• Drönarsöndag: Skrotbil

  Vid avverkning så har denna bil uppenbarat sig. Hur kom den dit? Det finns ingenting som en antyder att en skogsväg funnits där någonsin, men det måste det gjort, för den bilen var inte terränggående.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Sólfar

  Konstverket heter Sólfar som betyder solfärd.

  Längs Sæbraut i Reykjavik ligger detta konstverk. Det var en hel del "fotografer" runt detta konstverk vid solnedgången. Alla försökte ta hänsyn till varandra men alla önskade nog egentligen att alla andra skulle varit någon annanstans, helst på andra sida Island. En kvinna med en Olympus spärrade hela scenen med en 8 minuters exponering. Onödigt och irriterande faktiskt för så lång tid behövs inte för att havet ska bli platt. Men jag var snäll och väntade, och när möjlighet gavs så gick jag in i "zonen" sköt några snabba skott och den bild du ser här är den som blev min favorit.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 42mm, f/11, 1/140s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Samyang MF 85/1,4, för Canon RF

  Test

  Samyang har nu anpassat sin populära och skarpa MF 85/1,4 även till Canons fullformatskamera med RF-fattning och vi har nu gjort vårt test på den.

  Mats skriver: Objektivet känns mycket robust och gediget byggt av metall, precis som Samyangs objektiv brukar göra. Hyperfokalskala är alltid en fördel på manuellt fokuserade objektiv och både fokus- och bländrring går med perfekt motstånd. Skärpan är riktigt bra redan på f/1,4 i mitten av bilden, och nedbländad några enstaka steg ännu bättre till större del av bilden. Som brukligt är kantskärpan svagare på öppningar runt f/1,4-f/2,8. Det är dock inget ovanligt och den ökar i takt med nedbländning och runt f/5,6 blir det skarpt från kant till kant.

  Läs hela testet här: Samyang MF 85/1,4, för Canon RF

 • Fotohistoria: Olympus Pen-D

  Olympus Pen kameror börjar sin historia redan 1959 och lever på ett sätt kvar även idag. Olympus Pen-D var en mer exklusiv modell med ljusstark optik och den lanserades 1962. D stod för Deluxe.

  Olympus som företag börjar sin historia 1919 och de säljer sin första kamera 1936. Vi ska börja vår historia 1959 när Olympus släpper sin första Pen-kamera. Yoshihisa Maitani stod för designen. Namnet Pen kom i från att det skulle vara lika enkelt att ha med sig en kamera som att ha med sig en penna. Pen-serien var av typen halvformat, dvs den använde halva filmytan (24x18mm) jämfört med småbildsformatet (24x36), eller fullformat som det nu heter. Så man kan säga att Pen ungefär motsvarade vad crop-sensor, APS-C (ca 24x16mm) är idag. Micro 4/3 (18x13,5mm sensor som utnyttjar 17,3x13mm) är ytterligare lite mindre.

  Idag ska vi titta på smidiga Olympus Pen-D. Den lanserades 1962 och hade en inbyggd ljusmätare av selen-typ. Ljusmätaren fungerar fortfarande, men den är nog inte så exakt längre. Det fungerar som så att ljusmätaren visar ett tal och det talet ska du vrida tid och bländare tills du får det talet i öppningen som sitter under 125 på tidsskalan. Copal-X-slutaren klarade 1/500s - 1/8s + B. Bländaren f/1,9 - f/16. Objektivet var ett F. Zuiko 3,2cm, dvs en 32mm med ljusstyrkan f/1,9. Så den var ljusstark för en kompaktkamera på sin tid. För att byta film så tog man bort både botten och bakdel, de sitter dock i samma enhet. ASA ställdes in på undersidan av tidsringen. Den klarade från 10 - 400 ASA. ASA är samma värde som ISO.

  Hela Pen-historien ser du här:

  1959 Pen med Zuiko 28/3,5
  1961 Pen EE med Zuiko 28/3,5 och full exponeringsautomatik med selencell.
  1962 Pen EE.S med 30/2,8
  1962 Pen D med Zuiko 32/1,9 och selencell som ljusmätare
  1963 Pen F med utbytbara objektiv. Tillverkades till 1966.
  1964 Pen D2 med Zuiko 32/1,9 och nu med CdS ljusmätare
  1964 Pen W, eller Pen Wide, med Zujiko 25/2,8. Mycket sällsynt och har ett högt samlarvärde. Tillverkades till 1965.
  1965 Pen D3 med Zuiko 32/1,7
  1965 Pen EM med Zuiko 35/2. Den hade motordrift och CdS-cell.
  1965 Pen Rapid EE.S var en variant av EE.S som tog Agfa Rapidfilm. Tillverkades till 1966.
  1965 Pen Rapid EE.D var en variant av EE.D som tog Agfa Rapidfilm. Tillverkades till 1966.
  ​1966 Pen FT med utbytbara objektiv. Tillverkades till 1972.
  1967 Pen EE.D en dyrare modell med exponeringsautomaik och CdS-cell och Zuiko 32/1,7.
  ​1963 Pen FV med utbytbara objektiv. Tillverkades till 1970.
  1968 Pen EE.S2 Samma som EE.S men med blixtsko. Tillverkades till 1971.
  1968 Pen EE.2, samma som EE men med blixtsko. Tillverkades till 1977.
  1973 Pen EE.3 samma som EE.2 men med flashmatic. Tillverkades till 1983.
  1981 Pen EF Sista modellen i Pen-serien. Som en EE.3 men med inbyggd blixt.

