Fotohistoria: Boy

Av alla spännande kameror vi har i vår samling så är det denna simpla kamera som de flesta "icke-fotografer" reagerar över och tycker att den är fin.

Denna kamera heter Bilora Boy 6 och är i Luxus red. Företaget grundades 1909 som Kürbi & Niggeloh Company i Barmen-Rittershausen för att sedan 1911 flytta till Radevormwald. Bilora är ett märke som man främst förknippar med stativ och fototillbehör, men de tillverkade mer än en miljon kameror fram till 1975 när de stängde sin kameratillverkning. Bilora börjar med plastprocesser redan 1961 och det är vad de är stora på i skrivande stund. 1991 la Bilora ner sin tillverkning av stativ. Hela fotodelen skiljdes från moderföretaget och blev till Kuerbi-Otto Toennes GmbH. De säljer idag väskor, blixtar, filter och stativ under namnet Bilora men allt tillverkas i Asien så de använder egentligen bara Bilora-namnet. 

Men tillbaka till vår söta lilla Bilora Boy. Den serien fanns 1949-1960 och vi skulle gissa att vår är från 1950. Objektivet var ett Meniscus, vilket låter som ett lustigt namn i svenska öron i alla fall. Objektivet hade en fast bländare på f/11. Slutartiden var fast på 1/30s. Kameran var tillverkad i bakelit, och använde 127-film och hade ett negativformat på 40x65mm. 

Kameran har ett mycket varierande samlarvärde. Självklart så spelar modell och skick in på priset, men vi skulle säga att värdet på en i fint skick ligger från 100kr upp till 2000kr. Det är ett stort spann i värde och i slutänden så är det väl värdet vad en köpare är beredd på att betala. De röda ligger högre i värde än de svarta. 


Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.