Fotohistoria: Pentacon 50/1,8

Ett 43 år gammalt objektiv från en östtysk billig Praktica. Något mindre upphetsande finns nog inte. Eller?

På en webauktion så ramlade vi över en Praktica LTL3 med ett Pentacon 50/1,8 i absolut nyskick i originalkartong för nästan inga pengar alls. 43 år gammal. Köpte bara som kuriosa i vår samling. Aldrig hade jag trott att jag skulle använda objektivet därifrån. Praktica objektiv har alltid betraktats som undermåliga. De har alltid varit löjligt billiga. De enda som någon brytt sig i var de Prakticaobjektiv som kom från Zeiss Jena. 

Jag blev helt överraskad över vad detta objektiv kunde prestera. Helt klart ett objektiv som kan användas kreativt. Har du tillgång till ett sådant objektiv så rekommenderar jag absolut att att använda det. De är billiga och du kan köpa ett sådant objektiv för 20-200kr beroende på skick och ålder. Jag rekommenderar att köpa ett med antireflexbehandling, det står då MC på frontringen. 

Klicka här för att se hela testen och se bilder tagna med objektivet >> 

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.