Fotohistoria: Minolta Vectis GX

Idag ska vi berätta om en flopp...

Nu pratar vi 90-talet och Minolta samlade ihop ett gäng fotohandlare för att presentera en stor nyhet. Vilket antiklimax när den stora nyheten var bara fyra fula kompaktkameror för APS-film och dessutom med fixfokusobjektiv. Kamerorna var i och för sig vädertåliga och den gula var dessutom vattentät. Trots coola visningsställ så var de svåra att sälja. Det var, GX-4, den gula som det såldes något av i alla fall. Minolta hade sedan tidigare en historia av gula vattentäta kameror, Minolta Weathermatic A var en så kallad pocketkamera som tog 110 film, och den var gul samt vattentät. Minolta hade också Weathermatic 35 DL som tog 35mm film, också gul och vattentät. Slutligen så lanserades Minolta Vectis Wethermatic Zoom och som namnet antyder hade den zoom och den tog APS-film. Som fotohandlare vill man helst glömma Minolta Vectis GX-serie, men den får vara med i fotohistorien som det störta antiklimax vi kan komma ihåg.

De är inte populära som samlarkameror heller, men GX-4, den gula kan piffa upp ett kameraskåp om du ramlar över en riktigt billigt.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.