Fotohistoria: Hasselblad Xpan

Hasselblad bygger en kamera för 35mm film?

Hasselblads historia börjar redan 1841 och det var 1948 som den första ikoniska kameran som vi kallar "Hasselbladaren" såg dagens ljus. Sedan dess har Hasselblad varit synonymt med 120-film och 6x6 negativ. Därför blev många förvånade när Hasselblad år 1999 presenterar en panoramakamera med väldigt långsmalt negativformat, 24x65mm, och dessutom med 35mm film.

Xpan är en mätsökarkamera med utbytbara objektiv. Kamerahuset är byggt av titan och aluminium, och är gummiklätt. Den hade tidsautomaik och helt manuell. Inbyggd motor för filmtransport. Den påminner faktiskt en hel del om Konica Hexar, en fantastisk kamera som introducerades 1992. Den har vi redan berättat om i vår serie Fotohistoria.

Xpan ligger högt i andrahandsvärde. Mest faktiskt som brukskamera och inte som samlarkamera, även om den självklart passar i de flesta kamerasamlingar. Kameran på bilden tillhör en av våra medarbetare och han använder den fortfarande aktivt. Xpan II lanserades 2003 som äntligen hade exponeringsinformation i sökaren. Den hade även dubbelexponering, självutlösare, blixtsynk på valfri ridå, återspolning som kunde lämna filmfliken ute, dioptrijusering med låsning och möjlighet till elektrisk trådutlösare.

Vi gissar att glansen mattas ut lite när vi berättar att Hasselblad Xpan och Xpan II är egentligen ommärkta Fujifilm TX-1 och TX-2, men å andra sidan så är Fujifilm kända för att bygga fina kameror de också.

Det fanns tre objektiv tillgängliga: 30/5.6, 45/4 och en 90/4. Detta är naturligtvis Super-EBC-Fujinon som blivit omdöpta till Hasselblad.

Det är svårt att få färg att fästa ordentligt på titan och det är därför de flesta av dessa kameror har tappat färg på utsatta områden, precis om den du ser på bilden.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.