Bloggpost

2020-04-16

Fotohistoria: Penti

En liten skönhet från dåvarande Öst-Tyskland. När jag såg den för första gången hade jag aldrig kunnat gissa att en öststat skulle kunna producera en sån flärdfull kamera. Vår är grön men de finns också i vit, svart, blå och röd. Den ger halvformat och använder SL-filmkassetter.

Welta Penti utvecklades 1956 av Walter Henning på VEB Zeiss Ikon. Den började produceras av VEB Welta Kamera Werke i april 1958 och hette då Welta Orix. VEB Zeiss Ikon hade inte kapacitet att tillverka den och därför las produktionen till VEB Welta Kamera Werke istället. För onödig info så 1960 så bytte VEB Welta Kamera Werke namn till VEB Prüfgerätewerk Medingen. Mer onödig info är att efter ett år så byttes nmanet på kameran från Orix till Penti och tillverkningen flyttades till VEB Kamera- und Kinowerke Dresden, också kallad VEB KKWD. Det var den fabrik där Ica tillverkades tidigare.

Penti har en mycket säregen filmframmatning. När du trycker av och därmed tar bilden, så hopper en pinne ut på kamerans vänstra sida. När du sedan trycker in den pinnen så dras filmen fram och slutaren spänns. Voigtländer Vitessa hade en liknande lösning.

Penti använde Östtyska motsvarigheten SL, Schnelladekassette, till Agfa Karat, som senare kallades Agfa Rapid. Det förljde med ett motljusskydd i den färg som kameran var. 

I början av 1960-talet så släpptes en ny version som hette Penti II och den hade en inbyggd ljusmätare. Även om designen var liknande så var den inte lika snygg. De släppte också en Penti I som såg exakt ut som Penti II men saknade ljusmätare. Penti I slutade tillverkas 1966 och Penti II slutade tillverkas 1977. Den första modellen med namnet endast Penti fick smeknamnet Penti 0. Totalt tillverkades kring 800,000 kameror från 1958-1977.

Penti var den absolut snyggaste men också den mest kunniga kameran som tillverkades för SL-filmsystemet. Du kan nämligen ställa in exponeringstid, bländare och avstånd på denna lilla kamera. Optiken var en Meyer-Optik Görlitz Trioplan 30/3,5. Den fanns även med Meyer-Optik Görlitz Domiplan 30/3,5 optik.

/Thomas