ på Photokina 1994. Sju år senare, 2001, påbörjas flytt av produktionen från Frankrike ner till Italien. Något som blev klart först 2005. 

  Den troligaste anledningen till att Omega Eikon kameror började att säljas under namnet Olbia är att klocktillverkaren Omega i Schweiz hade åsikter om att de använda Omega i namnet.

  Optiken på denna Olbia är en M. Roussel Paris Taylor 75/4,5. Slutaren är en Gitzo som klarar 1/500s - 1/25s + B. Olbia-skylten är fastnitad för att dölja den instansade Omega-loggan som finns därunder. Kameran är byggd i bakelit med ett bakstycke i metall. Kameran använder 620-film. Den har en så kallad "Brilliant"-sökare. Den har ingen mattskiva och är väldigt ljusstark men det går inte att ställa in skärpan med den. Olbia kategoriseras därför som en tvåögd pseudo-spegelreflex.

  Jag hittar ingen mer information om Omega som kameratillverkare i Paris, Frankrike. Dessa kameror är tämligen sällsynta men ligger inte på något högre värde, kring 300-400kr, men kan ligga på allt från 50kr upp till 1500kr.

  Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • En svårslagen porträttkombo!

  Är du ute efter smidig och prisvärd kombo som du kan använda till porträtt och liknande? Titta då närmare på denna kamera och objektivkombo då det kan vara något som passar dig!

  Canon EOS RP har funnits på marknaden ett tag nu och fortsätter att vara populär då det är en kompakt systemkamera till ett mycket rimligt pris. EOS RP delar många drag från storebror EOS R men är betydligt smidigare och nästan lika kapabel. Eftersom det inte finns så många billiga objektiv med RF-fattning så använder de flesta EF-RF adaptern tillsammans med äldre Canon objektiv för att hålla sin budget, men de flesta önskar helst att man hade ett objektiv med rätt fattning direkt och på så sätt kunde slippa den extra längden och tyngden av en adapter.

  Nyligen lanserades dock Samyang AF 85/1,4 med RF-fattning som är ett mycket prisvärt teleobjektiv som passar perfekt till porträtt eller när du verkligen vill framhäva ditt motiv med ett väldigt kort skärpedjup. Förut var det enda alternativet Canon RF 85/1,2 L USM vilket kostar 32.990:- och är inte inom budget för många.

  Samyang AF 85/1,4 är därför ett toppenval för dig som antingen redan har en Canon EOS RP/EOS R eller funderar på att uppgradera till en sådan. Du får alltså en toppenkombo som du kan ta helt fantastiska bilder med för endast 19.980:-. Vi har testat objektivet redan som du kan läsa i länken nedan!

  Läs våra test, se testbilder och beställ här:
  Samyang AF 85/1,4, för Canon EOS R
  Canon EOS RP
  Canon EOS R

 • Infonsdag: Rengöring av kamerahuset

  Idag ska vi titta på hur du rengör kamerahuset på bästa sätt. Förra veckan tog vi upp hur du rengör ditt objektiv och nästa vecka går vi in på hur du rengör kamerans bildsensor.

  Damm borstar du bort med en pensel och blåsbälg. Använder du tryckluft på burk så tänk på att kameror som inte är allvädersskyddade måste man vara lite försiktigare med så du inte riskerar att blåsa in damm i kameran. 

  Fettfläckar kan du ta bort med linsrengöringsmedel på en microfiberduk.

  Ingrodd smuts som fastnat längs kanter kan du ta bort med en mjuk tandborste. En uttjänt tandborste är på ett sätt bättre då stråna är mjukare men istället kan sträna spreta mera.

  Har du damm på mattskivan så kan det enkelt blåsas bort med blåsbälg. Ligger dammet på mattskivans ovansida så är det enkelt att blåsa bort om din kamera har utbytbar mattskiva. Men har den en fast mattskiva så får du nog stå ut med dammet. Det blir för dyrt att åtgärda.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Profoto Stories - Porträtt i Los Angeles med Paul Von Rieter

  Fujifilm-fotografen Paul Von Rieter tog nyligen med sig Profoto A1X på en förlovningsfotografering runt om i Los Angeles. Som bröllops- och porträttfotograf behöver han en mjuk och naturlig känsla i sina bilder. Nu delar han med sig av sina ljussättningstips och hur han använde A1X för att skapa en rad olika bilder – från livfulla Venice Beach till en inomhusfotografering i centrum.

 • Vad är en gimbal? - Live med Zhiyun

  På torsdag den 11e juni kommer vi sända live tillsammans med Zhiyun. Vi kommer gå igenom vad en gimbal är för något och vad man använder den till.

  Datum: Torsdag, 11 juni
  Tid: 15:00 - 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändningen >

 • Drönarsöndag: What?

  Ja, vad är det du ser egentligen? Logiska delen av hjärnan ser något som den har svårt att processa. Den mer fantasifulla delen av hjärnan ser kanske ett rymdskepp som kommer ner genom ett kraftfält, eller kanske någon som har satt taggar på en blank billack. Ibland ser man förunderliga mönster eller abstrakta speglingar med hjälp av en drönare.

  Det du ser är betongplintar från flottningen i en älv, med himlen som speglas i älven. Bilden är sedan satt upp och ner.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Tornfalk

  Det är verkligen inte lätt att fotografera fåglar. Det kräver större tele än jag har, större kunskap om fåglar än jag har och mycket mer tålamod än vad jag har. Ändå vill jag visa en bild på en fågel idag.

  Jag och min fru åker nästan varje lördag ut på äventyr i naturen. Denna gång passerade vi ett kalhygge och där satt en otroiligt söt tornfalk rätt nära vägen. Jag hade med både kamera och optik med som borde klarat denna typ av motiv men när jag kom hem så var inte en enda bild riktigt skarp. Den kameran med den optiken kommer aldrig mer ut med mig. Måttligt nöjd med de prylarna så tog jag fram min trostjänare Fujifilm GFX 100 och pluggade på en Pentax 645 600/5,6. Nu blir det fast optik och inga zoomar. Så nästa kväll åkte vi tillbaka. Det blev rätt bra bilder men istället för en tornfalk så satt en extremt skygg ormvråk på samma kalhygge. Så det blev några bilder på den från alldeles för långt håll.

  Jag gav mig inte så lätt så jag lånade en begagnad Canon EF 500/4 från jobbet och satte den på GFX 100 via en Techart adapter. Bländade ner den ett steg, för då blir den riktigt bra. Grymt fin optik. Tredje kvällen så fick den följa med till samma plats och på vägen dit så hittade jag min blåhuvade vän uppe i en tall. Det är den bilden du ser här. Kraftigt delförstorad men det blev ändå en bild som jag verkligen gillade. Han har koll på mig. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Profoto Stories - 3 typer av bröllopsbilder

  Shun har rest världen runt som bröllopsfotograf, men staden han bor i har en alldeles speciell plats i hans hjärta. ”Tokyo är en speciell stad som inte liknar någon annan, med en unik blandning av gammalt och nytt.” Det var därför han och hans team bestämde sig för att ge sig ut i Tokyo med Profoto A1X och skapa bröllopsbilder på tre av stadens vackraste platser. ”Eftersom A1X är så liten och lätt är den helt perfekt för bröllopsfotografering.”

  Det var före gryningen som Shun och hans team träffades vid den berömda korsningen Shibuya Scramble Crossing i Tokyo. Vanligtvis är korsningen full av människor, trafik och jäkt, men vid den här tiden på dygnet var det ovanligt lugnt...

  Läs hela artikeln här: 3 typer av bröllopsbilder med Shun och Profoto A1X

 • Fotohistoria: Efter kriget

  Efter andra världskriget så kom många fabriker igång igen att tillverka civila produkter såsom kameror. På de bilder du ser här ovanför så ser du texterna: "Made in occupied Japan" och "Made in Germany, U.S. Zone".

