Fotohistoria: Udda fåglar

Idag ska vi få ett grepp över mer eller mindre okända objektivmärken.

De har funnits många objektivmärken varav många var bara ett namn. Ett företag skapade helt enkelt ett varumärke som de sedan satte på objektiv som tillverkats av någon annan. Du ramlar nog över många av dessa märken på loppisar, Tradera och eBay.

Astron var ett företag som köpte in objektiv lite var stans och satte eget namn på det. De hade ingen egen fabrik. Astron har identifierats som namnbytta Sun, Sigma och det som blev Samyang. Vissa Astron är byggda i Japan och vissa i Korea. Kvaliteten var generellt inte kass men inte speciellt bra heller. Ett billigt märke. De har inget egentligt andrahandsvärde, typ 0-100kr. De har inget samlar värde alls. Den mesta infon om Astron är nog tyvärr sedan länge försvunnen.

Det finns många märken som egentligen har liknande historia och det finns egentligen ingen anledning att gå in i djupet på varje märke. Kenlock, Sears, Flexar, Phenix, Nova, Albinar Erno, Sirius, Mirage, Ozunon, Tou/FiveStar, och Sakar.

Soligor har vi berättat om tidigare och deras objektiv byggdes av Kawanon, Kino, Komine, Sun Optical, Tamron och Tokina.

Elicar, Ozeck och Panagor byggdes av bland annat Komine.

Phenix grundades 1965 är ett kinesiskt statsägt företag och de tillvekar både kameror och objektiv.

Bara för att förvirra lite mer så fanns det även Phoenix objektiv. De var högst troligt tillverkade av Cosina.

Revuenon tillverkades av bl a Tamioka, som även tillverkade objektiv åt Yashica.

Continental Optics var ett eget varumärke för en lågpriskedja i New Jersey. De tillverkades av Makina Optical Company i Japan.
Focal var ett eget varumärke för K-Mart. De tillverkades av Makina Optical Company i Japan.

Vivitar kanske vi återkommer till då det finns en hel del att säga om dem men de hade ingen egen tillverkning av objektiv. Deras objektiv tillverkades av många objektivfabriker och från serienumrets första eller två första siffror så kan du veta vilken fabrik objektivet kommer ifrån:

6 Olympus
9 Cosina
13 Schneider Optik
22 Kino (Kiron)
25 Ozone Optical
28 Komine
32 Makinon
33 Asanuma
37 Tokina
42 Bauer
44 Perkin Elmer
47 Chinon
51 Tokyo Trading
56 Kyoe Schoji
75 Hoya Optical
81 Polar

Sakar har i skrivande stund köpt upp rättigheterna till namnet Vivitar.

Centon är namnbytta Seagull objektiv.

Här i Sverige ska vi inte heller glömma bort Expert objektiv, eller egentligen är det kanske något vi vill glömma. Det var OEM-objektiv av lägre rang som Expertkedjan satte sitt namn på.

Man har även återupplivat märken som Miranda som egentligen var en kameratillverkare en gång i tiden, men som sedan fick vara namn på OEM-objektiv.

Sun och Mitakon hade egna fabriker. Mitakon finns fortfarande kvar och heter egentligen Zhongyi och ligger i Sydkorea. Sun försvann på 80-talet och sögs förmodligen upp av Goyō Kōgaku Shōji Y.K. De blev stora på CCTV-objektiv men har under senare år marknadsfört sig under namnet Noktor.

De flesta av dessa udda märken har inget samlarvärde och har väldigt begränsat marknadsvärde. Det är några få modeller som kan vara av intresse för vissa samlare, och då är risken att det blir överprissatta. Vivitar Series 1 är ett sådant exempel. De var mycket bra, men då med 70-talets mått. Deras zoomar är egentligen för dåliga för att användas på moderna digitalkameror. Linjeupplösningen räcker inte till. Ett problem för många gamla objektiv. I princip kan du stryka 95% av alla zoomar från den "analoga" tiden. Oavsett märke. Idag ligger de flesta kameror på minst 20M pixel och det ställer höga krav på objektiven. Och självklart ställs mycket större krav om du ligger på 40-50M pixel. Några få fasta objektiv har fortfarande ett användarvärde.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.