Fotohistoria: Oheliga kameror

Det känns obehagligt för en inbiten Canonfotograf att använda en Canon systemkamera som inte alls är tillverkad av Canon. Det känns obehagligt för en inbiten Nikonfotograf att använda en Nikon systemkamera som inte alls är tillverkad av Nikon. Det känns obehagligt för en inbiten Olympusfotograf att använda en Olympus systemkamera som inte alls är tillverkad av Olympus. Alla dessa är Cosinakameror och de såldes ofta med Cosinatillverkade objektiv i kit.

Canon T60, Nikon FM10, Nikon FE10 och Olympus OM2000 är alla tillverkade av Cosina. Detta var bland de sista analoga kamerorna med manuell fokus från dessa tillverkare. Cosina tillverkade även spegelreflexmodeller till Vivitar, Yashica, Porst, Carena, Argus, Voigtländer, Rollei, Revue, Petri, Ricoh, Revue, Chinon, Lumiére och Phoenix. 

Canon T60 lanserades 1990, vilket var tre år efter att Canon lanserat sitt EOS-system. T60 hade Canon FD-fattning. Denna kamera fanns enbart för export och såldes aldrig i Japan. Den hade tidsautomatik och helt manuell.

Nikon FM10 lanserades 1995 och finns fortfarande med i Nikons sortiment i skrivande stund 2019. Denna modell var avsedd för den fattigare delen av den asiatiska marknaden men den fanns tillgänglig även i västra delen av världen. Helt manuell och helt mekanisk. Den har Nikon F-fattning.

Nikon FE10 lanserades 1996 och slutade annsonseras 2003 och sista lagren beräknas ha tagit slut 2006. Den har Nikon F-fattning. Den hade tidsautomatik och hekt manuell.

Olympux OM2000 lanserades 1997. Den hade Olympus OM-fattning. Den var helt manuell och helt mekanisk. Fanns endast i antracitgrå. Den hade möjlighet till spotmätning vilket var lite unikt för en Cosinatillverkad kamera.

Dessa kameror var egentligen inte värdiga att bära de namn som de bar. Även om kamerorna fungerade okej så var känslan och kvalitetsnivån långt under vad man kunde förvänta av en Canon, Nikon eller Olympus.

Du kan se 18 bilder av kamerorna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.