• Andra plats i sommartävlingen!

  Nu är alla vinnare korade och vi presenterar andraplatsen idag och vinnaren presenteras på söndag kväll! Tredjeplatsen visades här igår.

  Nu presenterar vi andraplatsen i vår sommartävling. Detta bidrag är inskickat av Rania Rönntoft. En mäktig bild med en härlig vy som verkligen ger en känsla av att man vill vara personen i bilden och se det vackra svenska landskapet. Bilden är tagen på toppen av Skuleberget strax utanför Örnsköldsvik. Inte långt därifrån ligger Slåttberget med Slåttdalsskrevan som är känd från filmen Ronja Rövardotter. En unik klyfta som går att gå igenom eller stå på toppen, där den mest välkända scenen från filmen utspelar sig.

  Grattis till andra plats och vinsten av en Sony A6500! Följ med i bloggen imorgon kväll för att se vinnaren av tävlingen. Tycker du dessa vinnarbilder är fina så får du gärna kommentera det på vår facebook eller instagram @cyberphoto_se

 • X-files: Norrsken i natt

  I natt var det ett otroligt färgglatt norrsken och på lördag kväll så ska det bli ett ännu kraftigare norrsken.

  Bilden är tagen med Sony A7R III med Sigma 14/1,8 på 15s, f/1,8 och ISO 1600. Bilden kraftigt beskuren.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Tredje plats i sommartävlingen!

  Nu är alla vinnare korade och vi kommer presentera tredjeplatsen här och nu, andraplats imorgon på lördag och vinnaren presenteras på söndag kväll!

  Nu presenterar vi tredjeplatsen i vår sommartävling. Detta bidrag är inskickat av Jesper Stenmark. Vi tycker att fotografen verkligen har fångat känslan för temat, med barnen som leker med fåren, något som säkert alla barn skulle älska att göra på en promenad. Ljuset ligger helt rätt och värmer upp hela bilden samtidigt som fåren tuggar på de gröna bladen.

  Grattis till tredjeplatsen och vinsten av en Sony RX100 VI! Följ med i bloggen under lördag och söndag för att se första och andra plats i tävlingen. Tycker du dessa vinnarbilder är fina så får du gärna kommentera det på vår facebook eller instagram @cyberphoto_se 

 • PhotoExpo - Jana Heinrici

  PhotoExpo har den stora glädjen att välkomna Jana Heinrici till Umeå den 26 oktober. Jana är en begåvad entreprenör, influencer och föreläsare som delar med sig av sina erfarenheter i mässhallens Influencers Corner.

  Arijana Heinrici hade en mycket tuff uppväxt i krigets Jugoslavien. En uppväxt som hade kunnat påverka hela hennes liv. Men hon valde en annan väg. Idag är hon en framgångsrik entreprenör och en av Sveriges mest inflytelserika inredare. Hon brinner för att hjälpa andra och delar nu med sig av sin starka historia för att visa att ingenting är omöjligt. Om du bara tror på dig själv finns inga gränser för vad du kan åstadkomma.
  Med stort intresse för att inspirera andra till att följa sina drömmar driver Jana på heltid sitt egna varumärke. Hon föreläser om företagande och om sitt liv. Jana jobbar som professionell och mycket eftertraktad inredare som idag kan välja sina jobb med omsorg.

  Du kan täffa Jana under PhotoExpo där hon delar med sig av knep för att lyckas med sociala medier, både vad du som influencer ska tänka på men även ur företagets perspektiv samt lite kring de regler som finns att förhålla sig till.

  Läs mer om PhotoExpo och vad mer som händer den 26 oktober i Umeå!

 • Test: Sony Cybershot DSC-RX100 VII

  Test

  Nu kan du läsa vårt test av nya Sony Cybershot DSC-RX100 VII. En kompaktkamera som helt klart har en stor prislapp men är möjligtvis en av de bästa kompaktkamerorna på marknaden.

  Mats skriver: Det RX100 VII delar med sina föregångare är sensorstorleken på 1 tum, och den trevliga 24-200-optiken som även finns i RX100 VI. Nytt är en nyutvecklad 20 Mpixels bildsensor och en uppgraderad Bionz X-processor, som ger ytterligare lite bättre prestanda än tidigare modeller. Autofokussystemet är en av de delar som förtjänar mest uppmärksamhet hos RX100 VII. Det är bland de absolut bästa på marknaden i flera avseenden. Filmfunktionen är tydligt förbättrad i RX100 VII. Bland annat kan man använda Real-time tracking och Real-time Eye-AF för att effektivt bibehålla fokus på huvudmotivet även under filmning.

  Läs hela testet här: Sony Cybershot DSC-RX100 VII

 • Fotohistoria: felicetta

  Det var namnet som fick mig intresserad av denna kamera. felicetta. Med små bokstäver. Låter väldigt italiensk men är tysk.

  felicetta tillverkades av tyska Vredeborch. Det var en kameratillverkare som fanns i Nordenham, en tysk kuststad. Företaget grundades 1945. De tillverkade billiga lådkameror åt andra företag. Från 1953 började man tillverka andra kameraor under eget namn. Kameratillverkningen upphörde i början av 1970-talet och 1986 gick de i konkurs.

