Fotohistoria: Sankyo

Du har nog stött på Sankyo någon gång i ditt liv, vare sig du märkt det eller inte. En gång i tiden tillverkade de filmkameror och projektorer, men också speldosor, både exklusiva och sådana som du hittar i leksaker för barn.

Sankyo betyder "den tredje" men är också en princip i Aikido. 

Det finns flera företag med namnet Sankyo, och ett Sankyo tillverkar pachinkomaskiner, ett Sankyo tillverkar flöjter i silver och guld, ett (Daiichi) Sankyo tillverkar medicin, ett Sankyo som tillverkar kapskivor med diamant, ett Sankyo som tillverkar kemiska preparat, ett Sankyo som tillverkar byggmateriel i aluminium, och ett Sankyo som tillverkar byggnadsställningar. Ett annat Sankyo tillverkade Harley Davidson motorcyklar under licens. Ett ytterligare Sankyo tillverkar pressmaskiner. Tar det aldrig slut? Nej, för det finns ett transportföretag med namnet Sankyo också, och ett som tillverkar typ elmotorer och ett som tillverkar modulbyggnader. Det finns ett Sankyo som tillverkar optiska linselement. Det finns ett annat Sankyo som också tillverkar optik och de sålde produkter under namnet Komura och Chibanon. Så vilket är rätt? 

Det Sankyo som jag isolerat som det företag som tillverkade kameror grundades 1946 som Sankyo Seiki Manufacturing. Idag heter det Nidec Sankyo Corporation, 日本電産サンキョー株式会社 Nihon Densan Sankyō Kabushikigaisha. Nidec Corporation blev största aktieägare i Sankyo 2003. 

Sankyo var enormt stora på filmkameror och projektorer under lång tid, men när videokameror började ta över så försvann hela smalfilmsmarknaden och Sankyo fokuserade på andra grenar istället. 

Som kuriosa kan vi nämna att Nidec Sankyo har haft ett speed skating team sedan 1957 och två av deras medlemmar vann vann medaljer under OS 2010. 

1948 Sankyo har utvecklat en prototyp till speldosa. 
1950 Sankyo börjar tillverka speldosor. 
1957 Sankyo börjar tillverka 8mm filmkameror och projektorer 
1963 Sankyo börjar tillverka bandspelare. 
1968 Sankyo börjar tillverka digitala klockor. 
1971 Sankyo börjar tillverka kortläsare. 
1978 Sankyo börjar tillverka mekanism för kassettdäck 
1979 Sankyo börjar tillverka 2,5" microdisk och direktdrivna motorer för kassettdäck. 
1981 Sankyo börjar tillverka tillverkningsrobotar. 
1982 Sankyo börjar tillverka stegmotorer. 
1985 Sankyo börjar tillverka städrobotar. 
1986 Sankyo börjar tillverka optiska pickuper. 
1988 Sankyo börjar tillverka motorer för videobandspelare. 
1993 Sankyo börjar tillverka robotar för kirurgi. 
1994 Sankyo börjar tillverka luftlagersmotorer för scanners. 
1995 Sankyo börjar tillverka robotar för att hantera LCD-paneler. 
1997 Sankyo börjar tillverka motorer för hårddiskar. 
2001 Sankyo börjar tillverka vattenflödesgeneratorer. 
2002 Sankyo börjar tillverka optiska diffraktionselement. 
2003 Sankyo börjar tillverka optiska pickuper för DVD-spelare. 
2006 Sankyo börjar tillverka objektivstyrning till mobiltelefoner. 
2007 Sankyo börjar tillverka robotar som kan hantera solceller. 
2009 Sankyo börjar tillverka optisk bildstabilisering till mobiltelefoner. 

Den kamera du ser på bilden är en Sankyo 8T från vår egen samling. Det är en dubbelåtta-kamera från 1959 med två utbytbara objektiv som du kan vrida till det objektiv du vill använda. T står för Twin då den har dubbla objektiv. Den fanns också som en 8S med endast ett objektiv, och en 8E med plats för tre objektiv. Undertecknad har en gång i tiden haft kassettdäck STD-3000, skivspelare, receiver SRC-4040 och högtalare från Sankyo. De var riktigt stora på kassettdäck och kassettradio. 

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas