Fotohistoria: Minolta 7000

I februari 1985 förändrades fotovärlden för evigt. Det låter väl dramatiskt, men faktum är att det är sant.

Minolta 7000AF var den första systemkameran med en bra fungerande autofokus och ett system som hade en framtid. Nikon F3 AF, Pentax ME-F och Chinon CE-5 var floppar där speciella objektiv med inbyggd motor krävdes och ofta erbjöds det hisnande antalet av två objektiv. På samma sätt som Nikon F chockade marknaden vid sin lansering med ett helt komplett system 1959 så chockade Minolta marknaden 1985.

Minolta lanserade samtidigt sin A-fattning som lever än i dag fast under namnet Sony. De la ner sin MC/MD-fattning på samma sätt som Canon senare la ner FD-fattningen till förmån för EOS-fattingen. Nikon behöll sin bajonett när de gick över till autofokus och har fortfarande samma fattning.

Tyvärr så hade Minolta klampat in på patent som tillhörde Honeywell när de byggde sin autofokus och det resulterade med att de fick betala ersättning och rättegångskostnader till Honeywell på den ringa summan av 127,6 miljoner dollar, vilket blir ganska precis en miljard kronor.

Minolta 7000AF innehöll mycket modern teknik och modern tänkande. För den tiden. LCD-displayer och endast knappar, inga rattar alls. Utvecklingen har faktiskt fört oss tillbaka från denna kameras knappar till att det finns rattar på kameror igen. Kameror på den tiden drog fruktansvärt med batterier och det fanns ett större grepp med bättre kapacitet.

Året efter, 1986, kom Nikon med sin F-501AF. 1987 kom Canon med sin EOS som snabbt dominerade marknaden.

Minolta rullade ändå på bra och producerade många fina modeller, vilka vi inte ska gå in på nu. 2003 gick Minolta ihop men Konica och Minoltas systemkameror hette nu KonicaMinolta men redan 2006 så drog de sig ur kameramarknaden och Sony tog över hela deras systemkameraproduktion och A-fattningen.

Minolta 7000AF kan vara kuriosa i en kamerasamling men har inget egentligt samlarvärde och det tillverkades massor av dem. Det är dock en historiskt viktig kamera.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.