  De hade ganska fantasifulla namn till sina kameror så jag måste lista upp dem lite snabbt här: Vrede Box, Standard Menis, Paloma Menis, Synchrona, Adina, Alfor Box, Alfor Synchro Box, Alka Box, Baby Aleata, Baby Finazzi, Bungalow, Ecla Box, Edi Box, Evans Box, Evans Filter Flash Box, Filmor, Fodor-Box, Fodor-Box Synchrona, G M Box, Haaga Synchrona, Hanimex Box Standard, Joy Box, Kruxo Favorit, Kuoman, Manex, Monty Box, N-Box, Optomax-Syncrona, Photopia Popular 120 Box, Regia Box, Slomexa, Standard Union, Synchrona 120, Texar, Trumpf, Union, Bunny, Eros, Excella, Felica, Felinette, Felicette, Felicetta, Fotolux 68, Hanseatic Super, Ideal, Junior, Kera Junior, Keva, Klimax, Necka-Junior, Nordetta 3D, Nordina, Paloma, Panorama, Reporter Junior, Stafetta Duo, Standard och Super. Om du läste igenom dem så har du garanterat ett leende på dina läppar just nu.

  Den Vredeborch kamera som vi har i vår samling är en felicetta från 1965 med box och allt. Värdet på en sådan kamera är lågt, från 100kr till 600kr. De med box är självklart de som ligger högre i pris. Optiken är en Nordinar 45/3,5 och kameran har hela tre fasta slutartider: 1/125s, 1/60s och 1/30s, samt B.

  Du kan se 10 bilder på kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Sony lanserar A6600, A6100 och två nya objektiv!

  Nyhet

  Sony lanserar en hel del nya produkter idag, A6100, A6600, E 16-55/2,8 G och E 70-350/4,5-6,3 G OSS. Två nya versioner av Sonys populära APS-C kameror. Objektiven är anpassade för APS-C sensorer men har fått G-märket på sidan vilket brukar betyda att de är riktigt bra!

  Sony A6100 är en efterföljare av den oerhört populära A6000 som har varit ett val för många amatörfotografer och filmare. Nya A6100 får ny och modernare hårdvara vilket leder till bättre prestanda i bilder, autofokus och hantering. Kameran behåller samma form men tack vare allt nytt innehåll känns kameran helt klart som en helt modern kamera.

  Sony A6600 är Sonys flaggskepp med APS-C sensor. Precis som nya A7R IV får nya A6600 en uppdaterad design av greppet som gör den lite lättare att hålla i samt plats till Sonys FZ100 batteri som ger betydligt längre batteritid än de mindre NP-FW50. Precis som tidigare A6500 har den nya kameran sensorbaserad bildstabilisering, full vädertätning och vikbar pekskärm. A6600 får den senaste versionen av Sonys BIONZ X bildprocessor vilket gör att den ska ha ca 1,8x snabbare datahantering.

  Sony E 16-55/2,8 G är ett normalzoom motsvarande 24-82,5mm på fullformat med en bländare på f/2,8 genom hela omfånget. Detta är en G Lens med ny optiskt design och ska leverera bra skärpa kant-kant och mjuk bokeh. Eftersom den är anpassad för APS-C sensorer är den relativt liten och lätt.

  Sony E 70-350/4,5-6,3 G OSS är ett telezoom motsvarande 105-525mm på fullformat. Objektivet har inbyggd bildstabilisering och är tillverkad för att vara en kompakt telezoom som tar bilder i hög kvalitet.

  Mer information kommer!

  Läs mer och beställ dessa nyheter här:
  Sony A6600
  Sony A6100

  Sony E 70-350/4,5-6,3 G OSS
  Sony E 16-55/2,8 G​

 • Canon lanserar!

  Nyhet

  Canon lanserar nu EOS 90D, två nya objektiv till RF-fattning och en ny uppdatering till Canon EOS R/RP som ger bättre autofokus.

  Canon EOS 90D ersätter den mycket populära 80D som är stark i både foto och film. Denna nya version har fått en helt ny Dual Pixel sensor på 32,5MP som klarar av att filma i 4K. EOS 90D använder Canon Digic 8 processorn som hittas i EOS R och tack vare denna klarar kameran av att fota i 10 bilder/s med full autofokus, 11 bilder/s med låst fokus.

  Canon EOS 90D beräknas att levereras i mitten av september.

  Canon släpper även alla detaljer om två nya objektiv till RF-fattningen, Canon RF 15-35/2,8L IS USM och Canon RF 24-70/2,8L IS USM. Båda objektiven har Dual Sensing IS vilket använder information från kamerans sensor och  jobbar tillsammans med digitala stabiliseringen i kameran för att motverka skakningsoskärpa. Som vanligt på RF-objektiv så har de en kontrollring och full vädertätning. 

  Båda RF-objektiven beräknas att levereras i slutet av september

  Canon berättar även att Canon RF 70-200/2,8L IS USM och RF 85/1,2L DS kommer att lanseras senare i år. EOS R/RP får en mindre uppdatering som ger bättre autofokus vilket alltid är trevligt.

  Läs mer och beställ dessa nyheter här:
  Canon EOS 90D
  Canon RF 15-35/2,8L IS USM
  Canon RF 24-70/2,8L IS USM

 • Panasonic lanserar!

  Nyhet

  Panasonic lanserar nu två nya objektiv, Panasonic Lumix S Pro 24-70/2,8 och Panasonic Leica Summilux DG 25/1,4 Mark II. Vi får även mer information om nya Lumix S1H.

