Fotohistoria: Aires Penta 35

Den tredje Aireskameran har nu landat i vårt museum. Denna gång en Aires Penta 35.

Aires börjar sin historia 1949 som Yallu Optical Co., Ltd. och 1950 byter de namn till K.K. Aires Shashinki Seisakusho. Aires tillverkade i huvudsak tvåögda spegelreflexer och mätsökarekameror. Den kamera vi tittar på idag är en Aires Penta 35 från vår egen samling.

Aires Penta 35 är en spegelreflexkamera från 1959 med en fast Q Coral 50/2,8 optik. Det fanns både vidvinkelkonverter och telekonvertter till den som gav 36mm, respektive 90mm. Dessa monterades framför optiken. Kameran har en inbyggd Seikosha SLV centralslutare som sitter i optikdelen. Kameran saknar helt ljusmätare. Slutaren jobbar från 1/500s ner till 1s + B. Aires Penta 35 hade en kort tid på markanden då den lades ned redan 1960. Sökaren har en mattskiva med fresnelloins och skärpeinställningen sker med mikroprismor. Sista modellerna kan ha haft snittbild. Aires ersatte Penta 35 1961 med en version av Penta 35 som hade namnet Aires Penta 35 LM, där LM står för Light Meter, dvs LjusMätare, den hade en  ljusmätare av selentyp och den släpptes då strax innan Aires gick i konkurs 1962. För övrigt så såldes Aires Penta 35 som Aires Reflex i Storbritannien och den döptes sedan om till Aires Ever, men det ska ha varit samma konstruktion.

Aires Penta 35 saknar automatiskt återgående spegel så spegeln fälls tillbaka i samband med att du drar fram filmen och spänner slutaren.

Du kan se 11 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

Aires kameror hör hemma i en kamerasamling. Aires Penta 35 verkar inte helt vanliga, just nu hittar jag bara två till salu. En för 1600kr och en för 4500kr. De lär inte få dem sålda för de summorna. Även om Aires Penta 35 är på många sätt en fin kamera så har den fast optik och det gör den mindre åtråvärd. Kanske är värd kring 500-1000kr. Vill du läsa mer om Aires så skriv Aires i bloggens sökruta.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas