Fotohistoria: Singlex

Oavsett din ålder så känns nog Singlex lite främmande, men det blir lite klarare när man ser att det även står Ricoh på kameran...

Nu ska vi titta på Singlex-kamerorna och inte på Ricoh som företag men vi kan berätta att Ricoh grundades 1936 och har faktiskt haft lämnat många avtryck i fotohistorien. Mer än de flesta kan gissa faktiskt. Det är en Singlex TLS som du ser på bilden och den kommer från vår egen samling. Den finns med antingen Ricoh eller Singlex logo på spegelhuset.

1962 Ricoh Singlex med Nikon F-bajonett
1967 Ricoh Singlex TLS med M42-gänga
1972 Ricoh TLS401 med M42-gänga (använder inte Singlex-namnet)
1972 Ricoh Auto TLS EE med M42-gänga (använder inte Singlex-namnet)
1974 Ricoh SLX 500 med M42-gänga (använder inte Singlex-namnet)
1976 Ricoh Singlex II med M42-gänga

Det är intressant att den första Singlex från 1962 hade Nikon F-bajonett och var tillverkad av Mamiya och hade samma kamerakropp som Nikkorex F och Sears SLII. Denna fick ha en lös ljusmätare över frammatningsarmen. Man tror att när Mamiya slutade tillverka Nikkorex F så sålde de tillverkningslinjen till Ricoh som verkligen ville in på systemkameramarknaden. De senare Singlex-kamerorna hade M42-gänga. Senare när Ricoh övergav Singlex-namnet så fick alla Ricohkameror Pentax K-fattning. Den serien lär vi nog återkomma till senare.

Singlex TLS-kamerorna var bra och funktionella med TTL-mätning. Det mest udda med dessa kameror var att tidsratten sitter på kamerans framsida och inte på toppkåpan. Det kanske kunde blivit ett nytänkande men historien visar att så var inte fallet. Filmkänsligheten ställdes in i mitten av tidsratten. De tillverkades från 1967-1972 och de tidiga modellerna hade Singlex på spegelhuset och de senare hade namnet Ricoh på spegelhuset och Singlex TLS på kåpans högra front. De var absolut vanligast i silver så de svarta är rätt sällsynta. Denna modell såldes också av Sears som Sears T.L.S., och av Kmart som Focal TLX, och av Willoughby’s Cameras i New York som Cavalier, och i Frankrike som Interflex 7.L.5. Designen såldes sedan till Cosina som modifierade den och lanserade den som Cosina Hi-Lite, och som sedan blev Cosina STL1000 och Arguas.

Ricoh Singlex II har drag av TLS men är en klart modernare konstruktion och introducerades 1976. Nu satt tidsratten på kamerans topp, precis de flesta andra tillverkare hade.

Det är inte många som samlar på Ricoh kameror. Även om både kameror och objektiv var bra så var Ricoh, precis som Konica, lite oförtjänt ett b-märke jämfört med Nikon, Canon, Olympus, Pentax och Minolta. Det kan ändå vara lite kul att ha en Singlex i sin samling då inte så många känner till det varumärket. Fördelen är som vanligt med kameror som inte är så eftertraktade är att de ligger vettigt i pris.

De kameror som hade M42-gänga såldes med någon av dessa standardobjektiv:

55 mm Auto Rikenon f/1.4, 5 grupper och 6 element
50 mm Auto Rikenon f/1.7, 5 grupper och 6 element
50 mm Auto Rikenon f/2.0, 5 grupper och 6 element
50 mm Auto Rikenon f/2.8, 3 grupper och 4 element

Det objektiv som sitter på vår kamera (på bilden) är några år nyare än kamerahuset.

1968 byggde Ricoh sin TLS 126C-Flex utifrån Singlex TLS och denna udda modell tog 126-film. Det fanns bara två objektiv till den, en 35mm och en 100mm. Den modellen är ovanlig och byggdes inte i så många exemplar.

Kanske kan vara intressant att veta att 2011 köpte Ricoh upp Pentax.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.