  2009 lanserar Olympus en "digital" version av Pen F som hette Pen EP-1, och Pen-serien finns fortfarande i skrivande stund.

  Du kan se 6 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Andrahandsvärdet beror självklart helt på vilken modell man tittar på och i vilket skick den är. Vi skulle säga att Pen F eller FT är vettigast till en samling. De ligger rimligt i pris och det är spännande att de ha utbytbara objektiv. En i vettigt skick med optik kostar mellan 700-2500kr i krom och några hundringar till om du vill ha en i svart. Vårt ex som du ser på bilderna borde vara värt kring 4000kr. En Pen med fast optik, t. ex. Pen-D, ligger från 200kr och uppåt. Dyrast är Pen W som kan kosta ända upp till 8000kr. Hur som helt så är Olympus Pen en klassiker som absolut har en plats i fotohistorien. Det såldes ca 17 miljoner Pen-kameror.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Nytt packmaterial från Volvo

  I ett nyligen påbörjat samarbete med Volvo lastvagnar här i Umeå återanvänder vi nu det högkvalitativa packmaterial från de leveranser som de mottar för att skydda ditt paket i stället för att det kastas bort direkt.

  Vi skickar många paket varje dag med värdefullt innehåll som dyra kameror, objektiv eller mobiltelefoner. Det är därför viktigt att vi paketerar våra paket noga med skyddande material så de kan fraktas tryggt inom hela Sverige. Nu har vi ett nytt samarbete tillsammans med Volvo lastvagnar här i Umeå som ger oss tillgång till packmaterial som normalt bara används en gång med att skydda lastbilsshytter, men nu får denna plast en till användning innan de slängs och återvinns.

  Denna skumplast är tunn och mjuk men samtidigt väldigt skyddande vilket gör att paketets innehåll håller sig tryggt på samma plats under transport, den skyddar även godisbiten som alltid följer med i paketet!

  Ungefär hälften av alla våra paket kommer att paketeras med detta material. Gillar du detta nya material så får du gärna berätta det eller skicka en bild på ditt paket till oss på blogg@cyberphoto.se

 • Test: Panasonic Lumix DC-TZ95

  Test

  Mats har nu gjort ett test på uppföljaren av Panasonics mycket populära kompaktkamera, Panasonic Lumix DC-TZ95. En kamera som oftast följer med överallt eftersom den är så liten och lätt samt har ett brett zoomomfång.

  Mats skriver: TZ95 känns gediget byggd och med bra känsla i knappar och reglage. Den strikta designen på kameran gör att den glider relativt lätt ner i fickan och känns trevlig att använda. Rätt imponerande förresten att Panasonic lyckats klämma in en sökare och 30x zoom i en så pass liten kamera. TZ95 är ju ingen stor kamera direkt, så sökaren är självklart ganska liten och visar också en relativt liten bild, men en liten sökare är bättre än ingen alls och den är riktigt bra för sin storlek.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix DC-TZ95

 • Smidig porträttkombo!

  Canon RP är en av de smidigaste och lättaste fullformatskamerorna på marknaden och vi matchade den med EF 50/1,8 STM för att skapa en supersmidig kamera som passar bra till porträtt och liknande bilder.

  Canons RF-fattning har många fina objektiv men de flesta är stora, tunga och dyra. Köper man en EOS RP så vill man ha en liten, smidig kamera och som tur är följer en EF-RF adapter med alla Canon EOS RP vilket gör att du kan montera alla Canons fina EF-objektiv direkt. Vi testade att montera på en Canon EF 50/1,8 STM på EOS RP med den medföljande adaptern och det fungerade klockrent. Allting fungerar precis som du önskar, snabb autofokus och grym skärpa samtidigt som hela paketet är lätt och smidigt.

  Har du varit intresserad att köpa en fullformatskamera för att få fördelarna en sådan har men vill inte ha en för tung kamera? Då passar Canon EOS RP perfekt, speciellt om du sedan tidigare äger Canon EF-objektiv så kan du direkt montera dessa och få ett superfint resultat.

