Bloggpost

2019-08-01

Fotohistoria: Ricoh 500 G

En klassisk kamera som väldigt många av fotografer, som nu passerat 50 år, har använt. Den analoga erans mest prisvärda "andra-kamera".

Ricoh grundades av Riken Zaibatsu 6 February 1936 som Riken Sensitized Paper (理研感光紙 Riken Kankōshi). Vad vi kan förstå så var Riken ett stort forskningsinstitut och Zaibatsu betyder ett företag som ligger under det japanska kejsardömet.

Idag så ska vi titta på en riktig klassiker från Ricoh. Deras 500 G var en prisvärd kamera som tilltalade de mer avancerade fotograferna att ha den som smidig andrakamera, ungefär som Fujifilm X100F, Sony RX1, Leica Q eller varför inte Ricoh GR III är i dag. Ricoh 500 G är kantig, den skulle inte få något designpris. Allt är grovhugget och kantigt. Ingen större finess men var driftsäker och har helt manuella inställningsmöjligheter. Den har bländarautomatik och helt manuell inställning. Det var det senare som skiljde den från liknande kameror, som nästan alla var låsta till någon form av automatik.

Ricoh 500 G lanserades 1972 och tillverkades fram till 1979. Den kom i alla möjliga varianter som GX, ME, RF, ST och ZF men G var som den modell som gällde. Objektivet är ett Rikenon 40/2,8 som är av Tessartyp med 4 element i 3 grupper. Tyvärr har bländaren bara 4 blad och ger en fyrkantig öppning, så den ger en gräslig bokeh. Men på den tiden så bekymrade de flesta sig inte så mycket över bokeh, mer bara skärpan. Slutaren klarar 1/500s ner till 1/8s + B. Storleken på kameran är 110x77x56mm och den bväger 418 gram. 46mm filtergänga. Närgräns 0,9m och har fullt kopplad mätsökare. 25-800 ASA (ISO).

Kan passa på att nämna att det gamla ASA som stod för America Standards Association är motsvarande dagens ISO, som då betyder International Organization for Standardization. Kortformen av organisationens namn, ISO, är inte en akronym. Då organisationen har olika språkvarianter av sitt namn, skulle också en förkortning bli olika på olika språk, till exempel ISO på svenska, IOS på engelska och OIN på franska. För att undvika detta, har organisationen beslutat att använda ISO som en internationell kortform av namnet. ISO är härlett ur det grekiska ἴσος ’lika’. Förr använde man också måttet DIN för film och det stod för Deutsches Institut für Normung. 

Denna modell används även idag av de få som kör analogt. Värdet på en Ricoh 500 G ligger mellan 100kr upp till 1000kr men de brukar gå att få tag i ett fungerande exemplar för 200-300kr. Eftersom det tillverkades så många så är de tämligen vanliga. Som kuriosa så kan jag berätta att den även såldes som Sears 35RF.

/Thomas