  Panasonics L-fattning får ett till objektiv i serien, Panasonic Lumix S Pro 24-70/2,8. Ett av de mest populära normalzoomarna, en optik som alla fotografer har ett behov av. Objektivet är uppbyggd av 18 element i 16 grupper varav tre är asfäriska och fyra är av ED-glas. Tack vare dubbla fokussystem klarar objektivet av att fokusera i 480 fps och blir därför mycket träffsäkert.

  Panasonic Lumix S Pro 24-70/2,8 beräknas att levereras i början av oktober

  Panasonic fortsätter att tillverka nya objektiv till Micro 4/3 och nu lanserar de Panasonic Leica Summilux DG 25/1,4 Mark II. En ny version av ett mycket populärt normalobjektiv som passar perfekt till porträtt med en stor bländare. 

  Panasonic Leica Summilux DG 25/1,4 Mark II beräknas att levereras i början av oktober

  Panasonic Lumix S1H får nu ett pris, leveransdatum och mer teknisk information. Kameran kommer kosta 47990:- och beräknas att kunna levereras i slutet av september.

  Läs mer och beställ dessa nyheter här:
  Panasonic Lumix S Pro 24-70/2,8
  Panasonic Leica Summilux DG 25/1,4 Mark II
  Panasonic Lumix DC-S1H

 • Nyhet: Dörr Kapstadt läderväskor

  Nyhet

  Dörr har lanserat nya läderväskor som kommer i tre storlekar och två olika färger. Ett alternativ för dig som vill ha din kamerautrustning i en snygg och praktisk axelväska.

  Dörr har länge gjort trevliga väskor till riktigt bra priser och än en gång visar de vad de kan genom att lansera läderväskor av hög kvalitet till ett förmånligt pris. Väskan är designad med fotografer och kommer därför med ett dedikerat fotoinlägg där du kan ha kamera, objektiv eller blixt, detta inlägg går att ta ut om du vill använda väskan till annat.

  Kapstadt finns i storlekarna Small, Medium och Large samt i färgerna ljustbrun eller mörkbrun. På Medium och Large väskorna så kan man plocka ur hela fotoinsatsen och använda väskan för annat än kamerautrustning. Medium och Large har även ett fack för laptop (12" samt 15"). Bilden nedan visar Large i ljusbrunt samt Small i mörkbrunt.

  Vi har alla färger och storlekar i lager för omgående leverans.

  Läs mer och beställ nu: Dörr Kapstadt läderväska

 • Drönarsöndag: Tupp

  En tupp på en kyrka. De är rätt fascinerande för de verkar vara olika allihopa. En kyrktupp symboliserar förkunnaren av Kristi lära, det vill säga dagens gryning i högre mening, och manar församlingen till vakenhet i dess kristliga liv. Att den kring en järnstång vridbara torntuppen alltid vänder huvudet mot vinden, utgör dessutom en sinnebildlig maning till den kristne att modigt vända sig mot lärans fiender. Uppkomsten av kyrktuppen är oklar, vare sig den hör ihop med kyrklig symbolik eller möjligen går tillbaka på äldre föreställningar, då tuppen i så fall närmast haft en skyddande betydelse. (Wikipedia)

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Alien pods

  Alien pods have landed in Vindelälven. Det är möjligt att jag sett för många sci-fi-filmer men det var min första association. Självklart tror jag inte att det var så, jag vet att de är "fornminnen" från flottningen, men det är alltid kul att namnge bilder.

  Bilden är mycket processad för att få lite stuns i den, då var grått och regnigt. Pixelpeepers skulle kunna bli skadade och bör därför inte se den i större storlek, men övriga kan klicka på den.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4 R LM WR, f/8, 1/125s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • PhotoExpo Jan Pedersen

  PhotoExpo 2019 i Umeå drar allt närmare och det är med stor glädje som vi hälsar Jan Pedersen välkommen som en av de många föreläsarna som kommer att medverka den 26 oktober.

  Alla föreläsarna till den stora scenen är nu klara inför höstens PhotoExpo och vi är så glada över att Jan Pedersen kommer och gästar oss. Jan är en av Sveriges mest beresta naturfotografer, specialiserad på vilda djur och regnskogar. Han har publicerat många bästsäljande böcker och är en internationell premierad fotograf samt en erfaren workshop- och kursledare i naturfotografering.

  "Att bryta invanda fotograferingstekniker och kompositioner och söka nya uttryck, är något av det viktigaste för mig  fotografiskt", berättar Jan.

  Under föreläsningen kommer han att visa bilder från flera av världens rikaste tropikskogar samt andra spännande naturmiljöer, och avslöjar många av teknikerna som får bilderna att lysa och engagera andra.

  Läs mer om PhotoExpo och föranmäl dig här!
  Du har chansen att tävla om en av tre årsprenumerationer hos Moderskeppet, värde 1399:-.

 • Fotohistoria: Minolta 110 Zoom SLR Mark II

  1976 så lanserar Minolta sin 110 Zoom SLR ,en spegelreflexkamera med inbyggd zoom för 110-film. Det var den första spegelreflexen för 110-film. Den har vi tidigare haft i vår serie Fotohistoria. 1979 kom uppföljaren Minolta sin 110 Zoom SLR Mark II och det är denna som vi ska titta på idag.

  Att Minota överhuvudtaget satsade på att bygga en så avancerad kamera för 110-formatet förvånade många och att sedan följa upp med den helt ny konstruktion som Mark II är är minst lika förvånande. kanase dessa kameraor hade stor framgång i Japan för här i europa sålde de inte speciellt bra.