  Just nu har vi en kampanj där du får med en Canon EF 50/1,8 STM vid köp av en Canon EOS R eller RP med eller utan kit värde 1289:-

  Kampanj: Canon EF 50/1,8 STM på köpet!

 • Drönarsöndag: Kalhygge

  Även om detta bara är ett litet kalhygge så blir det intressant att se ovanifrån med alla spår och kvarlämnade träd.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: C-117

  År 1973 tappade en av amerikanska flottans C-117 höjd och nödlandade på Solheimasandur på Island.

  Det var under andra världskriget som DC-3 fick sin storhet, då behovet av snabba transporter ökade enormt. US Army Air Forces mönstrade in nästan alla civila DC-3 samt alla flygplan som då var under produktion. De fick benämningarna C-48, C-49, C-50, C-51 och C-52. En militär version med lastdörr, förstärkt golv, förstärkta vingar och med ökad max startvikt fick beteckningen C-47. Den versionen blev den i särklass mest tillverkade. Den militära passagerarversionen i sin tur blev C-53. RAF och RCAF benämnde flygplanet Dakota. DC-3 i alla dess varianter användes av de allierade i kriget på samtliga krigsskådeplatser, samt av Japan, som redan före kriget fått licens att bygga planet under namnet Showa L2D. Sovjetunionen licenstillverkade flygplanet men med ett sovjetiskt motoralternativ benämnt Lisunov Li-2. 

  En C-47 kunde, om nödvändigt, bogsera upp till tre fullastade lastglidflygplan samtidigt. Under Koreakriget byggdes ett antal DC-3 om till gunships, vilka var utrustade med ett antal kraftiga kanoner. Totalt tillverkades 455 civila DC-3 plus ytterligare 10 174 i olika militära utföranden i USA. Forskning i sovjetiska arkiv på senare år har visat att upp till 7 – 8 000 Li-2 kan ha tillverkats där.

  1951 så granskade amerikanska flottan Douglas Super DC-3 (USAF YC-47F) och slutligen beställde 98st C-117 (USN designation R4D). Jämfört med DC-3 / C-47 så hade C-117 nya vingspetsar, en förlängd flygkropp, en ny bakdel men ny fena och nya R-1820-80-motorer. 1962 designades den om ytterligare och den R4D-8 blev C-117D. Amerikanske flottan och marines använde den flygplanstypen ända fram till 1990-talet.

  Detta flygplan har jag velat se sedan första gången vi var på Island, men olika omständigheter som tid och väder har förhindrat det. Fjärde gången gillt då. Det ligger 2,5 timmars körtid från Reykjavik och sedan 1 timmes vandrin över en stenöken. Det brukar alltid var mycket turister där så min plan var att ta flera bilder från samma plats med stativ och på så sätt kunna få alla delar på någon bild fri från turister och därmed kunna pussla ihop en turistfri bild. Nu hade vi lite tur för just när vi kom fram så var det inte mycket folk alls och jag kunde ta bilder runt hela flygplanet utan några turister i bilden.

  Snart kom ett brudpar dit och var maximalt i vägen för alla andra. Jag tog några bilder där de var med ändå, inte med tanke på att de skulle vara med utan mer att jag kunde rediera bort dem sedan. Men en bild blev intressant med bruden kvar, denna bild. Fästmannen störde i bilden så han försvann spårlöst i Photoshop och kvar är en ensam brud med ett intressant ansiktsuttryck. Hon ser lite skärrad ut intill det kraschade planet, vilket ger mervärde till bilden. Har du tid och möjlighet så är bilden värd att se i full upplösning på en stor skärm. Jag tackar för en "frivillig" modell som gav mig denna bild. Jag tog bilden på stativ och 1/20s så hon har lite rörelseoskärpa på sig och jag är glad att det blev så för det ger liv i bilden. Som sagt det så var det meningen att de båda skulle redigeras bort.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 64mm, f/11, 1/20s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Canon RF 85/1,2 L USM

  Test

  Nu släpper vi vårt test av Canons porträttobjektiv med RF-fattning, Canon RF 85/1,2 L USM.

  Mats skriver: Äntligen har Canon kommit med en riktigt ljusstark 85mm-optik även för RF-formatet. Vi är vana vid att 85:or presterar mycket bra optisk. Canon slår dock på stora trumman och menar helt enkelt att detta är det mest högupplösande Canon-objektivet hittills - vilket säger en hel del!

  Den relativt långa brännvidden, tillsammans med ljusstyrkan och en bländarkonstruktion med 9 st avrundade lameller möjliggör tillsammans en mycket mjuk och behaglig teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh).

  Läs hela testet här: Canon RF 85/1,2 L USM

 • Nyhet: Garmin GPSMAP 66i

  Nyhet

  Garmins GPSMAP-serie är populär och en väl beprövad modell så en nyhet är välkommen! GPSMAP 66i har inreach-funktion inbyggt och frågan är vad det betyder? Navigationsdelen finns redan i syskonmodeller men den här nyheten har något annat som gör den intressant...

  GPSMAP 66i har även nödsändare inbyggd. InReach-delen (Garmins nödsändarprodukter) finns i 66i vilket gör den väldigt komplett för alla äventyrare och friluftsmänniskor. Med Garmins abonnemang kan du kontakta dina nära & kära vart du än befinner dig och andra kan följa dig via LiveTrack och Iridium-satellitsystemet. IPX7-klassad för att klara de tuffaste miljöerna. GPSMAP 66i från Garmin är en komplett kommunikations- och navigationsprodukt så läs gärna mer om den hos oss, ring eller maila oss om du har frågor om konceptet och beställ den på vår hemsida!

  Läs mer här: GARMIN GPSMAP 66i InReach

 • Fotohistoria: Aires 35 IIIS

  Aires 35 IIIS är mycket välbyggd och mycket gedigen. Bra precision och skön känsla. Vårt exemplar fungerar mekaniskt ganska bra fortfarande.

  Aires börjar sin historia 1949 som Yallu Optical Co., Ltd. och 1950 byter de namn till K.K. Aires Shashinki Seisakusho. Aires tillverkade i huvudsak tvåögda spegelreflexer och mätsökarekameror. Den kamera vi tittar på idag är en Aires IIIs från vår egen samling. Just denna modell verkar sällsynt, då jag hittar ingen till salu någonstans i världen just nu, och nästan ingen information om den heller. Aires IIIL verkar vara mycket vanligare.

  • 1952 Aires Tower reflex
  • 1952 Aires Tower reflex 6x6 Automatic
  • 1952 Airesflex YII
  • 1952 Airesflex YIII
  • 1953 Airesflex
  • 1953 Airesflex U
  • 1954 Airesflex IV
  • 1954 Aires 35
  • 1954 Aires 35 II
  • 1955 Aires Automat
  • 1955 Aires 35 IIA
  • 1956 Aires 35 III
  • 1956 Aires 35 IIIA
  • 1957 Aires Viceroy
  • 1957 Aires 35 IIIB
  • 1957 Aires 35 IIIL
  • 1958 Aires 35 IIIC f2.4/45mm
  • 1958 Aires 35 IIIC f1.9/45mm
  • 1958 Aires 35 IIIS
  • 1958 Aires 35 V with Coral f3.2/35mm, f1.5/45mm, f1.8/45mm, f1.9/45mm and f3.5/100mm interchangeable lenses
  • 1959 Aires 35 IIISA
  • 1959 Aires Penta 35
  • 1959 Aires Viscount (f/1,9)
  • 1959 Aires Viscount (f/2,8)
  • 1960 Aires Ever
  • 1960 Aires M28
  • 1960 Aires Radar-Eye
  • 1960 Aires Reflex 35
  • 1960 Aires Viscount M28
  • 1961 Penta 35 LM
  • 1962 Airesflex Z


  Aires IIIS var en mycket gedigen mätsökarkamera med fast 45/1,8-optik. Den hade en selencell som ljusmätare, den har nu dött. Slutaren var en Sikosha SLV centralslutare med 1/500s-1s + B. Slutare fungerar men troligen så är tiderna så exakta längre. Den fembladiga bländaren löper fint och ingen olja på bladen, f/1,8 - f/16. Närgränsen är 0,8m.

  Aires 35-V som var deras toppmodell och den som skulle konkurrera med Contax och Leica kom 4 år för sent och redan 1959 släpper Nikon sin F och fotovärlden skakas om igen och förändras nu för alltid. Det blev spiken i kistan för Aires och de gick i konkurs kring 1962.

  Du kan se 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Aires kameror hör hemma i en kamerasamling. Det är svårt att bedöma värdet på en Aires 35 IIIs. Vi kan inte hitta några till salu alls, men de borde ligga kring 500kr - 1000kr.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Olympus lanserar och uppdaterar!

  Nyhet

  Nu på morgonen lanserar Olympus en ny telekonverter samt en mjukvaruuppdatering till E-M1 Mark II.

