Bloggpost

2019-01-05

X-files: Galet

Här går jag helt bananas och nyttjar objektivets "dåliga" egenskaper till dess fördel. Det handlar verkligen inte om teknisk perfektion, det handlar om charm. Bildupplevaren sa: Wow vad härlig bild!, medan bildanalyseraren sa: Usch, så fruktansvärt!. Vilken typ är du? Finns inget rätt eller fel i detta, vi är alla olika, med olika smak.

Ibland vill man ha teknisk perfektion i en bild, andra gånger vill man uppnå en känsla i en bild där man utnyttjar ett objektivs speciella egenskaper för att skapa en sådan bild man är ute efter. Självklart kan man få bilder med fin känsla med objektiv som är tekniskt fulländade. Vad jag menar är att ibland vill man som fotograf få resultat där det egentligen blir tekniskt dåligt men rent konstnärligt vackert.

Ett bra exempel är vinjettering. I en objektivtest så blir det minus för ett objektiv som vinjetterar. Personligen så lägger jag ofta till vinjettering i mina bilder som är tagna med tekniskt fulländade objektiv. Många gånger så använder jag småbildsoptik på mellanformatssensor där det ibland kan vinjettera rätt rejält, men på många bilder så bidrar det till det intryck som jag vill ha i bilden.

Hur som helst så är denna bild tagen med Fujifilm GFX + Helios-40-2 85/1,5 på f/1,5.

Se bilden i full upplösning >> 

Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

/Thomas