Fotohistoria: Jupiter-9

Ännu en gammal rysk optik. Nu ska vi se vad som gör Jupiter-9 till en kultoptik. Har den en enastående skärpa? En speciell charm? Helt kass?

Jupiter-9 är en 85 mm f/2 teleoptik som är tillverkad i dåvarande Sovjetunionen. Konstruktionen baseras på Zeiss Sonnar och högst troligt så stal ryssarna ritningarna i efterdyningarna av andra världskriget. Produktionen började 1948 och då kallades objektivet för LC-85 och fanns till både Zorki and Kiev. Objektivet har 7 linselement i tre grupper och yttersta elementet är av singeltyp. Följande element sitter i två grupper om 3 element vardera. Alla versioner av detta objektiv har antireflexbehandling. De är dock väldigt känsliga för motljus. Från början tillverkades de av LZOS-fabriken i Lytkarino. De hade då M39-gänga och senare M42. Jupiter-9 tillverkades framöver också i Arsenal-fabriken i Kiev, Ukraina. Då för Kiev mätsökarkameror med Kiev/Contax bajonettfattning och senare även för Kiev Automat spegelreflexkameror med dess egen fattning, och den versionen hade ingen bländarring då det styrdes från kameran. Det finns också en udda version till Narciss kompakta kameror som använde 16mm film och hade M24 gängfattning. De tidigaste versionerna av Jupiter-9 var i polerad aluminium. Senare versioner var svarta. De för mätsökarkameror hade en närgräns på 1,15m, medan de med M42 för Zenit systemkameorr hade en närgräns på 0,8m.

Klicka här för att se test och bilder >>

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.