Fotohistoria: Bokehparty

Jag gillar en mjuk och krämig bokeh. Men jag gillar också en helt galen bokeh. Allt däremellan ogillas. En grötig och stökig bokeh är hemsk att se. Nu ska vi gå till ytterligheter med helt galen bokeh! 

Jag har testat 6st gamla gluggar i ett alldeles eget bokehparty. Klicka på länken längre ner för att se hela testen. De två vinnarna var: 

Fujinon 55/2,2 är en mästare på bokehbubblor. En billig kit-optik som till stor del är byggd i plast. Den har inte heller Fujis berömda EBC-behandling. Bländarringen är i plast, och fokuseringsringen likaså. De ligger väldigt lågt i pris på begagnadmarknaden. Du får betala typ 50-200kr för ett fungerande exemplar, men kolla så att fokuseringsringen är hel, många har spruckit. Optiken har M42-gänga och bör vara från 70-talet någon gång. 

Zenit Helios-44 58/2. En rysk optik som tillverkades i olika versioner från 1958 till 1992 enligt vissa uppgifter, men 44M-7 kom 1993 så de måste ha fortsatt ett bra tag till. De tillverkades av KMZ, MMZ och Jupiter. Berömd för sin tunnelbokeh. Objektivet är en kopia av Zeiss Biotar 58/2. 

Klicka här för att se hela testen och se bilder tagna med objektiven >> 

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

/Thomas