Fotohistoria: Filius

Filius är en mycket kompakt och billig kamera från Tyskland . De tillverkades omkring 1954 av företaget Isoplast.

Filius är latin och betyder son. Filius var en billig och enkel plastkamera. Den använde Filius-film eller 828-film som gav 30x40mm negativ. Kameran tillverkades av Isopplast GmbH i Bad Godesberg, som ligger strax utanför Bonn i Tyskland.

Detta är en udda kamera och just därför kändes det kul att ge den lite uppmärksamhet även här. Alla som ser den i verkligheten säger antingen "vad söööt!" eller "äre det där en riktig kamera?". Den ser ut som en leksak eller som att den ska spruta vatten. Den väger nästan ingenting och är nästan helt av plast. Den har en enda slutartid och en f/11 Meniscusoptik. Det påstås att denna kamera är en kopia av Photo-ette som tillverkades av Victory Manufacturing Company of Chicago. 

Värdet vaierar stort. Självklart lite på version och skick men också på efterfrågan. De ligger ofta kring 1000kr, ibland upp till 1500kr, men de finns också osålda för 300kr. Vi betalade hela 49kr för vårt exemplar på en auktion. En kul kamera att ha i samlingen men man ska nog inte betala mycket mer än kring 200kr för en sådan.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.