Fotohistoria: Hasselbladski

Idag ska vi berätta om en dålig kamera. Inte dålig optik, utan en riktigt dålig kamera.

Kiev 88 producerades av Arsenalfabriken i Ukraina. Kiev 88 är efterföljaren till Salyut som tillverkades 1957-1974. Kiev 88 är en dålig kopa av Hasselblad 1600F och Salyut var om möjligt en ännu sämre kopia. Den fick snabbt smeknamnet Hasselbladski. Som vanlig med ryska fotoprylar så är optiken alltid bättre än mekaniken, och även i detta fall. Vissa av objektiven till Kiev 88 är helt okej. Ryssarna var inte blyga på att kopiera, speciellt inte Leicor, men de kopierade även Minox rakt av. Det finns företag, Hartblei och Arax, som bygger om Kiev 88 till att faktiskt fungera tillfredställande, och i samband med det så så gör de fattningen kompatibel med objektiv från Pentacon Six.

Sökarna till Kiev 88 passar till Hasselblad 1600F och 1000F, men också till Hasselblad V-system. Varför man nu skulle vilja använda en Kiev sökare vet vi inte, men det går. Vi kan ju passa på att berätta om Kiev TTL-sökare, den du ser på bilden. Den har mätning genom objektivet. Typ. Konstruktionen är så bedrövligt dålig att du inte kan lita på mätaren alls. Det är inte ovanligt att de kan diffa flera bländarsteg beroende på ljuset. Det går inte att kalibrera till problemet heller eftersom felet inte är konstant utan i svagt ljus diffar det åt ena hållet och i starkt ljus åt andra hållet.

På äldre modeller så borde du inte ändra exponeringstiden utan att slutaren var spänd för annars skadade du mekaniken. Det finns många som påstår att på vissa modeller bör man vrid exponeringstiden endast medurs och aldrig moturs för att inte skada den klena mekaniken. Eftersom det finns varianter som skiljer sig något internt men inte externt så är det nästan omöjligt att veta vilken version du håller i handen.

Till och med många av dess fans kallar den "världens sämsta kamera". Om vi förbiser mekaniken som möjligen funkar så är lukten det värsta. Vi skulle nog hellre utnämna den till "världens mest illaluktande kamera". De säger att lukten avtar med åren, men hur ska den då inte ha luktat när den var ny?

Det ser ut som om Kievs magasin skulle passa till Hasselblad, men det gör de inte.

Är du intresserad av att ha en Kiev i din samling så är de oftast väldigt billiga. Köper du en ombyggd så kommer den troligen att fungera, annars lär den inte fungera. Men lukta på den innan du bestämmer dig. Kiev 88CM som kom 1999 är senaste versionen och den har Pentacon-fattning. Kanske den luktar mindre.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.