  Texten "Made in occupied Japan" sitter på en Olympus 35 från 1949 och texten "Made in Germany, U.S. Zone" finns på en Franka Solida I från 1952 och även på en Franka Solida II. Alla kameror är från vår egen samling.

  Detta inlägg gäller mest att se på bilderna här ovanför och att komma ihåg hur fotohistorien såg ut strax efter kriget.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Rengöring av objektiv

  Rengöring är ganska lätt men ändå mer komplicerat än vad många tänker på. Vi ska dela upp detta i hur du rengör objektiv, hur du rengör kamerahuset och hur du rengör bildsensorn. Det är väldigt olika saker att tänka på. Vi börjar idag med hur du rengör ditt objektiv på bästa sätt.

  För att rengöra ett objektiv bör du ha microfiberduk, pensel, blåsbälg eller tryckluft, och linsrengöringsmedel. Vi har färdiga kit för detta. Tänk på att både microfiberduken och penseln måste vara avsedda för objektiv. Annars riskererar du att repa linsytan.

  1. Blås bort allt löst damm med blåsbälgen.
  2. Det som inte gick bort med blåsning tar du med penseln.
  3. Om det finns fingeravtryck eller annan smuts kvar så använd microfiberduken med lite linsrengöringsmedel.
  4. Torka det sista med torr del av microfiberduken.

  Blås inte med munnen mot linsytan, då det alltid kommer små vattendroppar när du blåser. De kan lämna fläckar. Andas inte på linsytan för att få imma på den som du sedan tänkt torka av med microfiberduken. Moderna högteknologiska ytbehandlingar kan reagera med de syror du har i munnen. Låter kanske långsökt men Nikon gick ut med detta officiellt för en tid sedan men nu har de dock tagit bort den informationen. Hur som helst så en blåsbälg och en microfiberduk väger inget att ha i din fotoväska och de gör det bästa jobbet.

  Det är mycket enklare att rengöra en plan linsyta än en konvex, det är en av anledningarna till att alltid ha ett UV-filter på din optik. Om du använder tryckluft på burk, vilket är mycket bekvämt, så tänk på att blåsa bort dammet och inte blåsa in det i optiken. 

  Nästa onsdag ska vi titta på hur du rengör ditt kamerahus.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD

  Test

  Nu har vi testat Tamrons nya ljusstarka telezoom för Sonys kameror med E-fattning och fullformatssensor. Objektivet är relativt kompakt med en längd på under 15 cm och kännbart mindre och lättare än t ex 70-200/2,8 zoomarna för DSLR-kameror.

  Mats skriver: Tamrons nyutvecklade AF-motor VXD ger både snabb och tyst fokusering. VXD-motorn fungerar också mycket bra under filmning, där den ger en nästintill ljudlös och mycket följsam autofokusering. Redan på f/2,8 blir det rejält skarpt i mitten av bilden, vilket också gäller över hela zoomomfånget. Det är annars vanligt bland zoomar att det varierar i skärpa mellan kortast och längst brännvidder. Objektivets bokeh är i de flesta fall mycket lugn och fin, i mitt tycke också snyggare än många andra f/2,8-telezoomar. Motljusegenskaperna är också bra med tanke på att det är en zoom det handlar om.

  Läs hela testet här: Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD

 • Gult är... Otroligt?

  Andreas Svanberg firar sitt objektivs 30e födelsedag idag och det vill han fira genom att skicka in en bild till oss.

  Hans Canon 400/2,8 USM fyller 30 år och bilden som han har tagit med objektivet tycker vi är otroligt fin och delar den gärna vidare så du också får en chans att se den! En fin komposition och härliga färger bland alla rapsblommor, gillar du bilden så får du gärna kommentera det på vår instagram @cyberphoto_se