Fotohistoria: Soligor

Det regnar i dag men det var sol i går... ja, det har man hört tusen gånger under den tid vi sålde Soligor...

För att få ett grepp om Soligor måste vi börja med ett företag som hette Allied Impex, de var en amerikanskdistributör som på 1950-talet använde namnet Soligor för kameror och objektiv som de importerade från Japan. De importerade även Miranda och de tog kontroll över Miranda under slutet av 1960-talet. Miranda hade ofta Soligor objektiv. 1968 startades ett tyskt dotterföretag med namnet A.I.C. Phototechnik GmbH och 1993 blev det Soligor GmbH. Sista ägaren bodde i Hong Kong. 2011 gick företaget i konkurs.

Deras objektiv tillverkades av Kawanon, Kino (Kiron), Komine, Sun Optical, Tamron och Tokina.

Soligor hade objektiv i alla möjliga kamerafattningar och de hade även T2 och T4 objektiv. Det är på tok för många för att lista upp men här listar vi de få kameror som såldes under Soligor-namnet:

1952 Soligor Reflex, 120-film, tvåögd spegelreflex
1952 Soligor Reflex II, 120-film, tvåögd spegelreflex
1952 Soligor Semi-Auto, 120-film, tvåögd spegelreflex
1955 Soligor 35, 35mm film, spegelreflex
1956 Soligor 45, 35mm film, mätsökare
1956 Soligor 66, 120-film, spegelreflex
1975 Soligor TM, 35mm film, spegelreflex
1976 Soligor TM II, 35mm film, spegelreflex
1994 Soligor SR-300 MD (=Minolta X-300=Seagull DF-300)
1997 Soligor SR-200 PK (Högst troligt tillverkad av Cosina eller Seagull)
1998 Soligor SR-300X MD

Soligor hade en uppsjö av billiga kompaktkameror som samlarmässigt är helt ointressanta. De var också stora på tillbehör till kameror och även på alla typer av filter.

Cosina tillverkade autofokusobjektiv åt Soligor kring millenieskiftet, dessa såldes också under namnen Voigtländer och Cosina. Fanns till Nikon, Canon EOS och Minolta/Sony A. Tyvärr lades tillverkningen ner av dessa objektiv och Cosina fokuserade på sina manuella Voigtländer objektiv samt sin tillverkning av Zeiss objektiv. Vi sålde stora mängder av deras högkvalitativa och prisvärda teleskop. Soligor tillverkade inget själva utan det mesta köptes av underleverantörer. Vi, CyberPhoto, hade agenturen för Soligor i Sverige under lång tid.

Det är nog ingen som samlar på Soligor, men en av deras äldre kameror kan alltid vara kuriosa i en kamerasamling. Vi hittade Soligor 45 för 300kr och Soligor TM med objektiv för 400kr så de ligger lågt i värde. Deras manuella objektiv är inget att sträva efter då det oftast är ganska enkla konstruktioner, däremot deras autofokusobjektiv, ja, de som var tillverkade av Cosina, så var vissa optiskt riktigt bra även om känslan är lite plastig.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.