  MC-20 är en 2x telekonverter som passar på M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO, 40-150mm F2.8 PRO samt den nya ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO som är under utveckling. Konvertern levereras i början av juli och kostar 4790:-

  Läs mer om den här: Olympus MC-20, telekonverter 2,0x

  E-M1 Mark II får en mjukvaruuppdatering, version 3.0. Närgränsen för bättras med 40-150mm 1:2.8 PRO och 300mm 1:4.0 IS PRO med och utan nya konvertern. Autofokusprestandan ska även få en hel del förbättringar i snabbhet och träffsäkerhet i dåliga ljusförhållanden. Focusstacking har lagts till för att sammanställa upp till 999 bilder som tagits med fokusgaffling, detta görs i gratisprogrammet, Olympus Workspace.

  Läs mer om: Olympus E-M1 Mark II kamerahus

 • Test: Manfrotto Rullväska Spin-55

  Test

  Manfrotto Pro Light Reloader Spin-55 är en rullväska utvecklad för professionella fotografer och videografer som reser mycket med sin kamerautrustning. Spin-55 följer internationellt godkänd storlek för kabinbagage.

  Mats skriver: Spin-55 rymmer exempelvis en professionell DSLR-kamera med ett monterat 70-200/2,8, ett andra DSLR-hus, en blixt och några objektiv till, eller en videokamera med lämpliga tillbehör. Väskan kan skräddarsys för att passa utrustningen tack vare väggavdelare som man enkelt kan möblera om som man vill.

  Läs hela testet här: Manfrotto Rullväska Pro Light Reloader Spin-55 test

 • Tävling: Sommartävling 2019

  Vi vill påminna om sommartävlingen 2019 med temat Sverige och en fri tolkning av temat för dig som fotograf och tävlande. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att vinna bland priser värde ca 45000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är Sverige och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Inga bidrag delas till tredje part. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på Sony eller CyberPhoto får ej delta. Förstapris är ett Sony A7 III kamerahus, andrapris ett A6500 kamerahus och som tredjepris vinner man en Sony RX100 VI. Totalt värde ca 45000kr.  Tävlingsperiod 1 maj - 31 juli 2019.

 • Drönarsöndag: Marocko

  Tre fotografer står till höger i bild, en säger att wow, det ser ut som Marocko eller någon öken. Nu behöll vi stenar och fotografer till höger i bilden för att få lite perspektiv på det hela. Eftersom liner drar åt alla håll så gick det inte att få en riktigt behaglig beskärning, men naturen är inte alltid vinkelrät.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro 2.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Gapa stort!

  Denna stock har murknat på insidan men grenarna har klarat sig vilket plötsligt ger en insikt om hur grenarna växer inuti trädet. Vi ser ju som alltid utsidan av ett träd. Intressant och det blev också en rolig bild. Jag kanske borde kallat bilden för Nagini.

  Nagini är ormen i Harry Potter ifall någon undrar. Jag läste alla Harry Potterböckerna högt för barnen när de var yngre.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 32mm, f/11, 1/15s och ISO 100.

  Jag tog flera bilder och la ihop dem som HDR i Lightroom. Det är tre bilder i detta inlägg. Om du inte vill vänta tills de bläddrar så kan du trycka på prickarna under bilden. Bild 2 visar "behind the scenes" hur bilden togs. Stativet är ett Uniqball IQ3P 36.4 och kulleden en Uniqball UBH 45X-1. Remmen är en OP/Tech Pro Strap 3/8". Bild 3 visar stammen på lite närmare håll.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Viltrox PFU RBMH 85/1.8 STM till Fujiilm XF

  Test

  Mats har nu testat Viltrox första objektiv med autofokus och han är glatt överraskad. Den är skarp, snabb och mycket prisvärd för dig med en Fujifilmkamera!

  Mats skriver: Viltrox tredje egentillverkade objektiv. Denna gång handlar det om ett 85mm F1,8 objektiv med autofokusfunktion till Fujifilm XF. Objektivet är till större del tillverkat av metall och använder sig av en tyst och snabb STM autofokusmotor. På största bländaröppning är skärpan klart godkänd, och faktiskt till större del av bilden än normalt i den här klassen. Från f/4 till f/8 blir det knivskarpt över i stort sett hela bilden. Förvånansvärt bra skärpa för sin prisklass.

  Läs hela testet här: Viltrox PFU RBMH 85/1.8 STM till Fujiilm XF test

 • Fotohistoria: Filius

  Filius är en mycket kompakt och billig kamera från Tyskland . De tillverkades omkring 1954 av företaget Isoplast.

  Filius är latin och betyder son. Filius var en billig och enkel plastkamera. Den använde Filius-film eller 828-film som gav 30x40mm negativ. Kameran tillverkades av Isopplast GmbH i Bad Godesberg, som ligger strax utanför Bonn i Tyskland.