  Denna kamera har en zoomoptik på 25-67mm f/3,5 vilket motsvarar en 50-134mm på en fullformatskamera. Optiken har dessutom en macro-funktion. Ryktena säger att denna optik var en mycket bra konstruktion med god skärpa. Inget vi kommer att testa då 110-formatet är mer eller mindre utgånget och helt ointressant. Det finns faktiskt nytillverkad 110-film igen.

  Minolta sin 110 Zoom SLR Mark II är klart skönare att hålla i än sin föregångare, mycket tack vare det löstagbara grepp som finns till. Kameran har endast tidsautomatik, blixtsynk och B-läge. Bländaren styr du med en ratt på kamerans vänstra sida. Denna ratt fungerar även som exponeringskompensering. Avtrycket sitter mitt i högra ratten och har uttag för mekansik trådutlösare. På rattens framsida sitter spak för batterikontroll och självutlösare. Frammatningsarmen är placerad under kameran till vänster. Kameran använder en centrumvägd Cds ljusmätare som mäter ljuset genom optiken. Slutaren jobbar från 1/1000s ner till 1/4s samt B. Sökarinformationen bestod av LED-lampor invid en tidsskala. Helt onödigt vetande är att det fanns en anpassad blixt till den, Minolta AEF118X. 

  Minoltas tekniker har verkligen utvecklat detta koncept vidare. Dess stora nackdel var 110-formatet på filmen. Det går inte att få bra bilder från en 110-film. Det är inte retro, det är inte charmigt, det är inte hipster, det är bara dåligt.

  Du kan se 11 bilder här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Värdet på en sådan här kamera ligger kring 500-1000kr även om vi sett hutlösa priser på upp till 3200kr.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Test: Viltrox 85/1.8 STM

  Test

  Viltrox PFU RBMH 85/1.8 STM som den egentligen heter, är alldeles för bra för sin prisklass. Passar Sony E-fattning, och fungerar bra till både fullformat och APS-C-sensorer.

  Objektivets bokeh är lugn och fin, och motljusegenskaperna bättre än hos många 85:or i betydligt högre prisklasser. Om man bortser från kromatisk aberration så ger Viltrox 85/1.8 STM minst lika skarpa och fina bilder som många 85mm-objektiv som kostar det dubbla, tredubbla eller till och med ännu mer. Vilket är oerhört imponerande, och givetvis också mycket förvånande att Viltrox lyckas göra så skarpa och välbyggda objektiv till så låga priser. Låter det intressant?

  Klicka här för att läsa mer >>

  Bilden på Mats när han testar Viltrox PFU RBMH 85/1.8 STM är tagen med Fujifilm GFX 100 med GF 110/2, klicka här för att se bilden i högre upplösning >>

 • Test: Samyang XP 10/3,5 för Canon

  Test

  Samyang XP 10/3,5 är ett av världens mest vidvinkliga, raktecknande objektiv för fullformat med sin extrema bildvinkel på 130°. Som en del i Samyangs serie av premiumobjektiv, XP-serien, håller det dessutom högsta klass både optiskt och mekaniskt.

  I den avancerade konstruktionen ingår 3 st asfäriska linser, 1 st lins av högbrytande HR-glas och 3 st linser av lågspridande ED-glas. Dessa bidrar till en välkorrigerad och kompakt optik med låg grad av kromatisk och sfärisk aberration - och kontrollerad distorsion. Samyang XP 10mm f/3,5 har en optisk upplösning som matchar moderna avancerade kamerahus med sensorupplösningar på uppåt 50 Mpixel - samt videoinspelningar i 8K. Avancerad flerskikts antireflexbehandling (UMC, Ultra Multi Coating) motverkar reflexer och slöjbildning vid motljus och bidrar till hög kontrast. Låter det intressant?

  Klicka här för att läsa mer >>

  (Bilden på Mats när han testar Samyang XP 10mm f/3,5 är tagen med Fujifilm GFX 100 + Helios 40-2 85/1,5)

 • Drönarsöndag: Slalom

  Här en bild från Färöarna. Vägen blir så tydlig och intressant uppifrån.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Svalan

  Ett övergivet hus med ett en dörr som är helt övervuxen av ett mycket vackert träd. Oemotståndligt för en fotograf. Jag tog några bilder med lite olika exponeringar och olika skärpedjup. När jag sedan tittade på bilderna i datorn så såg jag att jag omedvetet fångat en liten svala svischa förbi med vingarna lagda som ett jaktplan. Ser du svalan?

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 110/2 R LM WR, f/2, 1/850s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Test: Samyang AF 45/1,8 FE

  Test

  Nu har vi testat en liten, lätt, smidig och prisvärd optik till Sony. Byggd för fullformat och passar självklart då också till APS-C-sensor. Perfekt för dig som vill hålla ner vikten på din utrustning utan att kompromissa med bildkvaliteten.

  Optiken väger bara 162 gram, och har 9 st avrundade bländarlameller som bidrar till en bättre bokeh samt naturligare återgivning av punktformiga ljuskällor och reflexer i bilden.

  Samyang AF 45/1,8 FE har 53 graders bildvinkel vilket är lite mer som ögat ser verkligheten. En intressant konstruktion med konkav frontlins. Optiken har 7 linser i 6 grupper varav 2 asfäriska och ett ED-glas. 

  Klicka här för att läsa mer >>

 • X-files: Nattlysande moln. Igen.

  Nattlysande moln är inte lika fascinerande som norrsken men ändå mycket vackra. Inatt såg Umeå ut så här, och dessa moln kunde säkert ses över större delen av Sverige.

  Ett litet extrainsatt X-files på grund av nattens vackra himmel.

  Molnen har fått sitt namn av att de är så tunna att de inte syns på dagen, och samtidigt ligger så högt att de fortfarande är solbelysta även långt efter solnedgången. De nattlysande molnen syns vid Sveriges latituder oftast i juli och augusti, även om molnen har kunnat observeras så tidigt som i maj och så sent som i september.

  Nattlysande moln bildas under extrema förhållanden, högt upp i luften där yttre rymden tar vid. Temperaturen kan bli så låg som -170 C och luften där dessa märkliga ismoln bildas är hundra tusen gånger tunnare än nere vid jordytan. Nattlysande moln är jordens kallaste fenomen och de högsta molnen i vår atmosfär. De bildas på 80-90 kilometers höjd, omkring tio gånger högre än vanliga marknära moln. Därmed finns de långt ovanför det vanliga väderskeendet och långt ovanför ozonskiktet.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 32-64/4,0 R LM WR, 50mm, 5,3s, f/4, ISO 100. Ett panorama sammansatt av 4 väldigt överlappande bilder.

  Klicka här för att se större bild (92MB) >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Fotohistoria: Korelle

  Korelle är inte det vanligaste märket. Vi hade inte hört talas om det tidigare och det gör oss självklart väldigt nyfikna på vad det kan vara för kamera.

  Franz Kochmann grundade Franz Kochmann Fabrik photographischer Apparate 1921 i Dresden och började tillverka hopfällbara kameror. Deras första spegelreflexkamera lanserades 1924 som Enolde Reflex. föertagets största framgång var Reflex-Korelle 1935. Franz Kochmann emigrerade från Tyskland 1938 och fabrken döptes om till Korelle-Werk G. H. Brandtmann.

  I slutet av andra världskriget brann fabriken när Dresden bombades. Efter kriget hamnade Dresden på den ryska sidan, dvs i Öst-Tyskland och företaget togs över av staten. 1947 återupptogs produktionen och 1948 togs företaget över av statliga VEB WEFO och 1951 togs det över av VEB Welta-Kamerawerke. Sista Korellekameran tillverkades av dem 1952 i Niedersiedlitz.

  Den kamera du ser på bilderna kommer från vår egen samling och är en Korelle (4,5x6) från 1931. Den tar 127-film. Optiken är en Schneider-Kreuznach Radionar 50/4,5. Compurslutaren går från 1/300s - 1s + T + B. 

  • 1924: Enolde Reflex (SLR)
  • 1930: Enolde rollfilm cameras
  • 1931: Korette and Korelle (3×4)
  • 1931: Korelle (4×6.5)
  • 1932: Korelle K (18×24mm)
  • 1932: Korelle P (4.5×6)
  • 1933: Korelle (4.5×6) and Korelle (6×6)
  • 1934: Korelle (6×9)
  • 1935: Reflex-Korelle (6×6 SLR)
  • 1950: Meister-Korelle (6×6 SLR)


  En Korelle (4,5x6) ligger ofta kring tusenlappen. De går att få betydligt biligare, vårt exemplar kostade 128kr på en auktion. Till vår stora glädje upptäckte vi att det var väldigt lätt att ta bort objekivet på den så om vi bara hittar lämplig gängadapter så kommer den att testas på en GFX inom kort.

  Du kan se 9 bilder här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nyhet: DJI Osmo Mobile 3

  Nyhet

  Osmo Mobile 3 är DJI:s senaste handhållna gimbal för mobiltelefoner. Den har en flexibel design, enkelt gränssnitt, klarar av en maxvikt upp till ca 200 gram samt har flera roliga och användbara funktionslägen. Perfekt tillbehör om du vill skapa häftiga filmklipp med din mobil.

  Intressanta egenskaper:

  • Ihopvikbar och portabel
  • Geststyrning
  • ActiveTrack 3.0
  • Sportläge
  • Maxbelastning på upp till ca 200 gram
  • Väger 405 gram
  • Upp till 15 timmars batteritid


  Läs mer här >>

 • Experimentera mera!

  Fotografering är i mångt och mycket en konstform. Man kan experimentera med vinklar, belysning, exponering, redigering och på många andra sätt. Ett spännande sätt är att använda objektiv med unika karaktärer. I just detta fall så använde jag ett gammalt objektiv från en diaprojektor. Jag skulle gissa att det är från 1970-talet.

  Det är ett Leitz Wetzlar (Leica) Elmaron 150mm f/2,8. Jag håller på att testa det objektivet djupare och det kommer senare ett inlägg på Captain´s Log.

  Jag använde en Fujifilm GFX 50S med en Kipon M42-adapter sedan en Pixco M42-Helicoid med M52 objektivfattning och sedan en stepring 52-55mm för att få optiken att passa.

  Objektiv har olika karaktärer och vissa objekitv har tydliga och unika karaktärer som ofta visar sig i bokehn. Detta diaprojektor-objektiv påminner en hel del om Meyer-Optik Görlitz Trioplan 100/2,8 med sin såpbubbelbokeh. Ett annat objektiv som har en mycket unik karaktär är Helios-44 58/2 i alla versioner, det har en påtaglig virvelbokeh som går att ha mycket roligt med. Helios-44 kostar normalt inte många kronor, däremot Trioplan ligger oftast mycket högt i pris. Man får nästan samma effekt som Trioplan 100/2,8 med Fujinon 55/2,2 för en bråkdel av priset, de brukar ligga på 100-300kr. Om man sedan gillar virvelbokeh och/eller såpbubblebokeh är upp till eget tycke och smak. 

