Fotohistoria: Solpaneler

Ricoh har ofta legat i framkant inom teknologi. Ricoh XR-S med solpaneler från 1981 visar på stor uppfinningsrikedom.

Ricoh XR-S är i princip samma kamera som Ricoh XR-7 men med solpaneler. Det är i grunden en relativt enkel men väl fungerande kamera med tekniska data som är fullt tillräcklig men inget spännade heller. 1/1000s-16s, centrumvägd ljusmätning, exp komp +/- 2 steg, ISO 12-3200, självutlösare, nedbländningsknapp, och uttag för trådutlösare. Ricoh XR-S använder Pentax K-bajonett vilket ger tillgång till massor av objektiv.

Det som är spännade med denna kamera är dess solceller. Dessa laddade upp batteriet med namnet Ricoh Battery-S vilket tyvärr inte finns längre men man kan använda vanliga G-13/SR44/LR44/A76 batterier, fast de laddas inte. Laddnimgsfunktionen styrs av en brytare som sitter i batteriutrymme. Kameraväskan till XR-S hade "takluckor" i klar plast som tillät ljus att komma fram till solcellerna även om kamera var i dess beredskapsväska.

Bruksvärdet på denna kamera är inte högt och samlarvärdet är väldigt varierande. Enligt en guide på nätet så ligger en fin på ca 1000kr och en i mint på det dubbla, och en i bruksskick på hälften. Vi betalade 600kr för vårt exemplar som jag skulle säga är i mycket bra skick. Kameran är unik i sitt moderna solcells-tänk att den har en plats i en seriös samling.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.