  Detta är en udda kamera och just därför kändes det kul att ge den lite uppmärksamhet även här. Alla som ser den i verkligheten säger antingen "vad söööt!" eller "äre det där en riktig kamera?". Den ser ut som en leksak eller som att den ska spruta vatten. Den väger nästan ingenting och är nästan helt av plast. Den har en enda slutartid och en f/11 Meniscusoptik. Det påstås att denna kamera är en kopia av Photo-ette som tillverkades av Victory Manufacturing Company of Chicago. 

  Värdet vaierar stort. Självklart lite på version och skick men också på efterfrågan. De ligger ofta kring 1000kr, ibland upp till 1500kr, men de finns också osålda för 300kr. Vi betalade hela 49kr för vårt exemplar på en auktion. En kul kamera att ha i samlingen men man ska nog inte betala mycket mer än kring 200kr för en sådan.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Test: Samyang MF 14/2,8 RF, för Canon EOS R

  Test

  Samyangs populäraste objektiv är deras 14/2,8 och nu har vi testat den nyaste versionen med Canon RF fattning. Allting har förbättrats med denna version och den behåller samma prisvärda karaktär.

  Mats skriver: Samyang släpper sina två första objektiv till Canons och Nikons spegelfria fullformatssystem, till en början en 14/2,8 ultravidvinkel och en 85/1,4 med RF-och Z-fattning. Som brukligt för Samyang handlar dessa om manuellt fokuserad optik till mycket attraktivt pris och med hög optisk prestanda. En högkvalitativ, raktecknande ultravidvinkel är ett perfekt verktyg för arkitekturbilder, interiörfoto, landskapsbilder, astrobilder eller när man vill nå udda vinklar och perspektiv, t ex inom actionsport.

  Läs hela testet här: Samyang MF 14/2,8 RF, för Canon EOS R

 • Nyhet: Bushnell Equinox 6x50 Z2 Mono

  Nyhet

  En helt ny version av mörkerkikaren Equinox från Bushnell har lanserats och det är ännu en pryl som vi gillar och som behövs när det snart vänder och blir mörkare (låter hemskt att säga!). Vi har testat flera produkter från Bushnell genom åren och kvaliteten är mycket hög på dessa mörkerkikare...

  Skillnaden mot andra modeller är att den har WiFi och möjligheten att  streama till en smartphone vilket möjliggör att man kan livesända eller visa video för andra i närheten. Riktigt cool feature och något som kommer att göra produkten mycket roligare och användningsområdet mycket bredare. Läs mer och beställ den hos oss via länken nedan redan nu!

  Läs mer här: Bushnell Equinox 6x50 Z2 Mono

 • Sony lanserar 200-600mm och 600mm f/4

  Nyhet

  Sony lanserar två nya objektiv idag, Sony FE 200-600 F5.6-6.3 G OSS och FE 600mm F4 GM OSS. Två långa objektiv som är anpassade för djur, fåglar och sport.

  Sony FE 200-600 F5.6-6.3 G OSS är en långzoom som är kalibrerad för snabba motiv, långt bort. Detta är Sonys alternativ av den mycket populära 200-500 från Nikon som är en favorit bland de flesta fågel och sportfotografer. Objektivet har Sonys nyaste, kraftfulla Direct Drive SSM autofokussystem vilket tillsammans med de nyaste kamerorna får en extremt snabb och precision i fokusen.

  Utöver den fina autofokusen så har objektivet fem ED-glas och ett asfäriskt element i en ny orientering som minimerar kromatisk aberration. En 11-bladig bländare ser till att bakrundsoskärpan är av högsta kvalitet. På kroppen av objektivet finns det tre programbara knappar som är förinställda till att hålla fokus. Objektivet är självklart våderskyddat och har fluorin beläggning på frontelementet för att minimera smuts och fingeravtryck.

  Sony FE 200-600 F5.6-6.3 G OSS kosta 23 490:- och beräknas att levereras i juli!

  Läs mer och beställ här: Sony FE 200-600/5,6-6,3 G OSS, för E-fattning

  Sony lanserar även FE 600mm F4 GM OSS som är deras största, dyraste objektiv någonsin på hela 600mm med bländare f/4. Ett perfekt verktyg för att fota vilda djur, fåglar eller sport. Objektivet klarar av att behålla full fokus tillsammans med Sony A9 20bilder/s vilket tidigare inte varit möjligt med något liknande objektiv. Det innehåller två linjära autofokusmotorer för att hinna flytta allt det tunga glaset så snabbt som möjligt. 

  Inbyggd optisk bildstabilisering hjälper dig minska rörelseoskärpan och på objektivets yttre finns fyra programbara knappar. Det är självklart vädertätat och även detta har fluorinbelagt frontelement för att minimera smuts och fingeravtryck. Längst bak finns det ett insticksfilter som går att bytas ut till ett polarisationsfilter, detta går att vrida till önskad polarisering när den är installerad i objektivet. Båda objektiven fungerar klockrent med Sony 1,4x och 2x telekonvertrar.

