Fotohistoria: APS-C

Vilken sensorstorlek har du på din kamera? Kanske fullformat eller kanske APS-C, men vet du vad APS-C står för?

APS, Advanced Photo System, var ett analogt system som kom 1996 och försvann väldigt fort, redan 2004 la Kodak ner tillverkningen av kameror. Fuji och Kodak la båda ner tillverkningen av film 2012. APS-systemet drunknade helt enkelt i den digitala revolutionen. Idag är det nästan ingen som kommer ihåg APS. Filmen satt i kassetten och du såg aldrig filmen utan du bara stoppade in kassetten i kameran och när den var klar tog du ut kassetten. Efter filmen var framkallad så låg den kvar i kassetten och ville du beställa fler bilder så lämnade du in hela kassetten.

APS hade tre olika bildformat som du kunde välja i kameran. Negativet var 30,2x16,7mm och hade bildförhållandet 16:9, det kallades för H som i High Definition. C för Classic och hade bildförhållandet 3:2, där nyttjades negativet till 25,1x16,7mm. Tredje läget var P för Panorama och där nyttjades 30,2x9,5mm av negativytan.

Bildsensorer kring APS-systemets Classic-läges storlek fick snabbt smeknamnet APS-C-sensor. Även om storleken inte är exakt samma så är det i närheten. APS-C på analog film var som sagt 25,1x16,7 medan de flesta sensor under namnet APS-C-sensor är något mindre. Canon ligger ofta på 22,7x15,1, Fujifilm på 23,5x15,6 och Nikon ofta på 23,7x15,6 för att nämna några exempel.

Den kamera du ser på bilden kommer från vår egen samling. 

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.