Fotohistoria: Intressant!

Denna kamera är mycket intressantare än de flesta kan tro...

Vi ropade in en samling kameror på en auktion för 259kr. Det satt en optik som vi var ute efter på en av kamerorna. Bara den optiken är värd minst det dubbla. En Minolta MD 45/2, och vi lär återkomma till den. En av kamerorna som följde med var den du ser på bilden. Men namnlappen har trillat bort på kameran, som i övrigt var i mycket bra skick. 

Normalt skulle vi inte bry oss så mycket i en kamera som tar Instamatic-film, eller 126-film som den heter. Nu fanns det flera punkter på denna kamera som lockade till lite efterforskning. Kameran är riktigt gedigen och av tjock metall på sidor, topp och botten, vilket var första tecknet på att detta inte var en vanlig Instamatic. Den har en Schneider-Kreuznach-optik vilka brukar vara riktigt bra. Under optiken står det Compur, de som tillverkar slutare till Hasselblad. Ok, det verkar vara lite väl seriösa komponenter för en Instamatic. Sedan ser vi att det står Gossen i ljusmätaren som är av Selen-typ. Ännu ett starkt varumärke. Schneider-Kreuznach, Compur och Gossen i samma kamera, då måste den vara tillverkad i Tyskland. 

Det visar sig att objektivet är inskjutbart. Ytterligare en avancerad konstruktion. Den har blixtsko med kontakter och ett PC-uttag för blixtkabel. Det har ju knappt alla systemkameror. Den har stativfäste. Den har till och med gänga i avtryckaren för trådutlösare. Wow! Manuell och mekanisk. Så mycket ingenjörskonst för en 126-kamera. Känns lite orimligt på nåt sätt, men bevisligen har någon på något företag tyckt att detta var en bra idé. 

Med lite mer forskande framgår det att detta är en Kodak Instamatic 500 som tillverkades 1963 till 1965 och detta exemplar är troligen från 1963. 

Vi skulle beräkna samlarvärdet till kring 200-300kr för en i bra skick, även om vi sett dem lite billigare, 100kr, och mycket dyrare, 1675kr. Samlarvärdet är lågt men som kuriosa är den mycket intressant med så många högkvalitetsmärken i sig. 

Bilden är på en Instamatic 500 från vår egen samling. På bilden under till vänster ser du objektivet ihopfällt samt PC-uttaget, du ser också Gossen-loggan i ljusmätarfönstret. På bilden under till höger ser du den udda placeringen av frammatningsarmen samt knappen för att fälla ut objektivet. 

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.