  Sony FE 600mm F4 GM OSS kostar 154 900:- och beräknas att levereras i juli!

  Läs mer och beställ här: Sony FE 600/4 GM OSS, E-fattning​

 • Casio lanserar!

  Nyhet

  Vare sig om du är ute med kameran i berg, skog och mark, tar en löprunda eller fiskar så kan Casios nya smartklocka hjälpa dig.

  Casio Pro Trek Smart är en smartklocka med inbyggd GPS och kartor som går att använda i offlineläge. Casio har verkligen inte sparat på krutet när det gäller denna klocka. Oavsett om du vill märka ut dina kantarellställen, se när fisken nappar, få en förvarning om de bästa surfvågorna eller bestiga Mount Everest så är det din bästa kompankon på armen.

  Klockan kommer i tre färge, Svart, Blå eller Orange. Första leverans beräknas denna vecka så beställ din redan nu så får du den direkt!

  Läs mer: Casio PRO TREK SMART WSD-F30-BKAAE

 • Drönarsöndag: Oktagon

  Det är ju inte första kyrkan som dyker upp i vår serie Drönarsöndag, och förmodligen inte den sista heller. Här en kyrka i en spännande åttkantig form. Lägg även märke till omkringliggande stenmur som går i samma form.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro 2.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Högakustenbron

  Dimma behöver inte vara ett problem, den kan också bidra till en bild.

  Mina tankar förs till både Sagan om ringen och till Tron när jag ser denna bild. I övrigt måste jag säga att Fujifilm 250/4 är en fantastiskt bra optik. Denna bild är kraftigt delförstorad.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 250/4 R LM OIS WR, f/4, 1/350s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Panasonic Lumix DC-G90

  Test

  Panasonics Lumix G-serie har mycket bra prestanda till lågt pris och är samtidigt liten och nätt. Nu släpper vi vårt test på den senaste modellen Panasonic Lumix DC-G90. En mycket trevligt kamera som filmar och fotar i hög kvalitet!

  Mats skriver: Uppföljaren till G80 har en mer högupplöst bildsensor på 20 MP, stöd för den effektiva bildstabiliseringen Dual I.S. 2, DFD-autofokussystem med mycket kort responstid, snabb seriebildtagning, OLED-sökare och vinklingsbar OLED-skärm med touch-funktion. Även på videosidan är den mycket högpresterande med bl a filmning i 4K/30p/25p (upp till 4:2:0, 8-bitar, 100 Mbps), inbyggt V-log L, mikrofoningång och hörlursuttag.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix DC-G90 kamerahus test

 • Fotohistoria: Ricoh Super 44

  En smidig spegelreflexkamera som tar 127-film. Känslan och kvaliteten är riktigt hög med tanke på att detta var en budgetkamera på sin tid..

  Ricoh grundades av Riken Zaibatsu 6 February 1936 som Riken Sensitized Paper (理研感光紙 Riken Kankōshi). Vad vi kan förstå så var Riken ett stort forskningsinstitut och Zaibatsu betyder ett företag som ligger under det japanska kejsardömet.

  Hur som helst är det en trevlig liten tvåögd spegelreflexkamera vi ska titta på idag. En Ricoh Super 44. Den lanserades 1958 och en grov gissning är att mellan 10000 och 15000 kameror byggdes. Slutaren är en Citizen MV som ger 1/400s - 1s + B. Senare modeller verkar ha Citizen MX slutare. Den fungerar fortfarande på vårt exemplar även om långtidsverket självklart kärvar lite. Optiken är en Riken 60/3,5 med hela 10 bländarblad, dock bara med 3 linselement. Lite oväntat och långt före sin tid så har den blixtsko med synk-kontakter.

  Ricoh Super 44 var bland de absolut billigaste TLR på marknaden när den släpptes, men det känns ändå inte som att de sparat på varken kvalitet eller funktioner. Mycket på kameran känns både genomtänkt och påkostat, som att filmhållaren fjädrar ut när du öppnar bakstycket, det känns som en lyxig detalj. Ricoh Super 44 använde 127-film och förutom den självklara fördelen med att man kunde bygga kamerorna betydligt smidigare än med 120-film, var att man kunde fotografera med diafilm och så kallade super-slides, 4x4cm diabilder, som man kunde visa i en vanlig småbildsprojektor.

  Denna kamera har en smart funktion som är lite svår att förklara. När du fäller upp ljusschaktet så märker du att det finns utskurna hörn i topplocket, som nu när ljusschaktet är uppfällt, är riktat framåt. Sökaren har en inbyggd lupp som ligger på sökarens baksida och har gångjärn i överkant. Vill du använda den så vik bara dit den över mattskivan. Men nu till det kluriga. När du vikt bort luppen så är det en sökaröppning på ljusschaktets baksida. Tanken är att du ska titta med båda ögonen samtidigt. Ett fritt, och det andra genom den utskurna sökaröppningen och med det ögat så ser du de utskurna hörnen på ljusschaktets topp, som nu är framåtriktat. Resultatet blir att dina ögon lägger ihop den fria sikten med ljusramar och du kan se verkligheten fast med ljusramar.

  Jag blev förvånad över hur välbyggd den var, det är ju ändå en budgetkamera. Det är en snygg och trevlig kamera att ha i en samling. Värdet ligger allt från 400kr upp till 2500kr, men det brukar gå att få tag i dem för omkring 500kr.

  Du kan se 8 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

  /Thomas

 • PhotoExpo - föranmälan är öppen

  Vi är oerhört peppade för höstens mässa och vi hoppas att du kommer och besöker oss den 26 oktober. Nu är föranmälan öppen där du kan berätta lite mer om vad du arbetar med och vad du vill se på plats.

  Årets PhotoExpo kommer att bjuda på en hel del nyheter och god inspiration för dig som är intresserad av att skapa foto och film. Vi är så glada för föreläsarna som redan har tackat ja till att medverka. Staffan Widstrand - en av världens mest inflytelserika naturfotografer, Moderskeppet - hela Sveriges utbildningsportal för kreativa och Bingo Rimér - entreprenör, fotograf och influencer.

  Temat för i år är inspiration och utbildning och vi tar tacksamt emot dina tankar kring vad vi ska erbjuda dig som besökare. När du föranmäler dig så kan du också vara med och tävla om en av tre årsprenumerationer på utbildningsportalen Moderskeppet! Värde 1399:-/st. 

  Här hittar du anmälan: PhotoExpo info och föranmälan

  PhotoExpo 2019 i Umeå hålls på Nolia.
  26 oktober kl 10-16.
  Fri entré!

 • Test: Canon EOS 250D

  Test

  Idag släpper vi vårt test på nya Canon EOS 250D, en instegskamera som passar både nybörjare men också till en erfaren fotograf som behöver en mindre kamera till hands.

  Mats skriver: Efterträdaren till EOS 200D är Canons minsta DSLR-kamera hittills, och enligt Canon är det också världens lättaste spegelreflexkamera med APS-C-sensor och en rörlig LCD-skärm. Förutom att den är lätt och smidig har den även fått en del nyheter vad gäller design och funktion. Den tydligaste nyheten är möjlighet till filmning i 4K-upplösning. Förutom det har kameran en ny processor och ett omarbetat autofokussystem, som bland annat erbjuder ögonigenkänning och spot AF i live view-läge, som tillåter dig fokusera på valfri plats i bilden.

  Läs hela testet här: Canon EOS 250D hus, svart + EF-S 18-55/3,5-5,6 IS STM

 • Tävling: Sommartävling 2019

  Vi vill påminna om sommartävlingen 2019 med temat Sverige och en fri tolkning av temat för dig som fotograf och tävlande. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att vinna bland priser värde ca 45000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är Sverige och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Inga bidrag delas till tredje part. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på Sony eller CyberPhoto får ej delta. Förstapris är ett Sony A7 III kamerahus, andrapris ett A6500 kamerahus och som tredjepris vinner man en Sony RX100 VI. Totalt värde ca 45000kr.  Tävlingsperiod 1 maj - 31 juli 2019.

 • Drönarsöndag: Åkersorkar

  DJI Mavic Pro 2 går förhållandevis tyst vilket gör att älgar inte bryr så mycket över att något surrar lite i luften. Bilden är tagen i skymningen, en stund efter att solen har gått ner.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro 2.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Norrland

  Det finns något med denna bild som väcker djupa norrländska känslor hos mig.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4 R LM WR, f/10, 1/15s och ISO 100. Bilden är tagen på stativ och jag tog tre olika exponeringar som Lightroom fick sätta ihop till en HDR-bild. Inte overkill utan bara för att tackla de värsta kontrasterna.

  Bilden är tagen i närheten av Umeå men ger en härlig fjällkänsla, trots att inga fjäll finns i bilden. När jag såg denna plats så kände jag det helt nödvändigt att ta en bild. Även om känslan att vara där inte riktigt kan förmedlas, och säkert inte alla som uppskattar en så lugn bild. Det händer inget spännande, det finns inget tydligt huvudmotiv och färgerna är lugna. De flesta bläddrar nog förmodligen bara förbi den, men det måste finnas någon som stannar upp, ser bilden på en stor skärm och kanske förnimmer att detta är en plats där själen läker, och där man blir starkare för varje steg.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas