Fotohistoria: Makinon

All fotohistoria är inte kul. Idag ska vi beröra Makinon. Med tång. Och munskydd. Och skyddsglasögon. Sedan ska vi tvätta händerna.

Vi kanske ska skriva att Makinon var ett lågprismärke vars kvalitet inte nådde upp till de mer kända objektivtillverkarna, det låter trevligt och bra. Och då använde vi varken orden skräp eller skit, även om de orden skulle passat bra i sammanhanget.

Här i Sverige såldes Makinon av det som då kallades Domus varuhus. Det var på 70-80-talet. Det vara ganska lätt och lite kul att övertyga kunder varför de inte skulle köpa Makinon. Vi hade en Makinon 200mm där vi skruvade bort yttre designringen och sedan gick det att hälla ut alla linser ur objektivet. Konstruktionen var så bedrövlig, och så simpel. I ett riktigt objektiv så sitter varje element eller linspaket separat fastskruvat. På Makinon la de in element, plastring, element, plastring, element och sedan skruvas allt åt med designringen längst ut.

Makinon saknade mer eller mindre kvalitetskontroll så det kan variera väldigt mycket mellan olika exemplar. Det är också därför vissa tyckte att Makinon var typ helt okej medan andra tyckte de var... kan ju inte skriva skräp... så undermåliga? Låter det bättre? Deras bästa, eller minst dåliga, objektiv var 28/2,8.

Makinon börjades in historia 1967 i Gotanda, Shinagawa, Tokyo. De tillverkade OEM-objektiv fram till 1974 när de började tillverka objektiv under eget namn. De gick i konkurs någon gång i mitten av 80-talet. Troligen på grund av att det skulle bli för dyrt att bygga autofokusobjektiv.

Det finns kanske någon som samlar på Makinon i världen men även det är tveksamt. De har inget samlarvärde och inget marknadsvärde. Självklart så finns det alltid lycksökare som begär överpriser på dessa objektiv. Vi har bara ett råd. Undvik. Vill du ha ett till samlingen som ett udda objektiv så kan du hitta dem på loppisar och auktioner för 1-20kr. Det Makinon 135/2,8 Macro du ser på bilden köpte vi för hela 64kr vilket är mer än vad den är värd, men vi behövde ett objektiv att ta bild av för detta inlägg. Vi har sett Makinon på eBay för upp till 3000kr vilket är ren galenskap. Risken finns att vi kan ha fått Makinon på fingrarna när vi tog bilden så nu går vi och tvättar händerna.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.