Fotohistoria: Lumiere

Lådkameror finns i drivor och de flesta av dem har inget större värde, men det finns de som sticker ut och ändå är intressanta. Lumiere Scoutbox är en av dem och därför ska den få lite uppmärksamhet nu.

Jag tror att många sammanknippar namnet Lumiére med foto på något sätt, långt bak i huvudet, Men exakt hur är en brba fråga. Kanskenåt med film och ljus, vilket är helt korrekt, men aaktum är att Lumiere också tillverkade massor av kameramodeller. Så låt oss grotta ner oss i fotografins riktigt tidiga historia.

Auguste Lumière föddes 1862 och Louis Lumière föddes 1864 i Besançon i Frankrike. Deras far tillverkade fotografiska plåtar och det gick rätt knaggligt. Dessa bröder automatiserade tillverkningen och företaget gick bättre och 1884 hade de 12 anställda. 1892 pensionerades deras fart och bröderna började skapa rörliga bilder och senare presenterade de en filmkamera och de tog även patent på filmperforering. De utvecklade senare också första praktiska färgfilmsprocessen, Lumiére Autochrome. Dessa bröder är skaparna av den moderna rörliga filmen. Även om rörlig film funnits tidigare så lyckades bröderna med att förbättra bildkvaliteten rejält och de lyckades även projicera filmen mot en vit vägg. Något som krävde både en stabil bild och ett starkt ljus.

På 1920-talet var de det största producenten av fotografiska artiklar i Europa. De tillverkade stillbildskameror från slutet av 1920-talet fram till 1961. Lumiére tillverkade många olika typer av kameror får olika typer av film. De tillverkade ihopfällbara kameror, lådkameror, stereokkameror, tvåögda spegelreflexkameorr och mätsökarkameror. Flera modeller använde 620-film. Kort sagt så är det en film som har samma höjd och bredd som 120-film men de har en annan spole. Vi kommer att återkomma i vår serie fotohistoria med mer detaljer kring 620-filmen, jag tror vi tar det redan nästa vecka. Lumiére hade också en eget filmformat för deras Eljy-serie. Negativformatet var 24x36. Det såldes kameror med namnet Lumiére även på 1970-talet men dessa var varken konstruerade eller tillverkade av Lumiére. 

Senare så slogs de samma med brittiska Ilford, och Ilford i sin tur gick i konkurs 2004. De hade ett helt gäng kameramodeller där de använde samma namn till olika modeller och gav olika namn till nästan likadana modeller. Detta gör det svårt att få en klar bild över deras modellstrategi. Det hade kring 120 olika modeller och det för mycket tid och plats att lista alla dessa här. 

Sista kameran som använde namnet Lumiére var en Cosina systemkamera med namnet Lumiére TLC från 1970.

Den kamera du ser på bilden kommer från vår egen samling. En Lumierekamera ligger ofta kring 50-500kr beroende på modell och skick. Vårt exemplar är från 1951, och som faktiskt fungerar perfekt, betalade vi 188kr för och den modellen ligger normalt kring 300kr.

Du kan se sju bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.