Leica M på A7

A7
Sony förvånade alla när de släppte sin A7-serie. Kompakta, spegelfria kameror med en sensor i fullformat. Dock med väldigt få objektiv, så många har använt andra objektiv via adapters. Då och då har vi fått frågan om hur Leica M-objektiv skulle fungera på Sony A7 och vi har svarat att det är tveksamt att det blir bra då Leica själva har haft det tufft att få till en fungerande fullformatssensor som klarar av de tuffa vinklar Leicaobjektiven ger, då objektiven sitter så pass när bildplanet. Nu har jag testat ordentligt.

Slutsats
Det finns miljoner kombinationer att testa; olika hus, olika objektiv, olika bländare och olika motiv. Det jag kan konstatera är att A7, A7 II, A7R och A7S, alla ger bra skärpa i mitten. Men sedan blir det problem. Alla A7-modeller smetar ut skärpan i hörnen. A7R får kraftiga färgförskjutningar i hörnen, A7 och A7 II ger medelmåttiga färgförskjutningar och A7S är den som är minst dålig vid användning av Leica M-objektiv. 90mm optik fungerar bra men redan vid 50mm så blir problemen för stora för att vara acceptabla. Så ingen A7-modell är tyvärr lämplig för Leica M-objektiv. Inte i mina ögon i alla fall.

Klicka här för att se bildresultat >>

/Thomas