Fotohistoria: Atlantic

Denna kamera är lite av en gåta. Kanske inte så spännande till utseendet men väl till namnet. Atlantic. Men det blir mer spännande. Varför tror du att färgkodningen på filmminnesratten är gul och blå?

Jag har tidigare gjort ett inlägg om Iloca, där jag visade en en Iloca Rapid-B från vår samling. Den kameran är Atlantic på fronten. Men denna kamera som du ser på bilden här ovanför heter endast Atlantic. Loggan är densamma men denna kamera är definitivt inte tillverkad av Iloca.

På objektivet läser vi Trier AR Fionar. Det säger att denna kamera bör vara tillverkad av 1953 Foitzik i Tyskland. Foitzik-Kamerawerke grundades av Karl Foitzik (1909-1955) och tillverkade kameror från 1945 till 1958. De hade kvalitetsproblem med objektiven från Steinheil München och 1953 tog de över Optische Werkstätte Janetzki och kunde då tillverka egna objektiv. När de avar som störst hade de 150 anställda. Karl Foitzik som var både grundare och ägare dog i en biloycka 1955, och efter hans död så lyckades hans änka bara hålla liv i företaget i tre år till och det lades ned 1958.

Så denna Atlantic är egentligen en Foitzik och den förra Atlantic som jag skrev om var en Illoca. Efterforskningarna gick vidare och till slut hittade jag en öppning i denna gåta. Det visade sig att det fanns ett svenskt postorderföretag med namnet Atlantic som var beläget i Stockholm som köpte in och sålde kameror under eget namn. Det förklarar varför Atlantic-loggan dyker upp på helt olika kameror. Atlantic sålde också en rysk tvåögd spegelreflex. 

Tänk om det är därför det är svenska färgerna gul och blå färg på filmminnesratten på denna kamera? Eller om det bara indikerar filmtyp, men Foitzik Foinix som kameran egentligen heter har inte de gula och blå färgerna. Så det verkar vara unikt för den svenska versionen. Kul! En liten detalj som nu får lite uppmärksamhet 67 år efter att den tillverkades.

Atlantic tar 120-film. Den har en Prontor-SVS slutare som klarar 1/300s - 1s + B. Optiken är en Trier Forinar AR 75/3,5. Värdet på dessa faktiskt rätt sällsynta kameror verkar variera friskt. Vi betalade hela 36kr på en online-auktion för denna kamera. Men kan kosta upp emot 500kr vilket fortfarande inte är så farligt med tanke på hur sällsynta de verkar vara. 

Du kan se 5 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas