Bloggpost

2019-03-14

Fotohistoria: Certo Dollina

Det är nog inte många som hört talas om Certo Kamera Werk, men de var framgångsrika kameratillverkare under lång tid.

Historien börjar redan 1902 när Alfred Lippert och Karl Peppel grundar företaget i Johannstadt som ligger nära Dresden. Jag veet inte om du har lagt märke till att många tyska kameratillverkare var placerade i Dresden innan andra världskriget. Redan 1905 var de tvungna att flytta till större lokaler och nu hamnade de i Großzschachwitz. Ungefär samtidigt börjde de använda namnet Certo. Det namnet kommer från latinets certo som betyder säker. 

Den kamera du ser på bilden kommer från vår egen samlling och är en Certo Dollina 0 från 1938. Detta var en enklare modell med ljussvagare optik och ingen mätsökare. Objektivet på vårt exemplar är en Anastigmat Kafotar 5cm f/4,5. En enkel optik med tre linser. Denna modell fanns med två olika objektiv och fyra oika slutare. Detta exemplar klarar 1/25-1/100s samt B och T. Efter alla dessa år, 81 år för att vara exakt, så fungerar slutaren fortfarande. Det är faktiskt imponerande. Lägg även märke till den Art Deco-inspirerade frontplåten runt objektivet.

Under andra världskriget så gömde de tillverkningsmaskiner hemma hos lojala medarbetare och efter kriget kunde de ta upp tillverkningen utan större problem. Tyvärr så befann de sig nu under sovjetiskt styre och tillverkade cigarettmaskiner. Certo registreades som privat företag och de började tillverka kameror igen. 1968 införlivades Certo i VEB Pentacon Dresden. Pentacon använde namnet Certo till billiga plastkameror under 1970-talet men slutade använda namnet 1982. Pentacon gick i förlust hela 1980-talet och efter Sovjetunionens fall så till slut upplöstes Pentacon 1991.

Certo tillverkade bra kameror av bra kvalitet. Om de är poplulära som samlarkameror är svårtr att säga för de flesta känner inte till Certo och de få samlare som riktat in sig på Certo är väldigt hängivna.

/Thomas