Fotohistoria: Exakta Varex VX

Exakta Varex VX tillverkades 1951-56 av Ihagee Kamerawerk Steenbergen & Co, Dresden i forna Östtyskland.

Som du ser på bilderna är detta i många delar en udda skapelse. Kamerahusets trekantiga form är det första man lägger märke till. Sedan får man leta avtryckaren som man hittar på kamerans vänstra (!) framsida. Frammatningsarmen sitter också på kamerans vänstra sida. Den måste man dra hela vägen runt ända mot slutartidsratten. Det känns minst sagt udda. Udda är nog det mest passande beskrivningen av denna kamera. Även slutartidsratten sitter på vänster sida. Där kan du ställa 1/1000s - 1/25s + T + B. Konstruktören måste ha varit vänsterhänt. På höger sida sitter långtidsverket som styrde 1/5s - 12s. Ni som använt en analog kamera inser att detta är på många sätt en udda skapelse.

För att använda självutlösaren på snabbare exponeringstider så spänn slutaren genom att dra upp filmen. Sätt önskad tid på slutartidsratten. Vrid sedan på långtidsverkets ratt på höger sida fram till någon av de röda siffrorna. Tryck av. För självutlösare på långa tider så spänn slutaren och sätt slutartidsratten på B. Vrid upp långtidsverket. Sedan lyfter du yttre delen av ratten på vänster sida, den som är till långtidsverket, till önskad tid. Tryck av.

Sökaren är utbytbar och på denna kamera sitter en sökare med inbyggd ljusmätare. Den är av selentyp och sitter under en lucka som är riktad framåt. Det sitter en extra sökare uppe vid ljusmätaren, vilket gör det hela ännu mer udda. Men allt detta udda tillsammans med ess udda utseende gör den faktiskt rätt cool. Den ser intressant ut. Kolla gärna på bilderna.

Lite kuriosa: Rykten säger att Che Guevara använde Exakta Varex IIa. Jimmy Steward använde en Exakta Varex VX i filmen "Rear window" från 1954. Han sätter en Kilfitt Fern-Kilar f/5.6 400mm på den.

Som du ser på den optik som sitter på vår kamer så står bara Jena och T. Detta för att man inte fick använda Carl Zeiss namn fritt i väst och objektiven Biotar, Biometar, Sonnar, Tessar, Triotar fick heta B, Bm, S, T, Tr i stället. Så vår optik är då en Tessar. Det avslöjar att vår kamera var byggd för export till västvärlden. Ihagee tillverkade aldrig egna objektiv utan levererades med objektiv från Carl Zeiss Jena, Meyer-Optik Görlitz, Schneider-Kreuznach och från E.Ludwig. Då självklart med Exakta-bajonett.

För övrigt så stavades Exakta senare ofta med C, dvs Exacta. Har du läst ända hit så har du förhoppningsvis lärt dig en hel del, och vill du lära dig mer så klicka på länken längre ner så hittar du fler artiklar om kameror och företag genom fotohistorien.

Du kan se 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas