Experimentera mera!

Fotografering är i mångt och mycket en konstform. Man kan experimentera med vinklar, belysning, exponering, redigering och på många andra sätt. Ett spännande sätt är att använda objektiv med unika karaktärer. I just detta fall så använde jag ett gammalt objektiv från en diaprojektor. Jag skulle gissa att det är från 1970-talet.

Det är ett Leitz Wetzlar (Leica) Elmaron 150mm f/2,8. Jag håller på att testa det objektivet djupare och det kommer senare ett inlägg på Captain´s Log.

Jag använde en Fujifilm GFX 50S med en Kipon M42-adapter sedan en Pixco M42-Helicoid med M52 objektivfattning och sedan en stepring 52-55mm för att få optiken att passa.

Objektiv har olika karaktärer och vissa objekitv har tydliga och unika karaktärer som ofta visar sig i bokehn. Detta diaprojektor-objektiv påminner en hel del om Meyer-Optik Görlitz Trioplan 100/2,8 med sin såpbubbelbokeh. Ett annat objektiv som har en mycket unik karaktär är Helios-44 58/2 i alla versioner, det har en påtaglig virvelbokeh som går att ha mycket roligt med. Helios-44 kostar normalt inte många kronor, däremot Trioplan ligger oftast mycket högt i pris. Man får nästan samma effekt som Trioplan 100/2,8 med Fujinon 55/2,2 för en bråkdel av priset, de brukar ligga på 100-300kr. Om man sedan gillar virvelbokeh och/eller såpbubblebokeh är upp till eget tycke och smak. 

Klicka här för att se bilden i högre upplösning >>

/Thomas