Fotohistoria: Fuji GA645

Fujis GA645-serie har verkligen en plats i fotohistorien.

Precis när de första digitalkamerorna börjar dyka upp, 1995, så kommer Fuji med en mycket lättanvänd mellanformatskamera som ger mycket bra bildresultat som är ljusår bättre än de digitalkameror som fanns vid den tiden. De visade exponeringstid, bländare och även avstånd digitalt i sökaren med hjälp av LED.

De var mycket lättanvända då de hade autofokus, de hade programautomatik för titta och tryck-användning. Du kunde också köra tidsautomatik eller helt manuell. Den hade till och med en inbyggd blixt. Allt i ett för mellanformat litet format. Den kunde printa in datum, klockslag, exponeringstid, bländare och exponeringskompensation på filmen utanför bildfältet. Mycket praktiskt. Slutaren klarade 2s till 1/700s.

Optiken på GA645 var en  Fujinon Super-EBC 60mm f/4 som hade 7 element i 6 grupper. Det motsvarade 35mm på en fullformat. GA645W hade en Fujinon Super-EBC 45mm f/5,6 som då motsvarar 28mm på fullformat.

1997 kommer uppdaterade modeller med samma objektiv, GA645i och GA645Wi. 1998 lanseras GA645Zi som är i grunden nästan samma kamera men med ett zoomobjektiv 55-90mm f/4,5-6,9.

Dessa modeller är inte så populära samlarkameror men de är desto populärare som brukskameror och det gör att priserna ligger högt, ofta kring 5000-7000kr beroende på modell och skick.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.