Fotohistoria: Weist

Förmodligen en del av svensk fotohistoria...

Vi har en Weist SL 35 och en 135L i vår samling och ett gäng Weist objektiv. Vi har forskat runt men det finns nästan ingen information alls om kamerorna. Vi vet att 1943 ändrades svenska företaget Forsner, Nerliens & Stölten AB till FNS Foto AB och ca 1965 införlivades Fritz Weist & Co och företaget fick heta FNS Weist AB. 1976 så splittrades företaget på grund av dålig lönsamhet. FNS Foto AB gick i konkurs 1979 och avregistrerades helt 1986. 

Kanske FNS Weist köpte noname-kameror och sålde under eget namn. Det var ju verkligen inte ovanligt på den tiden. 

Vi kan berätta att den till synes enkla Weist SL-35 är byggd som en stridsvagn. Gediget och bra byggd. Självutlösare som fäller upp spegeln, möjlighet till dubbelexponering, inbyggd ljusmätare och möjlighet till dubbelexponering. Vertikal metallridåslutare. M42 objektivgänga. Det mest imponerande av allt är att vårat exemplar fungerar perfekt. Till och med långtidsverket fungerar felfritt. Noname-kameror brukar vara bristfälliga i konstruktionen men denna verkar vara som en Kalashnikov. 

Vissa på nätet gissar på Carena som tillverkare av Weist SL-35 men Carena köpte ju också kameror från andra tillverkare och satte eget namn på. Carena köpte kameror från både Petri och Cosina. Så kanske det kan vara Ricoh som tillverkade Weist. Vi forskade vidare och efter en hel del googlande så hittade vi en modell som faktiskt motsvarar Weist SL-35 i minsta detalj, nämligen Chinon CX och då kan vi åldersbestämma denna kamera till 1974. Denna modell såldes i USA även som Argus CR-2 och Ansco L-CX. Då var det lilla mysteriet löst. 

De Weist-objektiv vi har testat har också fungerat mekaniskt men de har lämnat mycket att önska rent optiskt och vi ser att dessa ser likadana ut som Chinon från den tiden. 

Vår lilla Weist 135L fungerar faktiskt också fortfarande. Den är högst troligt tillverkad av Haking i Hong Kong, de som också tillverkade Halina. 

Det finns inget samlarvärde på Weist, inte heller något bruksvärde. Du kan hitta dem på någon loppis för någon tia. Våra Wesit-kameror har följt med när vi köpt in en hög med kameror, så vi har egentligen inte betalat något alls för dem, värde har legat på andra kameror vid inköpen. 

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.