Fotohistoria: Helios

Helios. En sovjetisk optik.

Helios som namn kommer från grekiska mytologin och är solguden. 

Det finns massor av Helios-objektiv från Helios-1 till Helios-123, men vi ska fokusera oss enbart på Helios-44 58/2. En rysk optik som tillverkades i olika versioner från 1958 till 1992 enligt vissa uppgifter, men 44M-7 kom 1993 så de måste ha fortsatt ett bra tag till. De tillverkades av KMZ, MMZ och Jupiter. Berömd för sin tunnelbokeh. Objektivet är en kopia av Zeiss Biotar 58/2. Det exemplar vi har borde vara från ungefär 1960. Första versionen hade 13 bländarblad och en närgräns på 0,7m nästa version som hade samma namn är den vi har, med 8 bländarblad och en närgräns på 0,5m. Den optiska konstruktionen av typ Anastigmat med 6 element i 4 grupper. 

Vårat exemplar av Helios-44, som du ser längst till vänster, har ett serienummer som börjar med 0, det ska innebära att den var tillverkad till fabriksledningen, och det i sin tur innebär att det är ett extra bra exemplar. Kvaliteten kan variera en hel del på ryska objektiv. Dessa ligger på 50-500kr, beroende på skicket och var man köper. Man kan göra dessa objektiv ännu mera galna genom att skruva bort frontlinsen och vända på den och skruva fast den. Vi har självklart provat. 

Helios-44M-7 58/2 som du ser i mitten. Även denna är berömd för sin virvelbokeh och ska vara den skarpaste och bästa av Helios 58/2-objektiven. Dessa började tillverkas 1993, så hur kan då serienumret börja på 81? Jo, därför att alldeles för många Helios 44M-7 är fejk. Det är gamla 44M som fått en ny ring som säger 44M-7. Detta är alltså en fejk-7. Så detta är helt klart en Helios 44M från 1981. 44M ligger på 50-500kr, beroende på skicket och var man köper, medan äkta 44M-7 ligger på 400-800kr. Jag kollade lite på en känd auktionssida och det kändes som de flesta var fejk faktiskt. Ska du köpa en 44M-7 så måste serienumret vara över 93 på två första siffrorna gör att den ska vara äkta. Det är ingen garanti att det stämmer men verkar vara ett rätt säkert sätt att veta. Byta frontring är lätt, men att byta delen som har tillverkningsnumret är dyrt och komplicerat, och därför inte lönsamt för skurken att göra på en så pass billig optik. 

Helios-44M-4 som du ser längst till höger är vad den utger sig att vara. Förbättrad på många sätt och med antireflexbehandling. Den virvliga bokehn är kvar så det är samma grundkonstruktion. 

Generellt kan man säga att varje version har förbättrats, bättre upplösning och bättre antireflexbehandling. Men de har inte alltid blivit bättre på bokeh eller charm. 7 är senaste versionen. Nu på lördag, här i bloggen, kommer en bild tagen med Helios-44 + GFX 


Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.