Bloggpost

2019-09-05

Fotohistoria: Fujita 66

Till att börja med så fanns det två fotoföretag som hette Fujita, Fujita Kōgaku Kikai och Fujita Kōgaku Kōgyō. Om dessa hade något gemensamt överhuvudtaget är inte känt. Fujita Kōgaku Kikai tillverkade objektiv till andra kameratillverkare men trolgen inte till Fujita kameror. Fujita Kōgaku Kōgyō tillverkade både kameror och objektiv och idag ska vi titta närmare på deras Fujita 66.

Fujita 66 lanserades 1956 och hade sin framgång mycket på grund ett skäligt pris. De tidiga modellerna hade Fujita skrivet i skrivstil, som på vårt exemplar, medan de nyare hade Fujita skrivet i blockbokstäver.

Även om Fujita 66 var en enklare konstruktion än de samtida Exakta 66 eller Hasselblad så hade Fujita 66 mer fördelar än bara priset. Den var tämligen smidig och lätt. Påminner en hel del om en tvåögd spegelreflexkamera. Sökaren var ljusstark öfr sin tid tack vare en fresnellins. Slutran ställs in på gammalt Leica-vis att du måste lyfta upp ratten för att ställa in slutartiden. Så var även de flesta ryska Leica-kopior. Helt klart en felkälla. När kameran släpptes fanns endast en optik, den Fujitar 80/3,5 som du ser på bilden. Senare kom fler objektiv och vi har en Fujita 150/4 i vår samling, som du kan se i slutet av bilderna här ovanför.

Fujita 66 har inte automatiskt återgående spegel. Sökaren har en inbyggd sportsökare vilket är lite coolt faktiskt. Slutartiderna går från 1/500s ner till 1/25s samt ett separat långtidsverk med 1/10s och 1/5s och slutligen självklart B.

Fujita Optical Company som är dess engelska namn, tillverkade versioner av Fujita 66 som Kalimar Reflex, Kalimar Six Sixty, Soligor 66, Haco 66 och Fodor 66SL. Kul att Soligor dyker upp i kamerahistorien igen. Vi hade den svenska agenturen för Soligor i många år innan de till slut gick i konkurs.

Värdet på en sådan här kamera med normaloptik ligger kring 3000-4000kr. Objektiven ligger också högt i värde 1000-3000kr..

/Thomas