Fotohistoria: Halina

Empire Made it is.

Halina kameror tillverkades av Haking i Hong Kong. Den är märkt med "Empire Made" i botten, vilket då avser det Britiska Imperiet som Hong Kong då tillhörde.

Halina Paulette Electric lanserades 1967 och har en Halinar Anastigmat 45mm f/2,8 optik. Slutaren klarar 1/30s - 1/250s + B. Bländaren är helt osexig med endast två bländarblad som ger en fyrkantig öppning. Bokehn på den kan inte vara annat än hemsk. 

Kameran är helt manuell och att kalla den Electric är ju lite överdrivet. Den har en okopplad ljusmätare av selen-typ som vissar ett ev-värde, eller ljusvärde om man så vill kalla det och sedan kan du se inställt ljusvärd på objektivet och som du då ändrar genom att ändra tid eller bländare. Detta är en billig och enkel kostruktion men trots sina 50 år på nacken så fungerar den fortfarande, till och med ljusmätaren fungerar. Den visar säkert inte korrekt 

Kameran du ser på bilden är från vår egen samling. Vi betalade 55kr på en loppis och det är ungefär vad den är värd. Även om vi sett priser upp till 700kr för den så är verkliga värdet bara 50-100kr. Vi köpte den endast för att kunna berätta lite om Halina här på bloggen och att det stod "Empire Made" kändes lite intressant.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

Vill också tipsa om senaste inläggen i Captain's Log där vi testat över 40 gamla objektiv, här är fem av de senaste:
Nikkor 50/1,4 >>
Pentax50/1,4 >>
Nikkor 105/2,5 >>
Angenieux 70-210/3,5 >>
Ricoh 50/2 >>