Fotohistoria: Leica SL

När marknaden gick från mätsökarkameror till spegelreflex så var Leica lite sena på att reagera...

1964 presenterade Leica till slut en spegelreflexkamera och den bar namnet Leicaflex. Den var helt mekanisk och helt manuell. Den hade 1/2000s som snabbaste slutartid men saknade TTL-mätning och ljusmätaren satt fram på spegelhuset. Den hade få objektiv tillgängliga, endast 35, 50, 90 och 135mm, vilket var långt färre än sina japanska konkurrenter. Den fanns i både silver och svart, men den svarta är ovanlig. Leicaflex tilldelades 32500 serienummer.

1968 släpptes Leicaflex SL. Det är den du ser på bilden och den kommer från vår egen samling. Nu har Leica äntligen tryckt in en ljusmätare som mäter genom objektivet. Namnet SL kommer från just den funktionen. Ljusmätaren var fokuserad kring mikroprismorna i sökarens mitt. SL står för Selective Light. Leica valde också en ljusmätning som fungerar med bländaren helt öppen till skillnad från t ex Pentax och Canon som på den tiden krävde nedbländning vid mätning. Leicaflex SL fanns i både silver och svart. De första var lackade i svart och de senare var eloxerade i svart. Leicaflex SL tilldelades 70995 serienummer och tillverkades ända fram till 1975. Leica tillverkade även 1000st specialutgåvor i silver märkta med Olympic games-ringarna 1972. Leica tillverkade ett okänt antal svarta kameror till amerikanska flottan och dessa var märkta med Navy på bottenplattan.

1972 kom Leicaflex SL Mot som var förberedd för motordrift. De var absolut vanligast i svart men de ska även finnas i små antal i silver. Leicaflex SL Mot tilldelades 980 serienummer.

1974 lanserades Leicaflex SL2 som moderniserats på flera punkter men var ändå omodern jämfört med sina japanska konkurrenter, något som ledde fram till ett samarbete med Minolta. Det resulterade i Leica R3, en kamera som vi redan berättat om här i bloggen i vår serie Fotohistioria. SL2 fick snittbild i sökaren, bländarvärde i sökaren, belyst info i sökaren, bättre ljusmätare, blixtsko, modifierad spegelmekanism. Leicadflex SL2 tilldelades 24555 serienummer varav 1020st SL2 Mot var inkluderade. SL2 Mot fanns endast i svart.

Trots att Leicaflex SL2 var dubbelt så dyr som Nikon F2 Photomic så förlorade Leica pengar på varje kamera. Leicaflex SL2 lades därför ner 1976 och ersattes av den moderna Leica R3.

Leica tillverkade också några SL-modeller till NASA och de ligger galet högt i samlarvärde. De var målade med mattsvart färg som mest liknar hammarlack. Det finns tydligen bara två kända sådana. 2011 såldes en för $76578.

Leicaflex ligger i regel inte så brutalt högt i pris som M-serien, och kan vara en kamera för en nybörjarssamlare att få en Leica in i sin samling. Vissa varianter och färger kan dock skjuta iväg i pris rejält.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.