Fotohistoria: Olympus C-2000Z

1999 släpptes Olympus C-2000Z och det var första gången vi var störst i Sverige på en kameramodell

CyberPhoto härstammar från en fotobutik som grundades 1955 och har genom åren aldrig arbetat med postorder förrän 1995, det år då vi lanserade vår första hemsida, och 1999 meddelade Olympus att vi sålde flest C-2000Z av alla i Sverige. Det var en stor överraskning för oss. Vi jobbade hårt och försökte göra vårt allra bästa men vi hade aldrig då kunnat fantisera om att vi skulle vara störst i Sverige på någon kameramodell på den tiden. Idag nästan 20 år senare så är det ett kärt minne. 

Så vi börjar med Olympus C-2000Z. vi har redan skrivit två gånger att den släpptes 1999, den hade en 2,1M pixels sensor, 3x zoom 6,5-19,5mm motsvarande 35-105mm med 2,0-2,8 i ljusstyrka. Den hade genomsiktssökare, precis som en analog kompaktkamera. Den använde SmartMedia minneskort som fanns upp till hisnande 128MB, inte GB utan MB! Detta var en av de bästa kamerorna på marknaden vid den tidpunkten. 

Efterföljaren C-2020Z lanseras år 2000, i stort sett samma chassi och optik men med interna uppgraderingar som helt manuella möjligheter och filmmöjlighet med "hela" 15 sekunder i bästa läget. 

2001 kommer nästa uppgradering som blir C-2040. Den är modernare på alla punkter men stora skillnaden är en ny optik, 3x zoom 7,1-21,3mm motsvarande 40-120mm med 1,8-2,6 i ljusstyrka. Det är den du ser på bilden och den kommer från vår egen kamerasamling. 

C-3000Z, C-3020Z, C-3040Z, C-4000Z, C-4040Z byggde på samma typ av chassi och optik men med högre upplösning, 3M pixel resp 4M pixel. 

Ingen av dessa modeller har något samlarvärde men de kanske kan vara lite kuriosa i en samling. De har inget bruksvärde heller. 

Vi behöver fler kameror till vår serie "Fotohistoria". Har du en kamera över som du vill bli av med eller vill sälja? Vi tar gärna emot kameran istället för att du slänger den. Hör av dig så skickar vi en kolliavi gratis åt dig. Har du en kamera som du vill sälja, så hör av dig om vad du har och vad du vill ha för den. Kontakta oss på thomas@cyberphoto.se! Kanske din kamera dyker upp här i bloggen... 

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.