  Klicka här för att se bilden i högre upplösning >>

  /Thomas

 • Drönarsöndag: Vörå

  Här ser du formen på en kyrka i det finska samhället Vörå som ligger i Österbotten.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Övergivet

  Detta var säkert en idyll en gång i tiden. Av någon anledning så övergavs huset, och husvagnen. Kanske på grund av sjukdom, död eller ointresse, vem vet?

  Öde hus och öde gårdar är fascinerande, men man skulle så gärna vilja veta historien bakom allt man ser. På den här bilden var vädret så grått som det kan bli och regnet hängde i luften.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 45mm, f/11, 1/8s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Test: Tamron AF SP 35/1,4 Di USD

  Test

  Nu kan du läsa testet på Tamrons första objektiv i nya serien som erbjuder bländare f/1,4. Tamron AF SP 35/1,4 Di USD blir en riktig motståndare för Sigma och deras ART-serie då både prestanda och pris ligger bra till.

  Mats skriver: En ljusstark, raktecknande moderat vidvinkel är ett allround-objektiv för landskap, arkitektur, dokumentärfoto, gatufoto, vissa porträtt m.m. Ljusstyrkan gör även objektivet extra värdefullt i lite sämre ljusförhållanden. Tamron SP 35/1,4 Di USD är tätat mot fukt och damm för att kunna användas även då förhållandena inte är de bästa. Fluorbehandling av objektivets frontlins verkar fukt- och smutsavsstötande samt underlättar vid rengöring. Objektivet finns i två versioner - en för Canon EOS (EF) och en för Nikon F-bajonett. I båda fallen passar objektiven även till kameratillverkarnas spegelfria fullformatsmodeller via kameratillverkarens egna adaptrar, dvs Canon EOS R-serien och Nikons Z-serie.

  Läs hela testet här: 
  Tamron AF SP 35/1,4 Di USD till Nikon F
  Tamron AF SP 35/1,4 Di USD, för Canon EF

 • Fotohistoria: Koni-Omegaflex M

  Här har vi en riktigt udda fågel i kamerahistorien. En tvåögd spegelreflexkamera med utbytbara objektiv och utbytbara bakstycken. Tillverkad av Konica för Simmons Omega Inc som ägdes av Berkey, som var en amerikansk distributör för Konica och Omega View.

  Denna kamera var tänkt som en presskamera men jag tror de inte hade tänkt till fullt ut, för tvåögda spegelreflexer tillhörde det förgångna redan 1968. Eller egentligen redan sedan 1959 när Nikon släppte sin Nikon F. Det finns rykten om att denna kamera skulle vara tillverkad av Mamiya men det stämmer inte för Mamiya tog inte över denna fabrik från Konica förrän 1975.

  Rent tekniskt så är detta en tvåögd spegelreflexkamera med utbytbara objektiv, utbytbara bakstycken och utbytbara sökare. Den är knölig att jobba med. Frammatningen är en balk man drar ut från bakstyckets högra sida. Den spänner också slutaren. Avtrycket sitter på kamerahusets vänstra sida. På vårt exemplar är själva avtryckardelen borta men mekaniken sticker ut så den är fullt fungerande ändå. Slutaren sitter i optiken och är då självklart en centralslutare. Slutaren klarar 1/500s - 1s + B. Kameran tillsammans med den Hexanon 180/4,5 som vi har är något lättare en Fiat Punto. Denna kamera var självklart ingen succé och tillverkades inte i så många exemplar heller, torde vara 2384st.

  Koni-Omegaflex M är på många sätt en udda skapelse men den fungerar, och faktiskt fungerar vårt exemplar fortfarande. Det är mycket mekanik, många styrningar och länkarmar. Mycket som skulle kunna gå fel men det verkar robust byggt. Det fanns fyra objektiv till den: 

  • 58mm Hexanon f/5.6 (vidvinkel) 8 element i 4 grupper
  • 90mm Hexanon f/3.5 (normal) 4 element i 3 grupper
  • 135mm Hexanon f/3.5 6 element i 5 grupper
  • 180mm Hexanon f/4.5 5 element i 4 grupper


  Denna kamera är en verklig klump. Inte vacker men spännande. Udda lösningar på mycket men allt fungerar. Det är absolut en kamera som syns i en samling och väcker många frågor och mycket intresse. Blir direkt ett samtalsämne. Värdet varierar med skick och optik. Du lär aldrig hitta någon under 2000kr, de verkar oftast ligga mellan 5000kr till 10000kr men i skrivande stund så ser jag exemplar på 17200kr, 30218kr och hisnande 65233kr

  Du kan se 11 bilder här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nyhet: Samsung Note 10 | 10+

  Nyhet

  Nu lanserar Samsung sin mest kraftfulla telefon, Samsung Note 10 | 10+. En ny Note med Infinity O Display som är större än någonsin. Självklart finns pennan kvar och kommer nu med helt nya funktioner!

  Samsungs mest kraftfulla telefon.
  Galaxy Note10+ är framtagen för de högpresterande. De som flyttar gränserna för det förväntade, precis som du. Den har en kamera med ny teknik som ger stora kreativa möjligheter och ett batteri som räcker för mer än 24 timmars användning. Den har en stor, nästan heltäckande skärm och såklart S Pen, som gör det möjligt att jobba både snabbt och intuitivt på den stora skärmen. Samsung har skapat ett verktyg för arbete och underhållning: en PC, en spelkonsol, ett anteckningsblock, en bild- och videoredigeringsenhet – Galaxy Note10 och Note10+ är allt i ett. En telefon för dig som ställer de högsta kraven, helt enkelt.

  Läs mer och förbeställ nya Note nu: Samsung Note 10 | 10+

 • Gömslen i höst

  Fotogömslen är ingen nyhet i sig men det har kommit massor av nya modeller och märken de senaste åren och vi har de mest prisvärda på marknaden i sortimentet. Tragopan har riktigt smarta produkter i bra kvalitet som vi varmt kan rekommendera.

  Att fotografera vilda djur är ett digert arbete i regel och kräver bra utrustning, mycket förberedelse och desto mera tid. Ett bra gömsle kan förenkla insatsen och dessutom ge helt nya förutsättningar. Tragopan kommer från 15 års erfarenhet av både fotografering och användning av just gömslen och har sakta men säkert utvecklats till att ha de bästa grejerna i branschen när man också tar pris i beaktning. Vi säljer allt från Tragopan och saknar du något i sortimentet så kontakta oss direkt. Vi har det mesta hemma på lager och vill du veta mera om de olika gömslena från Tragopan eller Buteo så ring eller maila oss. Saknar du något i sortimentet från andra märken - tipsa oss gärna!

  Läs mer om gömslen här:  Gömslen Tragopan & Buteo

 • Test: Sony A7R IV

  Test

  Nu släpper vi det efterlängtade testet på nya Sony A7R IV. En kamera som presterar starkt på alla områden och förtjänar ett högt betyg.

  Mats skriver: A7R IV har en ny bakbelyst Exmor R CMOS fullformatssensor med en upplösning på hela 61 MP. I APS-C läget kan den ta bilder med 26 MP upplösning och i princip full autofokusteckning. Ergonomin har förbättrats tack vare ett djupare och stadigare grepp, omdesignade knappar och vred samt utökad vädertätning. A7R IV ligger mycket stadigare i handen än alla tidigare A7-modeller, vilket märks speciellt tillsammans med teleobjektiv. Sony har vidareutvecklat hybridautofokusen med 567 fasdetekterande och 425 kontrastdetekterande AF-punkter som täcker upp 74% av bilden horisontalt...

  Läs hela testet här: Sony A7R IV

 • Vilken ska jag välja? Canon EOS RP eller Canon 6D Mark II

  Har du beslutat dig att köpa en Canon med fullformat men har svårt att välja? Idag hjälper vi dig att välja mellan Canon EOS RP och Canon 6D Mark II.

  Båda kamerorna använder sig av samma sensor vilket är en 26,2MP CMOS. EOS RP har fått sensorn något justerad eftersom kameran är nyare men i grund och botten är de samma sensor och de kommer i stort sätt ge samma bildkvalitet. Tack vare en nyare bildprocessor i EOS RP gör att den har något bättre brusprestanda. Den har även fler autofokuspunkter, 143 valbara punkter som täcker över 88% av bilden jämfört med 6D II som endast har 45 valbara punkter som endast täcker mitten av bilden.

  Storleksmässigt är det självklart en smaksak men 6D II en större kamera som sitter bättre i handen om du har lite större händer men är också tyngre. EOS RP är mindre och lättare vilket i längden kan vara skönt men matchar man kameran med någon av de stora, tunga och ljusstarka EOS RF objektiven så kan den bli ganska framtung. 

  EOS RP har en ny fattning och det medföljer alltid en EF-RF adapter vilket betyder att du kan använda alla Canons objektiv, både med RF- och EF-fattning. Detta öppnar självklart upp möjligheten till att använda ett större utbud av objektiv än vad 6D II kan. Nu kan det låta som EOS RP är bättre på allt men 6D II har även några fördelar. Seriebildstagningen på 6D II är 6,5 bilder/s jämfört med 5 bilder/s med EOS RP, dock ännu lägre om du vill ha följande autofokus medan 6D II klarar följande autofokus på högsta hastighet. Så ska du fota någon typ av sport, fåglar eller liknande motiv så är 6D II ett självklart val.

  Så klart är det en till stor skillnad och det är att EOS RP är en spegellös kamera och 6D II har en spegel. I största del är det en smaksak, trivs du bättre med en ljus och  öppen sökare som du får tack vare spegeln så är kanske 6D II ett självklart val för dig men vill du har något med lite modernare teknik och ännu lite mer framtidssäkert så är EOS RP ett hett val. Oavsett det du väljer så får du en riktigt vass kamera som kommer hålla måttet i flera år framåt.

  Läs test på båda kamerorna här:
  Canon EOS RP
  Canon 6D Mark II

 • Drönarsöndag: Tilltalande

  Färg och form är tilltalande på denna bild, men det som gör bilden är skuggorna från träden.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Ser du den?

  Ser du den? Denna bild som kanske verkar lite tråkig, håller på en liten, eller egentligen en ganska stor överraskning. Klicka gärna längre ner för att se bilden i en högre upplösning.

  Till vänster kan du se en fin spindeltråd, till höger så ser du ägaren. Har du arachnofobi så ska du inte titta närmare på denna bild. En medarbetare som nyligen gjort militärtjänst föreslog namnet "Attackspindel 90". Den ligger där och väntar på kvällsmålet. Med svenska mått så var den stor, speciellt med så långa ben, kroppen var inte så stor, men den ser ut att kunna äta vad som än fastnar på sin tråd. Om någon vet vad det är för spindel så berätta gärna till blogg@cyberphoto.se.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 120/4 R LM WR + MCEX-18G WR, f/5, 1/105s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • X-files: Nattlysande moln!

  Om någon råkar vara vaken och läser detta inlägg så kasta er ut, glöm inte kameran, och titta på himlen!

  Ett litet extrainsatt X-files på grund av kvällens vackra himmel.

  Molnen har fått sitt namn av att de är så tunna att de inte syns på dagen, och samtidigt ligger så högt att de fortfarande är solbelysta även långt efter solnedgången. De nattlysande molnen syns vid Sveriges latituder oftast i juli och augusti, även om molnen har kunnat observeras så tidigt som i maj och så sent som i september.

  Nattlysande moln bildas under extrema förhållanden, högt upp i luften där yttre rymden tar vid. Temperaturen kan bli så låg som -170 C och luften där dessa märkliga ismoln bildas är hundra tusen gånger tunnare än nere vid jordytan. Nattlysande moln är jordens kallaste fenomen och de högsta molnen i vår atmosfär. De bildas på 80-90 kilometers höjd, omkring tio gånger högre än vanliga marknära moln. Därmed finns de långt ovanför det vanliga väderskeendet och långt ovanför ozonskiktet.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 32-64/4,0 R LM WR

  Klicka här för att se större bild (60MB) >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Fri försäkring i 60 dagar!

  Fort händer det att du snubblar eller rent av tappar kameran och den går sönder. Då är det skönt att ha en försäkring som täcker dessa händelser och ännu bättre så är det helt gratis de första 60 dagarna!

  På de flesta produkter som du kan köpa hos på CyberPhoto som kameror, objektiv, videokameror osv, så bjuder vi på 60 dagar helt kostnadsfri försäkring. Den täcker exempelvis tappskador, skador som inte garantin ersätter m.m. Om du sedan önskar att förlänga försäkringen så får du ett erbjudande om detta hemskickat. Du förbinder dig inte till något, ingen automatisk förlängning eller ett krav på att säga upp försäkringen finns. Försäkringen läggs till automatiskt i kassan utan kostnad och om du inte önskar någon kostnadsfri försäkring kan du lätt ta bort den. Värdet på denna försäkring är ca 199 kr.

  Läs mer om denna gratis försäkring här: Solid försäkring

 • Fotohistoria: Ricoh 500 G

  En klassisk kamera som väldigt många av fotografer, som nu passerat 50 år, har använt. Den analoga erans mest prisvärda "andra-kamera".

  Ricoh grundades av Riken Zaibatsu 6 February 1936 som Riken Sensitized Paper (理研感光紙 Riken Kankōshi). Vad vi kan förstå så var Riken ett stort forskningsinstitut och Zaibatsu betyder ett företag som ligger under det japanska kejsardömet.

  Idag så ska vi titta på en riktig klassiker från Ricoh. Deras 500 G var en prisvärd kamera som tilltalade de mer avancerade fotograferna att ha den som smidig andrakamera, ungefär som Fujifilm X100F, Sony RX1, Leica Q eller varför inte Ricoh GR III är i dag. Ricoh 500 G är kantig, den skulle inte få något designpris. Allt är grovhugget och kantigt. Ingen större finess men var driftsäker och har helt manuella inställningsmöjligheter. Den har bländarautomatik och helt manuell inställning. Det var det senare som skiljde den från liknande kameror, som nästan alla var låsta till någon form av automatik.

  Ricoh 500 G lanserades 1972 och tillverkades fram till 1979. Den kom i alla möjliga varianter som GX, ME, RF, ST och ZF men G var som den modell som gällde. Objektivet är ett Rikenon 40/2,8 som är av Tessartyp med 4 element i 3 grupper. Tyvärr har bländaren bara 4 blad och ger en fyrkantig öppning, så den ger en gräslig bokeh. Men på den tiden så bekymrade de flesta sig inte så mycket över bokeh, mer bara skärpan. Slutaren klarar 1/500s ner till 1/8s + B. Storleken på kameran är 110x77x56mm och den bväger 418 gram. 46mm filtergänga. Närgräns 0,9m och har fullt kopplad mätsökare. 25-800 ASA (ISO).

  Kan passa på att nämna att det gamla ASA som stod för America Standards Association är motsvarande dagens ISO, som då betyder International Organization for Standardization. Kortformen av organisationens namn, ISO, är inte en akronym. Då organisationen har olika språkvarianter av sitt namn, skulle också en förkortning bli olika på olika språk, till exempel ISO på svenska, IOS på engelska och OIN på franska. För att undvika detta, har organisationen beslutat att använda ISO som en internationell kortform av namnet. ISO är härlett ur det grekiska ἴσος ’lika’. Förr använde man också måttet DIN för film och det stod för Deutsches Institut für Normung. 

  Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. 

  Denna modell används även idag av de få som kör analogt. Värdet på en Ricoh 500 G ligger mellan 100kr upp till 1000kr men de brukar gå att få tag i ett fungerande exemplar för 200-300kr. Eftersom det tillverkades så många så är de tämligen vanliga. Som kuriosa så kan jag berätta att även jag använt en sådan här kamera och så även vår test-guru Mats, den även såldes som Sears 35RF.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

  /Thomas