Fotohistoria: Rollei A26

Detta är en av världens bästa 126-kameror. En av de gedignaste och minsta, men också en av de dyraste som fanns på marknaden.

Heinz Waaske började projektet med A26 redan 1969. Den lanserades 1972 och tillverkades fram till 1976. Den fungerade på liknande sätt som pocketkameror för 110-film med att ha ett drag-tryck frammatningssystem. A26 var på många sätt ett mästerverk inom ingenjörskonst. Den avancerade konstruktionen var inte så driftsäker. Vårt exemplar fungerar inte som den ska och det är mekanismen med objektivet som ska fällas ut och dras in som ger den största mekaniska belastningen.

Det var ovanligt att ha avtryckaren placerad på kamerans front. Det var också ovanligt att den anpassade blixten, Rollei C26, var endast uppladdningsbar, den tog inte vanliga batterier. Du kan se den på en av bilderna här ovanför. Blixten tillverkades i Tyskland.

Rollei A26 är bara någon millimeter bredare än 126-filmkassetten. Måtten ihopfälld är 63×34×96mm. Kameran hade en CdS mätcell som styrde en Prontor slutare. Den klarade 1/250s - 1/30s. Objekitvet var ett Carl Zeiss Sonnar 40/3,5 med 4 element i 4 grupper. Fokuseringen gjordes på objektivets front. Det fanns en förenklad avståndsskala på objektivets övre sida och en mer detaljerad skala på objektivets undersida. Närgränsen låg på 1 meter. Tillverkningen av A26 lades till deras fabrik i Singapore. Ungefär 175,000 exemplar tillverkades.

Värdet ligger idag på 200-800kr beroende på skick och funktion. Rollei A26 är kanske inte den vackraste kameran på marknaden men den är tekniskt intressant.

Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas