Bloggpost

2020-03-12

Fotohistoria: Franka

Franka grundas 1909 och 1962 blir de uppköpta och försvinner ur fotohistorien för att plötsligt dyka upp på 80-talet med billiga och plastiga kompaktkameror. Hur kom det sig? Kolla också in sista bilden med "Made in Germany, US Zone".

1909 så grundas Franka-Kamerawerk av Franz Vyskocil hans hustru Leoni Vyskocil. De hade en liten fabrik och en liten fotohandel i Stuttgart. Samma år så flyttade de till Bayreuth där de öppnade sin verksamhet som Vysko-Fabrik Franz Vyskocil. De tillkännagav i de lokala tidningarna att de skulle börja massproducera hopfällbara kameror.

1910 så träder en ekonomisk sponsor, Weigand från Berneck, in i föeretaget och de byter namn till Weigand & Vyskocil. 1912 så omkonstrueras företaget som Frankonia-Kamerawerk.

1913 omkonstrueras igen med Weigand som ensam ägare med kamerasäljaren A. W. Schulze från Dresden som partner.  

1914 byter föeretaget namn till Hogaschwerk och 5 månader senare, samma år, så får företaget sitt slutliga namn: Franka-Kamerawerk.

1915 så har Franka sålt bra av hopfällbara kameror, en framgång som fortsätter fram till 1930. De sålde kameror med slogans som "Med Franka i kriget". Två tredjedelar av deras försäljning gick till export. Samma år, 1915, så börjar Wolfgang Hirschmann som bokförare. 

1917 Wolfgang Hirschmann ersätter A. W. Schulze i förertagsledningen. 

1919 flyttar företaget från Bayreuth St. Georgen till en gammal spritfabrik i Bayreuth. Byggnaden höjdes 1955.

1939 Franka konstruerar sin första småbildskamera fär 135-film. Produktionen började inte förrän efter kriget. i

1941 Hirschmann's bror Hans och den långtidsanställde Georg Zettner blev företagsledare.

1955 Nästa småbildskamera lanseras. Alla rullfilmskameror går från 6x9 till 6x6. Deras Frankamatic Lux röner stor framgång. Den hade selenmätare kopplad med tid, bländare och exponeringsindikation i sökaren. Franka 16 minikmaera som använde 16mm film var uttänkt av Wirgin och dess utveckling och fortsatta tillverkning skedde hos Franka.

1958 är företaget som störst med 154 anställda och en tilllverkning av 650,000 kameror.

1959 Hans and Wolfgang Hirschmann blir ensamma ägare till företaget.

Många av Frankas kameror bar namn från postorderkedjor som Wenz och Klingel, men också butikskedjor som Birnbaum och Porst. Även Burke & James sålde Franka kameror under eget namn.

1962 så köps Franka-Kamerawerk upp av Henry Wirgin. Hans Hirschmann and Georg Zettner tappade sin chefsroller men stannade kvar i företaget. Franka blev denna tid också kända för sina minik,ameror med 13×16mm negativformat på 16mm film- De såldes som Franka 16 och Edixa 16. Vi har faktiskt en Edixa 16 i vår samling så jag kanske får återkomma med ett inlägg om just den kaemra framöver någon gång.

1966 produktionen av kameror stoppas

1967 så flyttas alla maskiner till Wiesbaden. De flesta av dessa maskiner kommer aldrig mer att användas. Enda produktionen var av Edixa 16 men endast för en kort tid. Franka försvann ur fotohistorien.

Under 1980-talet så dyker namnet Franka upp igen men då som en billig och plastig kompaktkamera från Taiwan. Denna kamera har inget som helst med det gamla anrika föerrataget att göra, utan det var någon som lyckades använda det gamla kameranamnet Franka. Om de köpte rättigheterna eller om det helt enkelt inte fanns några rättigheter till namnet utan det var bara att ta för sig. Men även denna Franka försvann inom kort också från fotohistorien.

/Thomas