Fotohistoria: Minolta 110 Zoom SLR Mark II

1976 så lanserar Minolta sin 110 Zoom SLR ,en spegelreflexkamera med inbyggd zoom för 110-film. Det var den första spegelreflexen för 110-film. Den har vi tidigare haft i vår serie Fotohistoria. 1979 kom uppföljaren Minolta sin 110 Zoom SLR Mark II och det är denna som vi ska titta på idag.

Att Minota överhuvudtaget satsade på att bygga en så avancerad kamera för 110-formatet förvånade många och att sedan följa upp med den helt ny konstruktion som Mark II är är minst lika förvånande. kanase dessa kameraor hade stor framgång i Japan för här i europa sålde de inte speciellt bra.

Denna kamera har en zoomoptik på 25-67mm f/3,5 vilket motsvarar en 50-134mm på en fullformatskamera. Optiken har dessutom en macro-funktion. Ryktena säger att denna optik var en mycket bra konstruktion med god skärpa. Inget vi kommer att testa då 110-formatet är mer eller mindre utgånget och helt ointressant. Det finns faktiskt nytillverkad 110-film igen.

Minolta sin 110 Zoom SLR Mark II är klart skönare att hålla i än sin föregångare, mycket tack vare det löstagbara grepp som finns till. Kameran har endast tidsautomatik, blixtsynk och B-läge. Bländaren styr du med en ratt på kamerans vänstra sida. Denna ratt fungerar även som exponeringskompensering. Avtrycket sitter mitt i högra ratten och har uttag för mekansik trådutlösare. På rattens framsida sitter spak för batterikontroll och självutlösare. Frammatningsarmen är placerad under kameran till vänster. Kameran använder en centrumvägd Cds ljusmätare som mäter ljuset genom optiken. Slutaren jobbar från 1/1000s ner till 1/4s samt B. Sökarinformationen bestod av LED-lampor invid en tidsskala. Helt onödigt vetande är att det fanns en anpassad blixt till den, Minolta AEF118X. 

Minoltas tekniker har verkligen utvecklat detta koncept vidare. Dess stora nackdel var 110-formatet på filmen. Det går inte att få bra bilder från en 110-film. Det är inte retro, det är inte charmigt, det är inte hipster, det är bara dåligt.

Du kan se 11 bilder här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

Värdet på en sådan här kamera ligger kring 500-1000kr även om vi sett hutlösa priser på upp till 3200kr.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas