Fotohistoria: Zessan

Zessan, Chinon, Alpa och Expert. Vad kan de ha gemensamt...

Vi fick med detta objektiv tillsammans med en hel fotoutrustning. Vi såg utseendet och tänkte direkt på Expert och brydde oss inte mera om den. Expert-objektiven var inga höjdare, de var billiga alternativ till originalobjektiv på 70-80-talet. Senare så såg vi att det står Zessan 200/3,5 på den och nyfikenheten tog över. Enda ledtråden var "Lens made in Japan". Ingen av oss hade hört talas om Zessan tidigare. 

Det finns typ ingen information alls om Zessan, inte vad vi kunde hitta i alla fall. Ja, då förutom en japansk kamera med namnet Zessan från 1940. Så vi undersökte närmare vem som skulle kunnat ha tillverkat den och vi fann att denna optik troligen tillverkats av Chinon. Den såldes även under namnet Alpa vilket är sorgligt, då Alpa var ett kvalitetsmärke en gång i tiden. Den såldes, som vi redan sagt, även under namnet Expert här i Sverige. Men vi grävde djupare och fann att detta troligen är en variant av Tamron 200/3,5 av typen CT200. Så den är tillverkad av Tamron eller Chinon. Vi skulle gissa att Chinon köpt konstruktionen av Tamron och sedan tillverkat den själv, med egen look. 

En ointressant optik med ett intressant förflutet. 

En sån här optik har inget egentligt värde, oavsett vad den har för namn. Till vår förvåning så fungerar allt på den. Fokuseringen går mjukt och fint, vilket det sällan gör på en så gammal optik. Bländaren löper perfekt och har ingen olja på sig. Inget mögel. Inget dis. Inget kittsläpp. 

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.