Fotohistoria: Fuji GS645S

En underbar kamera med riktigt fin optik. Idag känner vi Fujifilm GFX50R som en smidig och bra mellanformatskamera, och mellanformat har alltid gett bättre bildresultat än småbild, eller fullformat som vi säger numera. Fujifilm har ett långt arv med denna typ av kamera och idag ska vi titta på en av dem.

Mars 1983 släpper Fuji sin Fujica GS645 Professional. En mellanformatskamera med negativformatet 6x4,5. Den hade en EBC Fujinon 75mm f/3,4 optik med 5 linelement. Du ställde skärpan med hjälp av en bälg. Inbyggd ljusmätare. Den hade mätsökare.

Oktober 1983 kommer Fujica GS645W Professional Wide som hade en EBC Fujion W 45mm f/5.6 optik med 6 linselement. Nu med snäckgång för fokusering. Optiken motsvarade 28mm på en fullformatare. Saknade mätsökare.

Oktober 1984 kommer Fuji GS645S Professional Wide60 som hade en EBC Fujion W 60mm f/4 av Orthometar-typ. Det är den kameran som du ser på bilden. Det är också den som har den klassiska skyddsbågen runt optiken. Kameran hade mätsökare. Optiken på 60mm motsvarar 35mm på fullformat.

De hade lysdioder i sökaren som visade exponeringen om den var +, - eller korrekt. Dessa kameror tog bilden på höjdformat som standard eftersom filmen löpte horisontellt. Den tog både 120 och 220-film. De kan upplevas lite plastiga men efter du använt en så känner du att de var verkligen inriktade på professionell fotografi.

De är populärare som brukskameror än som samlarkameror, och priserna ligger från 2500kr till 5500kr beroende på modell och skick.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.